Draailier cursus - november t/m mei

In deze periode bieden we twee draailiercursussen aan, één voor beginners t/m halfgevorderd (door Thomas Hoste) en één voor halfgevorderd t/m gevorderd (door kay Habets).


Draailier halfgevorderd t/m gevorderd - Kay Habets

Kay geeft een workshop voor (half) gevorderde spelers. Er wordt hoofdzakelijk gespeeld in G, maar ook andere stemmingen (D, C, 2,5 octaven…) zijn zeker welkom.

Draailierspeler Kay Habets is altijd op zoek hoe hij zijn spel spannender kan maken. De basis bestaat uit traditionele en moderne folkmelodieën, waarbij zowel gewerkt wordt op gehoor als op partituur. Hoe benut je optimaal de mogelijkheden die de draailier bied om een melodie te verrijken?

Deelnemers worden uitgedaagd om groepsgewijs en individueel te werken aan het verbeteren van regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Ook wordt er dieper ingegaan op versieringen en improvisaties en voorstellen uit de groep zijn natuurlijk ook welkom!

Kay Habets

Door zijn vader groeide Kay thuis op met de folksmuziek. Op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met de draailier. Hoewel hij een traditionele stijl speelt die bij een D-G draailier past (gebouwd door Jean-Claude Boudet), probeert hij steeds de mogelijkheden die het instrument biedt te ontdekken door verschillende paden te bewandelen. Om geïnspireerd te worden door meer dan folk alleen, speelt Kay samen met zowel folkmuzikanten als ook meer rock georiënteerde muzikanten. Momenteel speelt hij samen met zijn vader (Herbert Habets) in duo AIOL, dat meer op traditionele muziek is gericht. Daarnaast speelt hij in de postrock/ ambient band "O".

Luister naar muziek van Kay:
AIOL - live Sommerbordunale
AIOL - live Gooikoorts
O - When plants turn into stone
O - live in Leipzig
O - Alte Kupferschmiede Giessen
Kay Habets & Grégory Jolivet
Kay solo

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
cursus niveau: Deelnemers zijn van gevorderd niveau. Twee, drie en vierslagen vormen geen probleem. Ze hebben eerder workshops of cursussen gevolgd en spelen minimaal 3 à 4 jaar gemotiveerd en intensief. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.
>>>Inschrijfformulier


Draailier beginners t/m halfgevorderd - Thomas Hoste

De cursus van Thomas is bedoeld voor beginnende tot en met de halfgevorderde spelers. Aan de hand van eenvoudige melodieën leer je het instrument beter kennen. We verdiepen ons in traditionele en moderne folkmelodieën, waarbij tegelijk gewerkt wordt op gehoor en op partituur.

We richten ons nier alleen op de pure basistechnieken, met aandacht voor onderhoud en afregeling van het instrument. Maar we herhalen en verbeteren ook de regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Van hieruit zoeken we naar verschillende patronen in de slag, soms logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend. Altijd leuk om een “slaganalyse” te doen, misschien wel met een nieuw digitaal speeltje…

We leren subtiel met meer energie spelen, zowel in de rechter- als in de linkerhand. Gedaan met slappe zwengels en luie vingers!
Bij voldoende interesse voor elektroakoestische instrumenten, geeft Thomas ook een uiteenzetting rond micro’s en versterking met een basis geluidstechnieken erbij. Tussendoor is er uiteraard altijd ruimte voor onderhoudstips voor de doe-het-zelvers. Allen welkom

Thomas Hoste

Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie. Thomas volgde intensieve workshops & stages in binnenland (Martina Diessner, Iep Fourier, Hans Quaghebeur) en buitenland (Gregory Jolivet, Gilles Chabenat, Isabelle Pignol, Valentin Clastrier)
Enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij de jonge folkbands Kléan, Barnabas & Findus. Nu toert hij doorheen heel West-Europa met de gevestigde balfolk-formatie Cecilia(met Jan Leeflang en Greet Wuyts) en sinds de zomer van 2013 ook met de beloftevolle jonge folkband Elanor. Daarnaast is hij een vaak gevraagde gastmuzikant bij verschillende ensembles. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas de eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken.
Thomas is ook al jarenlang draailierdocent, o.a. bij Stichting Draailier & Doedelzak (Nederland), bij vzw Westelfolk en in de academies van Dranouter, Gooik & Gent.

Luister en bekijk alvast de muziek van Thomas:
• met Elanor - Blown Away & Nuit Noire
• met Cecilia - Bramen Plukken & Le Point du Jour
• met Cecilia - live Saint-Gervais d'Auvergne 2015
• met Elanor - Loops (jig)
Thomas Hoste met Kwintijn Hoessen

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 8
niveau eisen: deelnemers hebben al een beetje ervaring met de draailier. Ze hebben bijvoorbeeld tijdens een weekend of workshopdag een beginnerscursus gevolgd of eerder les gehad. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.
>>>Inschrijfformulier

Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.