Doedelzakworkshops - zaterdag 12 oktober

Deze zaterdag bieden we vier doedelzakworkshops aan. Deze workshops zijn (tenzij anders vermeld) bedoeld voor Frans/ Belgische/ Lage landen doedelzakken/ cornemuses in G, of die daar mee vergelijkbaar/goed compatibel zijn.
Deze dag wordt de workshop voor (ver)gevorderden gegeven door Jean-Pierre van Hees, een workshop voor (half)gevorderden Jonneke Jorissen en een workshop voor begonners door Anouk van Leeuwen. Dorine Boudewijn gaat aan de slag met de beginners.


Jean-Pierre van Hees - Doedelzak (ver) gevorderden

Jean-Pierre van Hees komt speciaal voor gevorderde tot vergevorderde doedelzakspelers een workshop geven over technieken en variaties. Jean-Pierre gaat zich focussen op verschillende speeltechnieken, microvariaties en versieringen.

Niveau eisen

Deelnemers zijn van gevorderd tot vergevorderd niveau. Ze spelen meerdere jaren intensief en volgden bijvoorbeeld eerder gevorderde workshops. Ze dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben meerdere doedelzakcursussen of -stages gevolgd en hebben geen probleem om een melodie aan te leren.

Jean-Pierre van Hees

Van folk is nog weinig sprake wanneer Jean-Pierre van Hees de traditionele volksmuziek en de doedelzak ontdekt medio zestiger jaren. Tijdens het volgend decenium is hij een van de werkspillen van de heropleving van de traditionele volksmuziek in België, onder andere door de doedelzak terug in eer te herstellen. In 1976 is hij ook de uitvinder van het tweede duimgat op de schalmei van de doedelzak waarmee hij de melodische mogelijkheden van het instrument sterk uitbreidt. Dit systeem wordt door veel doedelzakbouwers en spelers in de omringende landen toegepast en is een onmisbaar element van de speeltechniek geworden.

In 2009 promoveerde hij met zijn proefschrift "Situation of the bagpipe and its specific traditional play techniques by performing historical and actual music" en werd daarmee de eerste doctor in de doedelzak. Jean-Pierre van Hees is dé Belgische doedelzak/barokmusette-virtuoos. Hij speelde bij groepen als RUM en gaf over de hele wereld met verschillende orkesten concerten met zijn geliefde barokmusette. Voor dat instrument schreef hij een tientallen concerto's geschreven en operamuziek.

Luister ook naar Jean-Pierre van Hees op youtube:
Jean-Pierre Van Hees & Guy Van Waas - Les Deffis (La virtuose) comp: Nicolas Chédeville
Duo Bauweraerts-Van Hees - Live in 't Ey Belsele
Duo Bauweraerts Van Hees - Sur les doigts de ta main
Duo Bauweraerts Van Hees - Fly in
J.B. Saint-Sevin L'Abbé Musette concerto (Coin du Roi - van Hees - Frattima)
Jean-Pierre Van Hees e Nadia Vázquez
Chédeville / Vivaldi: Il Pastor Fido
Chédeville: Les impromptus de Fontainebleau
Vlaamse traditionele Kerstliederen & Chants de Noëls traditionnels wallons

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten


Jonneke Jorissen - Doedelzak halfgevorderd (t/m gevorderd)

Over meerstemmige doedelzakmuziek

Jonneke Jorissen geeft een cursus voor (half)gevorderde spelers. In deze workshop richt ze zich op polyfone muziek. De dag draait volgens Jonneke "vooral veel samen muziek maken". Ze geeft aan dat de speeltechniek daarbij ondersteunend zal worden voor het plezier in samen muziek maken.
Aan de hand van een paar melodieën wil Jonneke op ontdekkingstocht gaan hoe mooi meerstemmig doedelzak kan klinken: welke tweede stem klinkt mooi? Is er misschien een derde stem? En kan je bij een stuk een extra stem zelf vinden?

Niveau eisen

Deelnemers kunnen druk houden, kennen alle noten op de schalmei (mineur en majeur) en kan die ook vlot en redelijk zuiver spelen, overblazen is geen probleem. je durft al enkele melodieën in het openbaar te spelen. Je kan melodiën op het gehoor leren en je vind het leuk om naast paar nieuwe deuntjes leren ook bezig te zijn met je te verdiepen in doedelzak speeltechnieken.
De docent is van plan om voorafgaand aan de workshop per e-mail enkele melodiën op te sturen, tijdens de workshop wordt er dan gewerkt op gehoor met bladmuziek na afloop
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: deze workshop is bedoeld voor ongeveer hetzelfde niveau als de halfgevorderde t/m gevorderde cursus die Puck Duits afgelopen jaar les gaf. Overleg eventueel met je docent.

Jonneke Jorissen

Jonneke heeft al vele jaren les voor Stichting Draailier en Doedelzak gegeven, van beginners t/m (half)gevorderden. De liefde voor de bourdon-instrumenten kreeg Jonneke al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Al vroeg ontdekte zij de doedelzak en speelde met haar groep Chardon op vele podia in Nederland en diverse festivals in binnen- en buitenland. Luister naar Jonneke:
Met Chardon
Presentatie van Jonneke's beginnersgroep

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten


Anouk van Leeuwen - Doedelzak voor begonners


Anouk geeft een cursus voor begonner t/m halfgevorderde spelers.Tijdens deze workshops gaan we opfrissen en verdiepen wat we geleerd hebben, zodat je voldoende stof hebt om thuis verder aan de slag te gaan. We kijken nog eens goed naar onze speeltechnieken, houding en welke vervolgstappen we kunnen maken. Loop je thuis tegen dingen aan? Heb je vragen? Stel deze in het inschrijfformulier aan de docent.

Anouk schrijft over deze workshop:
"Wat ik leuk vind aan balfolk muziek is dat het in de basis veelal eenvoudige melodieën zijn, wat veel vrijheid geeft om er je eigen draai aan te geven door te versieren en variëren. In deze workshop nemen we een aantal simpele melodieën om te ontdekken wat voor versieringen we toe kunnen voegen om deze onze eigen kleur te geven. Als we daaraan toe komen bouwen we een van deze melodieën uit tot een meerstemmige compositie. Doe je mee? "

Anouk van Leeuwen

Op mijn zevende ben ik verliefd geworden op de doedelzak door de Bulgaarse gaida van een kennis. Nog te klein om een zak vast te kunnen houden moest ik nog een paar jaar wachten tot ik zelf op les kon. Inmiddels speel ik ruim 18 jaar op de Vlaamse doedelzak. Na mijn studie heb ik het spelen en dansen helemaal herontdekt en samen met Wouter Koenders speel ik met het duo Ciona meerstemmige doedelzak composities.

Luister naar Anouk met:
Ciona - Seraphine
Ciona - Mazurka
Ciona - Hanterdro

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrument. Je kan al een eenvoudige melodieën spelen. In de workshop wordt vooral op gehoor de eenvoudige melodiën aangeleerd.
>>>inschrijven & kosten


Doedelzak voor beginners - Dorine Boudewijn


Altijd al doedelzak willen spelen? Dit is je kans! Deze groep is bedoeld voor beginners. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Dorine Boudewijn

Dorine speelt sinds 2006 doedelzak. Veel spelers zullen Dorine waarschijnlijk kennen van de instrumentenproeverijen die zij gaf op festivals zoals Castlefest, Elfia, Summer Darkness, Parkfest of CaDansa. Bij deze instrumentenproeverijen liet ze menig festivalbezoeker kennis maken met de doedelzak. Ze speelde doedelzak, basgitaar & melodica in muzikale projecten zoals Antigoon en De Grove Maling.

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 28 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de workshopdag, zie ook de routebeschrijving

Inschrijf informatie

(Dit is inclusief een eventueel leeninstrument en de voorbereidingsochtend. Voor het lenen van een instrument wordt een borg gerekend, dit dient samen met de workshopbijdrage voldaan te worden. Uiteraard krijgt u de volledige borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.)
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners
>>>inschrijven & kosten