Instrumenten

Hoe kom je aan een draailier of een doedelzak? Op deze pagina staan links naar enkele instrumentenbouwers en een aantal advertenties voor tweedehands instrumenten. Stichting Draailier en Doedelzak is overigens niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze instrumenten. Mocht je een draailier of doedelzak zoeken, dan adviseren we om niet zomaar een instrument op marktplaats te kopen. Als je op marktplaats iets ziet, raadpleeg altijd een expert.

Waarom een expert raadplegen?
We raden aan nooit zomaar een (tweedehands) instrument op basis van foto's te kopen: ga langs, bespeel het instrument, vraag eventueel om een opname of informeer bij je docent of andere spelers eens naar de bouwer of verkoper. Er zijn helaas ook welwillende amateurbouwers die met veel tijd en liefde op het oog mooie instrumenten afleveren die niet zo goed bespeelbaar zijn. De prijs lijkt aardig, maar voor wat extra geld heb je een goed instrument dat jaren meegaat. Een instrument dat er mooi uitziet, is niet per se goed bespeelbaar.
Zijn we dan tegen instrumentenhandel?
Helemaal niet. :-) Goed informeren en genieten!

Voor onze cursisten hebben wij ook draailieren en doedelzakken te huur.

Instrumentenbouwers

Doedelzakbouwers:

Frans Hattink (NL)
Thorsten Tetz (D)
Olle Geris (B)
Paul Beekhuizen (NL)
Marius Lutgerink (NL) (Cabrettes)
Marc van Daal (NL) (uilleann pipes)
Evertjan 't Hart (NL) (uilleann pipes)
Jan Soete (B)
Jon Swayne (UK)
Arie de Keyzer (B)
Matthias Branschke (D)
Alban Faust (Se)
Raphael Jeannin (Fr)
Nicolas Galeazzi (Fr)
Arnaud Guenzi (Fr)

draailierbouwers:

Wim Clarijs (NL)
Helmut Gotchy (D)
Sebastian Hilsmann (D)
Bernard Kerboeuf (Fr)
Jean-Claude Boudet (Fr)
Denis Siorat (Fr)
Wolfgang Weichselbaumer (Au)
Rebollo (S)
Zonder een bij ons bekende website:
Walter Simons -Klabunde (D)
Danny Van den Herrewegen (B)
Marc Reymen (B) (ook voor het onder begeleiding bouwen van een eigen instrument)
Jaak de Vuyst (B)
Peter Van Wonterghem (B)

overig:

Nyckelharpa: website van nyckelharpa-bouwer Nikolaj Marks

 

Aangeboden draailieren

Stichting Draailier en Doedelzak is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze instrumenten. Mocht je een draailier of doedelzak zoeken, dan adviseren we om niet zomaar een instrument op marktplaats te kopen. Als je op marktplaats iets ziet, raadpleeg altijd een expert.


- Kist Draailier

Een kist-draailier gebouwd rond 2000, maar de bouwer is bij verkoper onbekend. Deze draailier heeft één melodiesnaar en twee bourdons. Het instrument is een replica/ geinspireerd op de Middeleeuwse of Cantigas-type kistdraailieren. Instrument heeft geen 'chien' of trompetsnaar en is diatonisch.

Op marktplaats staan meer afbeeldingen
Vraagprijs: € 1100,- (of een redelijk bod)
Contact: Enrique López-Cortón


- Draailier in GC door Jacques De Vuyst

Een draailier gebouwd van gevlamd esdoorn, grenadille en vurenhout. Deze draailier in GC heeft drie chanterellen, drie bourdons, twee chiens (G en C), vier symp snaren. Verder heeft deze draailier vier piezo pickups, 5 pins XLR ==> 4 X 3 pins xlr kabel.

Klik op de foto voor een meer afbeeldingen
Verkoopprijs: € 3000,-
Verkoper geeft aan dat elk "serieus" bod overwogen zal worden.
Contact: Pieter LauwersDraailier in G/C door André Klaassen

Een draailier in G/C gestemd, gebouwd in 1990 door André Klaassen. Het instrument heeft twee melodiesnaren in G, twee bourdons in G en één in C. Daarnaast lever de verkoper "diverse accessoires" erbij, het instrument is volgens de verkoper in prima staat.

Klik op de afbeelding voor een foto
Meer informatie bij: Dick van Schaik
Vraagprijs:: € 2000,-


- Draailier door Pajot-Jeune te Jenzat (omstreeks 1880)

Luitvormige draailier gebouwd omstreeks 1880 door Pajot-Jeune te Jenzat. Geheel gerestaureerd in 2014 door Wim Clarijs. De verkoper geeft aan dat deze draailier zeer goed bespeelbaar is. Mooi inlegwerk van been, ebbenhout en parelmoer. Stemming: G-C.

De verkoper is draailierbouwer Wim Clarijs. Naast nieuwbouw is hij enkele jaren geleden begonnen met zoeken naar oude (Franse) draailieren via internet. Het ging dan wel telkens om in onbruik geraakte “draailier-wrakken”. Zo heeft hij een aardige collectie opgebouwd die hij met veel genoegen nieuw leven inblaast.

Klik op de foto voor een meer afbeeldingen
Verkoopprijs: € 2750,-
Contact: Wim Clarijs


- Draailier door Colson te Mircourt (omstreeks 1850)

Kleine, luitvormige draailier gebouwd omstreeks 1850 door Colson te Mircourt. Aangekocht van een Amerikaanse verzamelaar. Geheel gerestaureerd in 2012 door Wim Clarijs. Zeer fijn gebouwd instrument. Mooi, fijn gesneden kopje. Mooi gepolitourd bovenblad. Zeer fijn, beschaafd geluid. Volgens verkoper goed bespeelbaar. Stemming G-C. Waarbij de 2-de chanterelle 1 oktaaf lager gestemd staat dan de 1-ste.

De verkoper is draailierbouwer Wim Clarijs. Naast nieuwbouw is hij enkele jaren geleden begonnen met zoeken naar oude (Franse) draailieren via internet. Het ging dan wel telkens om in onbruik geraakte “draailier-wrakken”. Zo heeft hij een aardige collectie opgebouwd die hij met veel genoegen nieuw leven inblaast.

Klik op de foto voor een meer afbeeldingen
Verkoopprijs: € 2900,-
Contact: Wim Clarijs


- Draailier door Bassot (omstreeks 1850)

Gitaarvormige draailier gebouwd in de vroege 19-de eeuw (wellicht late 18-de eeuw) door Joseph Bassot. Bijzonder mooi origineel instrument. Zeer fraai gesneden hoofdje. Nieuw wiel en nieuwe as. Stemmechanieken van Neil Brook (zien er uit als oude stempennen). Deze draailier is geheel gerestaureerd en goed bespeelbaar. Mooi, beschaafd geluid.

De verkoper is draailierbouwer Wim Clarijs. Naast nieuwbouw is hij enkele jaren geleden begonnen met zoeken naar oude (Franse) draailieren via internet. Het ging dan wel telkens om in onbruik geraakte “draailier-wrakken”. Zo heeft hij een aardige collectie opgebouwd die hij met veel genoegen nieuw leven inblaast.

Klik op de foto voor een meer afbeeldingen
Verkoopprijs: € 2500,-
Contact: Wim Clarijs


- traditionele sopraandraailier (door Peter Van Wonterghem)

Deze draailier heeft een traditioneel luitmodel met bourdons in G & C. De melodiesnaren (chanterelles)zijn in G & G (gelijke stemming). Er is geen octaafsnaar, maar de verkoper gelooft dat een octaafsnaar indien gewenst wel mogelijk zou zijn. De draailier heeft geen versterkingselementen maar wel sterke akoestische klank. Overige details:
· chien: G
· mouche: G
· sympathiensnaren: 4x
· stemmechanieken
· mooi kopje
· koffer
Klik op de foto voor een grotere afbeelding
Verkoopprijs: € 2300 alles inclusief.
Contact: Peter Van Wonterghem


Twee draailieren in C door Marc Remen

Nieuwgebouwde draailier voorzien van twee melodiesnaren, twee bourdons, een mouche en een trompetsnaar. Geschikt voor kamermuziek

Vraagprijs: 1800 euro
Contact: Marc Remen
Klik op foto voor meer en grotere foto's van deze draailier.

Nieuwgebouwde draailier in C, frans model met luitvormig corpus in 2 kleurige notelaar en voorzien van twee melodiesnaren, twee bourdons, een mouche en een trompetsnaar

Vraagprijs: nader overeen te komen
Contact: Marc Remen
Klik op foto voor meer en grotere foto's van deze draailier.Aangeboden doedelzakken

Stichting Draailier en Doedelzak is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze instrumenten. Mocht je een draailier of doedelzak zoeken, dan adviseren we om niet zomaar een instrument op marktplaats te kopen. Als je op marktplaats iets ziet, raadpleeg altijd een expert.Doedelzak in G door Remy Dubois

Een Vlaamse doedelzak in G/C gestemd, gebouwd in 1988 door Remy Dubois Het instrument heeft twee bourdons in G met een extra bourdon in C verstembaar naar D

Klik op de afbeelding voor een foto
Meer informatie bij: Dick van Schaik
Vraagprijs:: € 2250,-- musette de cour in D (door John Addison)

Een complete speelpijp voor een musette de cour, toonsoort D en gebouwd door John Addison. Het instrument is gemaakt van ebbenhout en heeft twee kunststof rieten. De verkoper geeft aan dat het instrument al een tijd niet bespeeld is. Het instrument gaat weg omdat verkoper geen tijd om de musette te leren bespelen. Instrument is exclusief luchtzak

Klik op de afbeelding voor meer en grotere foto's
Meer informatie bij: Jimi Hellinga
Vraagprijs: Prijs in overleg (Het instrument is volgens de verkoper enkele jaren terug door Paul Beekhuizen op waarde geschat tussen de €500 en €1000).


- Bock doedelzak

"A friend got this from me from the Dutch Dance Theater 2 years ago. They usualy have decent instruments, but that is all i know of this bagpipe. Don't even know it's origin (Czeck republic? Slovenian? Polish?). Most importantly,the chanter is missing... So you would have to have some knowledge of where to get one of those i guess.
Price up for debate, something for trade? 75 euro? Any info could help as well."

Meer informatie bij: Wouter Kuyper
Klik voor meer >>>foto's
Richtprijs: € 75,- of iets om te ruilen.Overig

Stichting Draailier en Doedelzak is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze instrumenten. Mocht je een instrument zoeken, dan adviseren we om niet zomaar een instrument op marktplaats te kopen. Als je op marktplaats iets ziet, raadpleeg altijd een expert.


- Diatonische Accordeon Saltarelle Duna (3 rijen)

In verband met de aanschaf van een nieuwe diatonische accordeon wordt deze te koop aangeboden. Het instrument is 2 jaar oud, met nog 1 jaar garantie bij Viseur. De rugzak en riemen zijn inbegrepen.
Rechterhand: 34 knoppen (3 rijen), 2-korig, 1 register (met tremolo)
Linkerhand: 12 bassen, 3-korig, tertsregister
Klavier: Wim Claeys met gedraaide sol
Afmetingen: 29 x 16,8 x 29,3 cm
Gewicht: 4,6 kg
Tongen: a mano
Vraagprijs: € 2600,-
Contact: 0471801995 of verschueren.sofie@telenet.be
Klik op foto voor meer en grotere afbeelding.Huur instrumenten

Voor beginnende spelers heeft Stichting Draailier en Doedelzak enkele huurinstrumenten beschikbaar. We verhuren zowel draailieren als doedelzakken aan beginners. Deze instrumenten zijn bedoeld voor de deelnemers van onze cursussen. We zijn helaas geen doedel-o-theek.

We verhuren niet zomaar onze instrumenten. Er bestaan voor doedelzakken en zeker voor draailieren geen goedkope plastic oefenversie zoals voor de blokluit. Onze instrumenten zijn kostbaar. We doen er dan ook voorzichtig mee en hebben besloten een instrument alleen te verhuren als de huurder eerst goede uitleg erover krijgt: dit kan via een introductie-workshop of door een prive-afspraak te maken bij de beheerder. Met name voor de draailier geldt dat dit een ingewikkeld instrument is met veel knoppen en snaren. We hebben in het verleden helaas gemerkt dat een korte uitleg onvoldoende is om echt op de hoogte te zijn van hoe alles werkt. Daardoor hebben we regelmatig instrumenten beschadigd teruggekregen. Vandaar dat een uitleg middels de beginnerscursus of prive afspraak vereist is.

Huur en borg
Huurinstrumenten kosten 90 euro per drie maanden
Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.