Doedelzak cursus - november 2023 t/m mei 2024

In deze periode zijn er drie verschillende doedelzakcursussen. Deze cursussen zijn (tenzij anders vermeld) bedoeld voor Frans/ Belgische/ Lage landen doedelzakken/ cornemuses in G, of die daar mee vergelijkbaar/goed compatibel zijn.
Er zijn cursussen voor Er is een groep voor oor beginnende spelers (door Dorine Boudewijn) en voor spelers "voorbij begonners" tot halfgevorderd niveau (door Bart Praet). En tot slot bieden we een groep voor halfgevorderden tot gevorderden (door Puck Duits).


Doedelzak halfgevorderd t/m gevorderd - Puck Duits


Puck geeft een cursus voor halfgevorderde tot gevorderde spelers.

Inhoud

Deze cursus is voor spelers die beginner af zijn en die verder willen werken aan hun klankvorming. Aan de hand van eenvoudige melodieën ga je de mogelijkheden van het instrument verder verkennen. In deze cursus leer je hoe je met behulp van versieringen (o.a. vibrato, voorslagen) en variaties jouw eigen stijl en klank kan geven aan een nummer.

Niveau eisen

Deelnemers zijn van gevorderd niveau. Ze hebben eerder (meerdere) workshops, cursussen of les gevolgd en spelen al enkele jaren gemotiveerd en intensief. Ze beheersen hun instrument en kunnen alle noten vlot spelen: mineur, majeur, overblazen is geen probleem. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Puck Duits

Puck Duits won in 2005 het pretentieuze doedelzak-concours van St. Chartier en bevestigde daarmee officieel wat we eigenlijk al wisten: zij speelt Heel Erg Goed. Ze was dan regelmatig te gast als docent voor beginnende maar ook voor gevorderde spelers. Ze speelde in verschillende projecten, zoals bijvoorbeeld het Spoenk-project tijdens het 25-jarige jubileum van Stichting Draailier en Doedelzak. Ook vormt ze een gelegenheidsduo met doedelzakspeler Eric Montbel, zij traden op in Neufchateau of bij ons Cursusweekend.

Luister naar Puck's muziek op youtube
- Nebel
- Bar Tolmai - Museum of Failur
- Eric Montbel & Puck Duits
- met Eric Montbel tijdens cursusweekend
- Portrait of Puck Duits
- Spoenk - Sparkle
- Bar Tolmai - The Hearts task of saying yes yes yes

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier & kosten


Doedelzak voorbij begonners t/m halfgevorderd- Bart Praet

Deze groep is voor spelers die met de doedelzak zijn begonnen? Geen probleem! We hebben doedelzakken te huur!

Inhoud

We gaan dit jaar (verder) werken op techniek, versiering en het toepassen van variaties. Tijdens de 7 lesdagen gaan we, individueel, of in groepsverband werken aan de vingerzetting,de verschillende toonladders, de toonvorming en de druk, ofwel alle bijzondere technieken die bij doedelzakspelen horen.
Dit gaan we doen in traditioneel werk vanuit heel Europa, en hier en daar (misschien) een nummer van Elanor, eigen composities en ander recente muziek. Partituren zijn beschikbaar, maar melodiën worden vooral op gehoor aangeleerd.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in G/sol met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf. Bovendien: schrijfgerei en eventueel opnameapparatuur.

Niveau eisen

Bedoeld voor ieder die al eens de zaterdagcursus heeft gedaan of voor wie al een tijdje intensief speelt. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden. Je speelt minimaal 1 jaar en speelt de majeur noten zonder probleem

Bart Praet

Bart speelt Arjaun en Duo Praet-Masure en bracht in 2023 zijn solo-album uit. Daarmee speelt hij vele concerten, bals en festivals in België, Frankrijk, Italië, Portugal, Duitsland en Nederland.
Bart's wortels liggen niet ver van Gooik, een plek die als het ware folk & volksmuziek ademt. Al van jongs af aan leert hij er de volksmuziek kennen en spelen dankzij o.a. Herman Dewit, Rosita Tahon en Walter Evenepoel. Als jonge kerel volgde hij er doedelzak aan de academie bij Jean-Pierre Van Hees. Dankzij de grote Galicische gemeenschap in Brussel (Centro Galego de Bruxelas) kwam hij in contact met de gaita. Hij waagt zich ook aan de uilleann pipes, een bepalend instrument dat hij veel gebruikte in de muziek van Elanor. Bart ontwikkelde zich als multi-instrumentalist en speelt naast allerlei doedelzakken ook op blokfluit & traverso.

Luister naar Bart's muziek op youtube
• met Elanor - Blown Away & Nuit Noire
• met Elanor - Loops (jig)
• met Elanor -This Is Not A Jig/Gîte Rural
• met Elanor - Arabica (Live at Boombalfestival 2013)
• met Duo Praet Masure - 2019
• met Duo Praet Masure - Garden Valley
• met Arjaun - Hou je blokken maar aan
• met Arjaun - Het zal regenen
• met Arjaun - CD voorstelling "Op een Bankken"
Bart Praet solo op spotify

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier & kosten

Doedelzak voor beginnende spelers - Dorine Boudewijn


Inhoud

In deze workshop gaan we verder op de ontdekkingstocht naar de doedelzak. We gaan werken aan klankvorming, vingerzetting, aan het repertoire en aan versiering. Het doel is om aan de einde van deze cursus een muzikaal palet met handvatten te hebben om solo stukken of met andere muzikanten samen te spelen
Belangrijk is het plezier in doedelzak spelen, alleen of met anderen. We gebruiken traditioneel, maar wellicht ook moderner repertoire. Verzoeknummers zijn welkom! Muziek wordt vooral op gehoor aangeleerd, maar er is natuurlijk bladmuziek ter ondersteuning.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in G/sol met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf. Bovendien: schrijfgerei en eventueel opnameapparatuur.

Niveau eisen

Deze cursus is voor beginnende spelers, maar er is enige voorkennis vereist. Deelnemers hebben al een beetje ervaring met de doedelzak. Ze hebben bijvoorbeeld eerder les gehad of tijdens een weekend of workshopdag een beginnerscursus gevolgd (bijvoorbeeld bij de beginnerscursus van 3 oktober). Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Dorine Boudewijn

Dorine speelt sinds 2006 doedelzak. Veel spelers zullen Dorine waarschijnlijk kennen van de instrumentenproeverijen die zij gaf op festivals zoals Castlefest, Elfia, Summer Darkness, Parkfest of CaDansa. Bij deze instrumentenproeverijen liet ze menig festivalbezoeker kennis maken met de doedelzak. Ze speelde in muzikale projecten zoals Antigoon en De Grove Maling.

Inschrijf informatie

Huur doedelzak (optioneel): 90 euro per drie maanden
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier & kosten

Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.