Trekharmonica voor beginners - Wouter Kuyper (NL)

Altijd al trekharmonica willen spelen? Dit is je kans! Wouter gaat aan de slag met beginners trekharmonica. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Deze groep is bedoeld voor voor startende spelers. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en balgtechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën.

Huur trekharmonica's
Geen instrument? Geen probleem! Er zijn via Berend Kok Accordeons een aantal trekharmonica's te leen.

Niveau eisen

Geen, deze workshop is voor beginners.

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend op zaterdag 28 septmebber 2024

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is zaterdag 28 september in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Wouter Kuyper

'Ik ben muzikaal geboren in Gooik'
Wouter is niet alleen een fantastische doedelzakspeler, hij speelt ook zeer mooi op de trekzak. Op zijn 10de namen zijn ouders Wouter voor het eerst mee naar Gooikoorts in Gooik (België). Daar maakte hij kennis met volksmuziek, en heeft hij de verslaving opgedaan die tot op de dag van vandaag nog niet over is. Wouter danst al Bal Folk sinds zijn eerste bezoek aan Gooik en is op zijn elfde doedelzak gaan spelen.

Op zijn vijftiende kwam daar de trekharmonica bij. Vanaf zijn zeventiende speelde hij in zijn eerste bandje. Regelmatige bezoeken aan andere festivals en workshops (Saint Chartier, Schier, etc) hielden het vuurtje warm. Hij maakt er geen geheim van waarom hij zich heeft laten inspireren door oude Vlaamse, Franse en Nederlandse dansmuziek: 'Ik houd van bals, ik houd van dansen, van de festivals zoals in St Chartier en Gooik. De keus voor balrepertoire is dan snel gemaakt.'

Na zijn opleiding in een totaal andere richting (biogeologie, communicatie- en educatierichting) is hij voltijds met de muziek aan de gang gegaan. Nu geeft hij les en speelt hij in verschillende bands en muziekgroepen, zoals Lirio, Wouter en de Draak en De Vliering

Luister op youtube:
Lirio - Mazurka voor een mus
Lirio - wals en een beetje
Wouter en de Draak - He'pter
Wouter en de Draak - Werkelijk waar
Wouter en de Draak - New Horizons, New adventures
Wouter en de Draak - Gavotte de l'Aven
Wouter en de Draak - Zon op de Glijbaan
BmB - L'Impasse
BmB - Dejeuner sur l'herbe
BmB - highlights premiere op cadansa

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners om kennis te maken met dit instrument
>>>inschrijven & kosten



Workshops voor alle instrumenten

Tijdens de workshopdag bieden we twee samenspelworkshops aan, waar alle instrumenten welkom zijn. Er is een workshop waarin deelnemers zich samen met Paul James zich verdiepen in balfolk muziek. De tweede samenspelworkshop van Anouk Platenkamp gaat over oude Nederlandse volksliedjes.


Paul James - balfolk

Samenspel voor alle instrumenten

Deze workshop is gericht op samenspel voor alle instrumenten. Naast draailier en doedelzak zijn ook andere instrumenten welkom die hiermee kunnen samenspelen, zoals bijvoorbeeld trekharmonica, accordeon, gitaar, blazers, bas, percussie of andere instrumenten! Instrument en stemming duidelijk aangeven bij de aanmelding.

Inhoud

Met traditionele danstunes of moderne composities als uitgangspunt gaan Pauls workshops over samenwerken als een team om een machtig bigbandgeluid te maken dat meer is dan de som der delen. Geschikt voor alle leeftijden, alle niveaus, elk instrument. Voorkennis van folkmuziek is niet nodig. Het doel is om fantasierijke arrangementen te maken - met gebruik van harmonieën en riffs, texturen en dynamiek - die interessant en leuk zijn om te spelen, te dansen en naar te luisteren. Deelnemers moeten een eenvoudig folkdeuntje in het juiste tempo kunnen spelen, op het gehoor of door muziek te lezen.
"Ik stel doelen en basisregels op en laat ze spelen. Naarmate de workshops vorderen, krijgen ze meer zelfvertrouwen om ideeën voor arrangementen te ontwikkelen en daarover te onderhandelen met de anderen in de groep. Het gaat net zo goed om teamwerk en groepsdynamiek als om actief luisteren en samenspelvaardigheden. Ik ben altijd verrast door wat we bedenken. Het is altijd volledig uniek voor die tijd, plaats en groep mensen - en dat is waar het bij muziek allemaal om draait."

Paul James

Paul James is een saxofonist, doedelzakspeler, zanger en componist uit Engeland die muziek maakt beïnvloed door Engelse en Europese folk/folklore tradities. Hij speelt met BLOWZABELLA sinds 1980, waar de meeste mensen hem van zullen kennen. Met Blowzabella spelen ze door heel Europa op vele folkfestivals. Daarnaast zit hij niet stil, hij creeërde verschillende muzikale projecten zoals The Drowned Lovers. Sinds kort heeft hij ook een bal-trio genaamd THREO met Hilke Bauweraerts en Thomas Hoste.
www.pauljames.be

Luister ook naar de muziek van Paul James op youtube:
met Threo (20 min)
Blowzabella - The New Jigs
Blowzabella Sidmouth Folk Festival 2018 (20 min)
Blowzabella - Adam Was A Poacher
Paul James and the Drowned Lovers - The Rolling of the Stone
Paul James and the Drowned Lovers - The ballad of Sarah Gray
Paul James -Once There Was A Lone Wolf
Paul James - Wakeful
Paul James & Rosalie Bosteels - The Drowned Lover

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Alle instrumenten zijn welkom. Deelnemers zijn van gevorderd niveau. Een nieuwe melodie aanleren kost hun geen moeite. Deelnemers moeten een eenvoudig folkdeuntje in het juiste tempo kunnen spelen, op het gehoor of door muziek te lezen. Ze hebben hun instrumenten onder controle en zijn niet bang om voor publiek (samen) te spelen. Deelnemers hebben meerdere workshops of cursussen gevolgd.
>>>inschrijven & kosten


Anouk Platenkamp - volksmuziek uit Nederland

Samenspel voor alle instrumenten

Duik in de prachtige wereld van Nederlandse volksmuziek! Deze muziek is relatief niet zo bekend. Gelukkig is er een schat aan bronnen met volksmuziek uit de lage landen: handschriften als Souterlydekens (Utrecht 1540), "Oude en Nieuwe Hollantse Boerenlieties en Contredansen"(1700-1716), Beukema (Groningen, ca 1850) verzamelden muziek die toen al oud was. Ook het Meertens Instituut verzamelen vele oude muziekbronnen. Prachtige muziek, folkliedjes die wachten om gespeeld te worden... en dat gaan wij doen!
We verdiepen ons in enkele stukken uit verschillende perioden, om daarmee ook te kijken naar de overeenkomsten en verschillen in de stijlen. We kijken hoe we deze oude muziek op onze 'moderne' instrumenten mooi kunnen laten klinken en zoeken naar arrangementen. Er wordt een beperkt aantal melodiën behandelt, zodat we ruim tijd hebben om de diepte in te gaan.

Anouk Platenkamp

Anouk speelt harp en nyckelharpa en heeft zich de afgelopen 10 jaar in Nederlandse volksmuziek gespecialiseerd. Na een start met Ierse/Schotse muziek en later Zweedse muziek, ontdekte ze de rijke wereld van de oude volksmuziek uit Nederland. Ze heeft inmiddels een solo CD en boek met bewerkingen voor harp op haar naam staan, en Nederfolk workshops gegeven in heel Europa. Daarnaast speelt ze in de groep Voddemoer die zich hier ook mee bezig houdt.

Luister ook naar opnames van Anouk:
Anouk Platenkamp - Waterlanders (solo album)
Voddemoêr - So Wie Bi Nachte Gherne Vliecht
Voddemoêr - Meisje loos
Voddemoêr (album op spotify)
Plaisir d'Armour - Nachtvlucht (album op spotify)
Flidias - Fionn and the Men of the Fianna
Anouk Platenkamp - Der letzte Tanz der Sonne

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Alle instrumenten zijn welkom. Deelnemers zijn van gevorderd niveau. Een nieuwe melodie op gehoor aanleren kost hun geen moeite. Ze hebben hun instrumenten onder controle en zijn niet bang om voor publiek (samen) te spelen. Deelnemers hebben meerdere workshops of cursussen gevolgd.
>>>inschrijven & kosten