Draailier cursus - november 2023 t/m mei 2024

In deze periode bieden we drie draailiercursussen aan: Namelijk voor beginnende spelers (door Lies Sommer en Cor Westbroek). Er is een groep voor spelers "voorbij begonners" tot halfgevorderd niveau (door Jasper van den Bergh). En tot slot bieden we een groep voor halfgevorderd t/m gevorderden (door Joop Aalbers).


Draailier halfgevorderd t/m gevorderd - Joop Aalbers

Joop geeft een workshop voor (half) gevorderde spelers. Hoe benut je optimaal de mogelijkheden die de draailier bied om een melodie te verrijken?

In deze cursus staan de dynamische mogelijkheden van de draailier centraal Aan de hand van melodieën uit Noord, Midden en Zuid Europa verkennen we verschillende speelstijlen. We trainen Slag- en versieringstechnieken en oefenen logische vingerzettingen om zo optimaal mogelijk een melodie te kunnen spelen. Daarnaast ontwikkelen we de verschillen de ritmische begeleidingen om de melodielijn mooi tot zijn recht te laten komen en besteden we aandacht aan het afregelen van het instrument.

cursus niveau

Deelnemers zijn van (half) gevorderd niveau. Zijn hebben de basisbeheersing van de regelmatige drie- en vierslag & zijn al vertrouwd met het spelen van typische folkmelodieën. Ze hebben eerder workshops of cursussen voor halfgevorderden of gevorderden gevolgd en spelen minimaal 3 à 4 jaar gemotiveerd en intensief. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Joop Aalbers

De afgelopen jaren gaf Joop les aan zowel beginners als gevorderden en een cursusserie over draailier onderhoud. Daar komen zijn jarenlange ervaringen goed van pas omdat het voor velen nog vaak moeilijk is om hun instrument optimaal te laten klinken. Joop's voorkeur in repertoire gaat uit naar stevige Franse folk met uitstappen naar Balkan en Klezmer. Hij speelt verschillende instrumenten maar de laatste 20 jaar legde Joop zich volledig toe op de draailier. Want: "de mogelijkheden voor samenspel zijn onuitputtelijk en je ook alleen fantastisch kunt experimenteren met klanken, ritmes en melodieën".

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier & kosten


Draailier begonners t/m halfgevorderd - Jasper van den Bergh

Jasper geeft een workshop voor de spelers die tussen voorbij het "begonners" niveau zijn en halfgevorderd niveau inzitten. Jasper gaat verder met de verdieping van de basis en de verdieping in verschillende technieken en slagen. Hij schrijft:

Tijdens de zaterdagcursus wil ik jullie verder enthousiasmeren voor de vele mogelijkheden en stijlen die de draailier jullie biedt. Op de kaart staan warming-up, frasering, samenspel en al wat verder ter tafel komt. We gaan proeven van bourree tot polska en van achttiende-eeuwse menuet tot jazz. Daarbij verliezen we het uitbreiden van de techniek niet uit het oog. Ieder jaar geef ik de cursus opnieuw vormn, afhankelijk van niveau en interesses.

cursus niveau

Deelnemers hebben al enige ervaring met de draailier. Ze namen bijvoorbeeld afgelopen seizoen deel aan de zaterdagcursus of volgden bijvoorbeeld al wat lessen of workshops. Deelnemers spelen minimaal ongeveer een jaar gemotiveerd en intensief. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden. Zij beheersen (vrijwel) de tweeslag. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau.

Jasper van den Bergh

Jasper van den Bergh is in 2017 afgestudeerd als historisch musicoloog. Tijdens zijn studie heeft hij zich onder meer beziggehouden met de Arabische taal, cultuur en muziek (UU en UvA) en een percussieproject (darabuka) bij Sattar al-Saadi (CvA). In 2022 heeft hij de research master musicology (UU) afgerond.

>Oorspronkelijk is hij begonnen met klassiek gitaar en speelt hij in het NJGO, een ensemble bestaande uit conservatoriumstudenten gitaar. Op zijn zeventiende startte hij met de draailier, wat al snel zijn hoofdinstrument is geworden.
Hij heeft onder andere les gehad van Valentin Clastrier, Matthias Loibner, Isabelle Pignol, Thierry Nouat, Patrick Bouffard en Tobie Miller. Sinds 2014 is hij betrokken bij de instrumentproeverijen van de Stichting Draailier en Doedelzak, sinds 2018 geeft hij les bij de zaterdagcursus en in 2023 was hij één van de docenten van Halsway Manor (UK).

Luister op youtube
Jasper van den Bergh - solo concert 1 bij workshopweekend 2023 van st. Draailier & Doedelzak
Jasper van den Bergh - solo concert 2 bij workshopweekend 2023 van st. Draailier & Doedelzak
presentatie cursusgroep Jasper van den Bergh: Zaterdagcursus 2018-2019, draailier begonners tot halfgevorderd

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier & kosten


Draailier begonners - Lies Sommer & Gertjan Jorissen

Deze cursusgroepen is bedoeld voor beginnende spelers die nog niet zo veel ervaring hebben. Aan de hand van eenvoudige melodieën leer je het instrument beter kennen. We gebruiken repertoire van verschillende herkomst om aan technische aspecten van melodielijnen (klavier) articulatie en ritme (met behulp van het wiel) te werken. De muziek is beschikbaar zowel op papier als auditief.

We besteden aandacht aan onderhoud en afregeling van het instrument. Aan de orde komen basistechnieken m.b.t. vingerzettingen en ritmisch gebruik van de trompetkam. Van hieruit zoeken we naar verdieping en variatie, soms heel logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend. In de loop van het jaar worden ook actuele speelstijlen besproken, waarmee in vogelvlucht de geschiedenis van het instrument langskomt.

cursus niveau

Deelnemers hebben al een beetje ervaring met de draailier. Ze hebben bijvoorbeeld tijdens een weekend of workshopdag een beginnerscursus gevolgd of misschien eerder les gehad. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Twee beginnersgroepen

Vanwege het grote enthousiasme van deelnemers hebben we dit jaar maar liefst twee beginnersgroepen. Deze worden onderwezen door Lies Sommer & Gertjan Jorissen. We stellen de docenten hieronder voor.

Lies Sommer

Lies reist stad en land reist ze af om te mogen spelen en dansen. Ze speelt in diverse groepen, variërend van Middeleeuws tot balfolk tot rock en metal en ze geeft regelmatig dans- en muziekworkshops. Lies begon op tienjarige leeftijd met harpspelen, maar kreeg de smaak pas echt te pakken toen ze voor haar studie Keltisch in Ierland terecht kwam, en daar de folkharp en folkmuziek ontdekte. Het balfolkdansen leerde ze van oude, grijze dametjes op de markt in Bretagne en later op diverse folkfestivals in Frankrijk. Naast draailier speelt ze ook harp en schalmei.
Lies speelt in Kelten Zonder Grenzen (balfolk), Ball Noir (balfolk/metal) en Datura (middeleeuwse muziek)

Luister op youtube
Kelten Zonder Grenzen - Starry Night
Kelten Zonder Grenzen - Baby Steps
Kelten Zonder Grenzen - O'Carolan's Dream
Ball Noir - Winter is Comming
Ball Noir - The Other
Ball Noir - Bitter Dreams
Datura - Bachuss the Movie
Datura - Zou een meisje gaan om wijn

Gertjan Jorissen

Gertjan is een enthousiaste en zeer vaardige draailierspeler, met vele jaren ervaring. Regelmatig volgde hij in Frankrijk de muziekstages bij Bouffard. Hij heeft dan ook een voorliefde voor de Franse traditionele muziek, wat sterk naar voren komt bij de groepen waarin hij speelt: Chardon en Mate de Danse.

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 8
>>>Inschrijfformulier & kosten

Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.