Eigen instrument kopen of huren
Wil je je eigen draailier of doedelzak? Je kunt een nieuw instrument laten bouwen of een tweedehands exemplaar aanschaffen. Op deze pagina vind je een aantal opties.
Voor onze cursisten hebben wij ook draailieren en doedelzakken te huur. Zo kun je eerst een tijdje kijken of deze instrumenten iets voor jou zijn, voordat je er zelf eentje aanschaft.
Instrumentenbouwers
Doedelzakbouwers
- Matthias Branschke (D)
- Marc van Daal (NL) (uilleann pipes)
- Stéphane Douchet (Fr)
- Alban Faust (Se)
- Nicolas Galeazzi (Fr)
- Olle Geris (B)
- Frans Hattink (NL): Frans is inmiddels met pensioen en bouwt geen doedelzakken meer. Voor nieuwe rieten (of instrumentonderhoud) voor doedelzakken die door Frans gebouwd zijn, kan je volgens hem het beste terecht bij Stephane Douchet.
- Raphael Jeannin (Fr)
- Arie de Keyzer (B)
- Marius Lutgerink (NL) (Cabrettes)
- Geert de Nyn (B)
- Jon Swayne (UK)
- Thorsten Tetz (D) (naast Venlo)
- Bart van Troyen (Be) musette de cour/ barok doedelzak
Draailierbouwers
- Jean-Claude Boudet (Fr)
- Wim Clarijs (NL)
- Gotchy (Alexandra Betz) (D)
- Danny Van den Herrewegen (B)
- Sebastian Hilsmann (D)
- Bernard Kerboeuf (Fr)
- Nerdy Gurdy (Jaap Brand)(NL)
- Rebollo (S)
- Marc Reymen (B) (ook voor het onder begeleiding bouwen van een eigen instrument)
- Walter Simons in Klabunde (D)
- Jaak de Vuyst (B)
- Barnaby Walters (D)
- Wolfgang Weichselbaumer (Au)
- Marcus Weseloh (midi-gurdy) (D)
- Peter Van Wonterghem (B)
Overige instrumenten
- Nyckelharpa: Nikolaj Marks
Tweedehands instrumenten
Waar op letten?
Mocht je een draailier of doedelzak zoeken, dan adviseren we om niet zomaar een instrument op Marktplaats te kopen. Als je op Marktplaats iets interessants ziet, raadpleeg dan altijd eerst een expert.
We raden aan nooit een instrument op basis van alleen foto’s te kopen. Ga langs, bespeel het instrument, vraag eventueel om een opname of informeer bij je docent of andere spelers eens naar de bouwer of verkoper. Er zijn helaas ook welwillende amateurbouwers die met veel tijd en liefde op het oog mooie instrumenten afleveren die niet zo goed bespeelbaar zijn. De prijs lijkt aardig, maar voor wat extra geld heb je een goed instrument dat jaren meegaat. Een instrument dat er mooi uitziet, is niet per se goed bespeelbaar.
Speciaal voor draailieren is er een FAQ over draailieren en een aandachtspuntenlijst waar je op kan letten bij het aanschaffen van een draailier.
Op onze website vind je een aantal advertenties voor tweedehands instrumenten.
Instrument huren
Voor beginnende spelers heeft Stichting Draailier en Doedelzak enkele huurinstrumenten beschikbaar. We verhuren zowel draailieren als doedelzakken aan beginners. Deze instrumenten zijn alleen bedoeld voor de deelnemers van onze cursussen; we verhuren deze niet aan anderen.
We verhuren onze instrumenten niet zomaar. Onze instrumenten zijn kostbaar. Er bestaan voor doedelzakken en zeker voor draailieren geen goedkope plastic oefenversies zoals voor de blokluit. We doen er dan ook voorzichtig mee en verhuren een instrument alleen als de huurder eerst goede uitleg erover krijgt. Dit kan via een introductieworkshop voorafgaand aan een cursus, of door een prive-afspraak te maken bij de beheerder.
Huurinstrumenten kosten 90 euro per drie maanden. Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijg je de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.
Trekharmonica’s huren kan via de Accordeonspecialist.nl.