Draailier cursus - november t/m mei

In deze periode bieden we drie draailiercursussen aan, één voor beginnende spelers (door Thomas Hoste). Er is een groep voor spelers "voorbij begonners" tot halfgevorderd niveau (door Roald Keuning). En tot slot bieden we een groep voor halfgevorderd t/m gevorderden (door Rene Meeuws).


Draailier halfgevorderd t/m gevorderd - Rene Meeuws

Rene geeft een workshop voor (half) gevorderde spelers. De basis bestaat uit traditionele en moderne folkmelodieën, aan de hand waarvan deelnemers dieper op hun spel ingaan. Hoe benut je optimaal de mogelijkheden die de draailier bied om een melodie te verrijken? Hoe kan je je spel spannender maken? Welke slagen kan je toepassen? Hoe kan je zowel ritmisch als melodisch je melodie interessanter maken?
Dit jaar gaan deelnemers verder om zich te verdiepen in technieken, versieringen en variaties. Deelnemers worden uitgedaagd om groepsgewijs en individueel te werken aan het verbeteren van regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Ook wordt er dieper ingegaan op versieringen en improvisaties en voorstellen uit de groep zijn natuurlijk ook welkom!

René Meeuws

René Meeuws speelt sinds 1978 draailier in diverse formaties. Hij maakte deel uit van Muziekgroep Luiaerdsgild, waarmee hij in de loop der jaren o.a. duizenden schoolconcerten verzorgde. Met het trio Appellation Contrôlée maakte hij enkele cd's met bewerkingen van 20e eeuwse muziek en met nieuwe composities die voor het trio werden geschreven. Als gast speelde hij draailier bij onder meer het Nederlandse Philharmonisch Orkest, het Radio Symfonieorkest, het Radio Kamer Orkest, de Golden Earring, Camerata Trajectina, het Mozarteum Orchester Salzburg, het Amsterdam Baroque Orchestra en het WDR Sinfonie Orchester. Hij was één van de oprichters van Stichting Draailier en Doedelzak en gaf in vele tientallen draailiercursussen in binnen- en buitenland.

Luister naar Rene Meeuws:
• Met B4
• Met Babioles
• Interview N1

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
cursus niveau: Deelnemers zijn van (half) gevorderd niveau. Twee, drie en vierslagen vormen geen probleem. Ze hebben eerder workshops of cursussen voor halfgevorderden of gevorderden gevolgd en spelen minimaal 3 à 4 jaar gemotiveerd en intensief. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.
>>>Inschrijfformulier


Draailier "voorbij-begonners" t/m halfgevorderd - Roald Keuning

Roald geeft een workshop voor de spelers die tussen voorbij het "begonners" niveau zijn en halfgevorderd niveau inzitten. Roald gaat verder met de verdieping van de basis en de verdieping in verschillende technieken en slagen.
Deelnemers hebben al een basis en gaan dit jaar verder met het toepassen van speeltechnieken, versieringen en variaties. Welke mogelijkheden zijn er om een melodie mooier te laten klinken? Ook blijven we op de technische kant van de draailier letten. Aan de hand van traditioneel en modern repertoire neemt Roald je mee op de verdere ontdekkingsreis van de draailier.
Voorstellen uit de groep zijn natuurlijk ook welkom!

Roald Keuning

Roald's liefde voor de draailier ontstond in 1981 toen hij het instrument zelf wilde gaan bouwen. Alvorens één te bouwen besloot hij eerst maar eens draailier te leren spelen. Dat beviel zo goed dat het bouwen er nog steeds van moet komen. Roald legt uit: "De combinatie van de techniek van het instrument, de klank en de muzikale mogelijkheden maken het tot een geweldig instrument om te spelen." Hij speelt onder andere bij Madlot en geeft hij regelmatig les voor Stichting Draailier en Doedelzak.

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
cursus niveau: Deelnemers hebben al enige ervarig met de draailier. Ze namen bijvoorbeeld afgelopen seizoen deel aan de zaterdagcursus of volgden bijvoorbeeld al wat lessen of workshops. Deelnemers spelen minimaal ongeveer een jaar gemotiveerd en intensief. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau.
>>>Inschrijfformulier


Draailier begonners - Thomas Hoste

De cursus van Thomas is bedoeld voor beginnende spelers die al wel wat, maar nog niet zo veel ervaring hebben. Aan de hand van eenvoudige melodieën leer je het instrument beter kennen. We verdiepen ons in traditionele en moderne folkmelodieën, waarbij tegelijk gewerkt wordt op gehoor en op partituur.

We richten ons niet alleen op de pure basistechnieken, met aandacht voor onderhoud en afregeling van het instrument, maar we herhalen en verbeteren ook de regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Van hieruit zoeken we naar verschillende patronen in de slag, soms logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend. Altijd leuk om een “slaganalyse” te doen, misschien wel met een nieuw digitaal speeltje…

We leren subtiel met meer energie spelen, zowel in de rechter- als in de linkerhand. Gedaan met slappe zwengels en luie vingers!
Bij voldoende interesse voor elektroakoestische instrumenten, geeft Thomas ook een uiteenzetting rond micro’s en versterking met een basis geluidstechnieken erbij. Tussendoor is er uiteraard altijd ruimte voor onderhoudstips voor de doe-het-zelvers. Allen welkom.

Thomas Hoste

Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie. Thomas volgde intensieve workshops & stages in binnenland (Martina Diessner, Iep Fourier, Hans Quaghebeur) en buitenland (Gregory Jolivet, Gilles Chabenat, Isabelle Pignol, Valentin Clastrier).
Enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij de jonge folkbands Kléan, Barnabas & Findus. Nu toert hij doorheen heel West-Europa met de gevestigde balfolk-formatie Cecilia (met Jan Leeflang en Greet Wuyts) en sinds de zomer van 2013 ook met de beloftevolle jonge folkband Elanor. Daarnaast is hij een vaak gevraagde gastmuzikant bij verschillende ensembles. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas de eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken.
Thomas is ook al jarenlang draailierdocent, o.a. bij Stichting Draailier & Doedelzak (Nederland), bij vzw Westelfolk en in de academies van Dranouter, Gooik & Gent. Voor meer informatie over Thomas, zie ook zijn website draailier.be

Luister en bekijk alvast de muziek van Thomas:
• met Elanor - Blown Away & Nuit Noire
• met Cecilia - Bramen Plukken & Le Point du Jour
• met Cecilia - live Saint-Gervais d'Auvergne 2015
• met Elanor - Loops (jig)
Thomas Hoste met Kwintijn Hoessen

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 8
niveau eisen: deelnemers hebben al een beetje ervaring met de draailier. Ze hebben bijvoorbeeld tijdens een weekend of workshopdag een beginnerscursus gevolgd of misschien eerder les gehad. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.
>>>Inschrijfformulier

Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.