Draailier workshops - zaterdag 12 oktober

Deze zaterdag bieden we vier draailierworkshops aan. Er is een workshop voor beginners door Lies Sommer & Petra Leeflang, voor begonners door ****, voor (half)gevorderden door Els Peeters en voor (ver)gevorderden door Francesco Giusta. .


Gevorderden (t/m vergevorderden) - Francesco Giusta (It)

De Italiaanse draailierspeler Francesco Giusta komt deze dag een workshop speciaal voor de gevorderde t/m vergevorderde spelers geven. Niet alleen heeft hij zich verdiept in de traditionele muziek, hij is ook een expert op het gebied van barokmuziek op de draailier. We vroegen of hij een workshop kan doen die zich onder andere richt op de technieken uit de barokmuziek.

Francesco schrijft:
"Music dynamic, esthetic and expressiveness: within this course we'll work on how to make a melody speak, working on phrasing and emphasis combining the two hands together and looking through both folk and early music styles. G/C hurdy-gurdy tuning is preferred but not mandatory. "

Niveau eisen

Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. Deelnemers hebben meerdere jaren speelervaring, zij volgden meerdere cursussen voor vergevorderden. Het aanleren van een melodie of dissociatie van de slaghand en de melodiehand vormt geen probleem. Deelnemers beheersen slagen t/m de vierslag volledig en kunnen deze ook onregelmatig toepassen.
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: dit niveau wordt niet tijdens de normale zaterdagcursus gegeven.

Francesco Giusta

Francesco Giusta takes interest in the hurdy gurdy at the age of 11. He later improves and develops his technique with virtuoso such as Gregory Jolivet, German Diaz, Matthias Loibner, Valentin Clastrier and Tobie Miller. He has played in several bands, amongst folk and early music, and has been a guest of well-known groups such as Lou Dalfin, Malanova, L’Orage and Riccardo Tesi. He has attended many folk and early music festivals and has held several workshops and masterclasses in Italy, France, Germany, Czech Republic, the Netherlands, UK, Finland, Spain, Switzerland, Austria and USA. He recorded several CDs, amongst other his latest record “The Hurdy-Gurdy at the French Royal Court” in 2021 with his Baroque Duo.
In 2015 he won the first prize at the hurdy gurdy ‘solo’ competition at Le Son Continu festival in Chateau d’Ars, France, getting the title of ‘Maître sonneur’. Since 2011 he held regular masterclasses and courses in Germany and in his hometown as well as concerts with his projects. At present, he plays with Trigomigo, Tre Martelli, in solo project, his Baroque Duo “Les Vielleux de la Reine” and teaches in Torino, Cuneo and Frankfurt.

Luister naar Francesco Giusta:
Francesco Giusta & Elena Buttiero - The Hurdy-Gurdy at the French Royal Court (volledig album)
Antonio Vivaldi /Nicolas Chédeville - Sonata VI (Il Pastor Fido) : Allegro ma non presto
Les Vielleux de la Reine - La Jardinière
Les Vielleux de la Reine - Le Bosquet de Flore
met Riccardo Tesi - Cicciabomba
met Trigomigo

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten


Els Peeters - Halfgevorderden t/m gevorderden

Dynamiek op de draailier... kan dat?
We ontdekken dat het zeker mogelijk is om met dynamiek te spelen op de draailier. Door verschillende technieken en speelstijlen te verkennen, leren we hoe we expressie en variatie kunnen toevoegen aan ons spel. We onderzoeken hoe we kunnen afwisselen tussen verschillende slagen en draaitempo's binnen één stuk om muzikaliteit en dynamiek te creëren. Van subtiele nuances tot krachtige accenten, we leren hoe we de draailier tot leven kunnen brengen met dynamiek en expressiviteit.

Niveau eisen

Deelnemers zijn van halfgevorderd t/m gevorderd niveau. Zij hebben de basisbeheersing van de regelmatige drie- en vierslag & zijn al vertrouwd met het spelen van typische folkmelodieën. Ze zijn het beginnersniveau ruim ontstegen, hebben eerder workshops/ cursussen gevolgd of spelen minimaal al twee jaar gemotiveerd en intensief. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau. Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: deze workshop is bedoeld voor ongeveer hetzelfde niveau als de halfgevorderde t/m gevorderde cursus die Joop momenteel lesgeeft. Overleg eventueel met je docent.

Els Peeters

Els verzorgt al vele jaren het draailieronderwijs aan de MuziekAcademie van Genk en Ieper (België). Daarnaast heeft ze ook lesgegeven bij de Zaterdagcursus van Stichting Draailier en Doedelzak en bij Muziekpublique in Brussel. Ze heeft zich toegelegd op de didactiek van het draailierspelen. In september 2021 lanceerde ze haar lesboek "Liere Draaie", een praktische lesmethode voor de draailier die lovende recensies kreeg van vele draailierspelers. Het succes van haar boek blijft Els verder inspireren om methodes te ontwikkelen en te zoeken naar nieuwe inzichten om het draailierspelen op een zo degelijk en breed mogelijke manier aan te leren.

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten


Fabienne Krischke - Begonners (t/m Halfgevorderden)

Deze workshop is speciaal voor iedereen die nog niet zo lang speelt, misschien nog wel een beginnende speler is... maar niet meer bij het allereerste begin wil beginnen. Deze workshop is dus voor iedereen die al reeds met draailier begonnen is, begonners dus.
Op dit moment is er nog geen verdere omschrijving van de workshopinhoud.

Niveau eisen

Deelnemers deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrumeent. Spelers deden bijvoorbeeld mee bij de beginnersgroep van de workshopdag van 2023 of het workshopweekend in april of de beginnersworkshops van de zaterdagcursus.

Fabienne Kirschke

Fabi is a hurdy gurdy player from Germany, who fell in love with the sound of the instrument in the moment she first heard it. She loves to explore the different worlds that music opens for us and plays in various musical styles. Currently she has a solo project as well as her bands Brisinga (mystic folk) and Storm Seeker (nautic folk metal).

Luister alvast naar de muziek van Fabi:
Fabis Tunes - Innisfree
Fabis Tunes - Pinetrees
Brisinga - Krabat
Brisinga - Lost
Storm Seeker - Heavaway
Storm Seeker - How to be a pirate

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten


Draailier beginners - Lies Sommer, Petra Leeflang & Gertjan Jorissen

Deze beginnersgroep is bedoeld voor beginnende spelers en voor hen die nog niet toe zijn aan een groep van gemiddeld niveau.

Samen met de docenten wordt het instrument ontdekt, waarbij steeds het speelplezier voorop staat. Aan de hand van eenvoudige, maar mooie melodieën wordt met de draailier begonnen. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn speelhouding, vingerzetting, trompetslag, speelklaar maken van instrument (watten, hars, stemmen, afregelen klavier en trompet).

Geen instrument? Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 28 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen*, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de cursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is op zaterdag 28 september van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de cursus op 7 oktober, zie ook de routebeschrijving
* dit geldt alleen voor de eerste draailierbeginnersgroep, de tweede draailier beginnersgroep hebben we kunnen starten met behulp van extern geleende instrumenten. Deze extra instrumenten arriveren pas op de workshopdag zelf. De tweede draailier beginnersgroep is daarom zonder voorbereidingsochtend.

Petra Leeflang

Toen Petra de draailier ontdekte was ze direct enthousiast. Ze volgde regelmatig draailierworkshops in Duitsland, België, Italië en natuurlijk bij Stichting Draailier & Doedelzak in NL. Veel beginnende spelers kennen haar misschien wel: ze gaat regelmatig mee met onze "instrumentenproeverij" naar divers festivals om festivalbezoekers kennis te laten maken met onze instrumenten. Haar interesse in draailiermuziek is breed. Voordat ze de folkwereld betrad, speelde ze dan ook in diverse rockbands.

Lies Sommer

Lies reist stad en land reist ze af om te mogen spelen en dansen. Ze speelt in diverse groepen, variërend van Middeleeuws tot balfolk tot rock en metal en ze geeft regelmatig dans- en muziekworkshops. Lies begon op tienjarige leeftijd met harpspelen, maar kreeg de smaak pas echt te pakken toen ze voor haar studie Keltisch in Ierland terecht kwam, en daar de folkharp en folkmuziek ontdekte. Het balfolkdansen leerde ze van oude, grijze dametjes op de markt in Bretagne en later op diverse folkfestivals in Frankrijk. Naast draailier speelt ze ook harp en schalmei.
Lies speelt in Kelten Zonder Grenzen (balfolk), Ball Noir (balfolk/metal) en Datura (middeleeuwse muziek)

Luister op youtube
Kelten Zonder Grenzen - Starry Night
Kelten Zonder Grenzen - Baby Steps
Kelten Zonder Grenzen - O'Carolan's Dream
Ball Noir - Winter is Comming
Ball Noir - The Other
Ball Noir - Bitter Dreams
Datura - Bachuss the Movie
Datura - Zou een meisje gaan om wijn

Gertjan Jorissen

Gertjan is een enthousiaste en zeer vaardige draailierspeler, met vele jaren ervaring. Regelmatig volgde hij in Frankrijk de muziekstages bij Bouffard. Hij heeft dan ook een voorliefde voor de Franse traditionele muziek, wat sterk naar voren komt bij de groepen waarin hij speelt: Chardon en Mate de Danse.

Inschrijf informatie

Voor het lenen van een instrument wordt een borg gerekend, dit dient samen met de workshopbijdrage voldaan te worden. Uiteraard krijgt u de volledige borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.
Maximum aantal deelnemers: 8
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners.
>>>inschrijven & kosten