Doedelzak cursus - november t/m mei

In deze periode zijn er verschillende doedelzakcursussen gegeven. Er zijn cursussen voor halfgevorderden tot gevorderden (door Bart Praet) en voor beginners tot halfgevorderden (door Jonneke Jorissen).


Doedelzak halfgevorderd t/m gevorderd - Bart Praet


Bart Praet geeft een cursus voor halfgevorderde tot gevorderde spelers.

Inhoud

We gaan dit jaar (verder) werken op techniek, versiering en het toepassen van variaties. Dit gaan we doen in traditioneel werk vanuit heel Europa, en hier en daar (misschien) een nummer van Elanor, eigen composities en ander recente muziek.
Partituren zijn beschikbaar, maar melodiën worden vooral op gehoor aangeleerd.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in G/sol met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf. Bovendien: schrijfgerei en eventueel opnameapparatuur.

Bart Praet

Bart speelt in de Vlaamse groep Elanor en daarmee spelen zij vele concerten, bals en festivals in België, Frankrijk, Italië, Portugal, Duitsland en Nederland.
Bart's wortels liggen niet ver van Gooik, een plek die als het ware folk & volksmuziek ademt. Al van jongs af aan leert hij er de volksmuziek kennen en spelen dankzij o.a. Herman Dewit, Rosita Tahon en Walter Evenepoel. Als jonge kerel volgde hij er doedelzak aan de academie bij Jean-Pierre Van Hees. Op zijn muzikaal pad ontmoette hij toen al Bert Leemans! Dankzij de grote Galicische gemeenschap in Brussel (Centro Galego de Bruxelas) kwam hij in contact met de gaita. Hij waagt zich ook aan de uilleann pipes, een bepalend instrument voor de typische klank van Elanor. Bart ontwikkelde zich als multi-instrumentalist en speelt naast allerlei doedelzakken ook op blokfluit & traverso.

Luister naar Bart's muziek op youtube
• met Elanor - Blown Away & Nuit Noire
• met Elanor - Loops (jig)
• met Elanor -This Is Not A Jig/Gîte Rural
• met Elanor - Arabica (Live at Boombalfestival 2013)

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen:deelnemers zijn van gevorderd niveau. Ze hebben eerder workshops of cursussen gevolgd en spelen al enkele jaren gemotiveerd en intensief. Ze beheersen hun instrument en kunnen alle noten vlot spelen, overblazen is geen probleem. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.
>>>Inschrijfformulier


Doedelzak beginners t/m halfgevorderd- Jonneke Jorissen

Jonneke gaat aan de slag met spelers die met de doedelzak zijn begonnen. Tijdens deze cursus zal men zich verder verdiepen in het instrument, waarbij het speelplezier voorop staat. Tijdens de 7 lesdagen gaan we, individueel, of in groepsverband werken aan de vingerzetting,de verschillende toonladders, de toonvorming en de druk, ofwel alle bijzondere technieken die bij doedelzakspelen horen. Daarvoor gebruiken we eenvoudige melodieën uit de doedelzaktraditie Geen instrument? Geen probleem! We hebben doedelzakken te huur!

Jonneke Jorissen

Jonneke geeft al enkele jaren les voor Stichting Draailier en Doedelzak. Ze gaf eerder workshops aan beginners maar ook aan meer ervaren spelers. De liefde voor de bourdon-instrumenten kreeg Jonneke al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Met haar groep Chardon speelde Jonneke op menig bal en op festivals in binnen- en buitenland, zoals Folkwoods en Boombal Festival.

Luister op youtube:
Chardon - Bal Nieuweschans
• Met Chardon - Bal Amsterdam
• presentatie van haar cursisten doedelzak beginners

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks:250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Huur doedelzak (optioneel): 90 euro per drie maanden
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Deelnemers hebben al een beetje ervaring met de doedelzak. Ze hebben bijvoorbeeld eerder les gehad of tijdens een weekend of workshopdag een beginnerscursus gevolgd. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.
>>>Inschrijfformulier

Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.