Doedelzakworkshops: (12) 13 en 14 april 2023

Tijdens dit weekend bieden we drie doedelzakworkshops aan, voor (ver)gevorderden , voor (half)gevorderden en voor beginners.
De doedelzakworkshops zijn bedoeld voor doedelzakken in G. Onze organisatie biedt vooral doedelzaklessen aan voor Frans/Vlaams/Lage Landen doedelzakken/ cornemuses in G (tenzij anders vermeld uiteraard).


gevorderden /tm vergevorderden - Eric Montbel (Fr)

Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. Montbel is een meesterlijke doedelzakspeler die bekend staat om zijn fabelachtige techniek. Bij Montbel vliegen de verschillende versieringen over zijn schalmei: rappels, vibrato's, rolls, vingerslagen of trillers. Een must voor elke gevorderde speler die iets van deze meester wil leren!

Montbel schrijft ons:
"In this course we will focus on the style of playing. This weekend will allow us to put together some dancing tunes from Auvergne and Limousin by studying the ornamentation and sound of these traditional style of bagpipe playin. We will also draw inspiration from the playing of violins from these regions. In this course we will work as a collective and individualy: each student takes turns and practices in front of their colleagues. The group listens attentively and encourages everyone’s progress. We will also discuss the rhythm of the feet in support of the bagpipe playing. "

Eric Montbel

Eric Montbel is a bagpipe player, researcher and composer. He has been playing different types of bagpipes from Central France since 1975, and participated in the Folk and Trad revivals with the groups 'Le Grand Rouge' and 'Lo Jai'. He has published several solo albums, notably “Chabretas, les cornemuses à Miroirs du Limousin” in 1995, which was praised by international critics.

His research and publications focused mainly on the music of the Massif Central, in particular on the Auvergne and Parisian cabrette players, and on the Limousin cabrette makers. He is a graduate of EHESS-Paris, and a Doctor in ethnomusicology and musicology. He has taught musical anthropology at the University of Aix-Marseille since 2002.
He has published numerous works devoted to the bagpipes of Central France, including “Carnet de notes. 200 limousine chabrette tunes and other bagpipes from the Center” (Reed. 2022), “Les cornemuses à miroirs du Limousin” (L’Harmattan 2013) and “Les musiques du Massif Central : Héritage et Création ” (Créer 2014).

Niveau eisen

Deelnemers zijn van gevorderd tot vergevorderd niveau. Ze spelen meerdere jaren intensief en volgden bijvoorbeeld eerder gevorderde workshops. Ze dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben meerdere doedelzakcursussen of -stages gevolgd en hebben geen probleem om een melodie aan te leren. Workshop wordt in het Engels gegeven.
Eric Montbel kennende wordt de muziek in zijn workshops op gehoor aangeleerd
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: dit niveau wordt niet in Zeist lesgegeven.

Luister ook naar Montbel's werk op youtube:
Eric Montbel met zijn groep Vertigo
Eric Montbel : le jardins des mystères
Eric Montbel and ZampogneríA - Calypso
Eric Montbel & Marco Tomassi - Sordellina
Eric Montbel, Léonie Chevalaz & Didier Chevalaz
Eric Montbel op cabrette
Eric Montbel met Puck Duits
Eric Montbel met Gilles Chabenat

Deelnemers informatie

Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijven & kosten


(Half)gevorderden - Daniela Heiderich (De)

Deze workshop is bedoeld voor spelers die de basistechniek beheersen en die toe zijn aan verdieping, als ook voor spelers die al wat meer gevorderd zijn. In deze workshop gaat de docent aan de hand van verschillende mooie melodieen aan de slag met technieken en versieringen. De docent stuurt ons nog een meer uitgebreide workshopbeschrijving.

Niveau eisen

Deelnemers kunnen druk houden, kennen alle noten op de schalmei (mineur en majeur) en kan die ook vlot en redelijk zuiver spelen, je durft al enkele melodieën in het openbaar te spelen. Je kan melodiën op het gehoor leren en je vind het leuk om naast paar nieuwe deuntjes leren ook bezig te zijn met je te verdiepen in doedelzak speeltechnieken.
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: deze workshop is bedoeld voor ongeveer hetzelfde niveau als de halfgevorderde t/m gevorderde cursus die Puck Duits momenteel lesgeeft. Overleg eventueel met je docent.

Daniela Heiderich

Daniela studeerde traditionele muziek aan het Centre d'Etudes Supérieures Musique et Danse (CESMD) in Poitiers/Frankrijk. Ze hield zich intensief bezig met de geschiedenis en het spel van de rondtrekkende muzikanten die de afgelopen eeuwen door Europa en de wereldbol reisden. In de regio Limousin specialiseerde ze zich in het bespelen van verschillende soorten doedelzakken die daar en in aangrenzende regio's voorkomen, zoals de Cabrette, de Chabrette of de Cornemuse du Centre.

Daniela Heiderich treedt internationaal op als soloartiest en met verschillende ensembles. De afgelopen jaren hebben ze opgetreden op festivals als Le Son Continu (voorheen Saint-Chartier), Eurofonik in Nantes, het Gstaad New Year Music Festival (CH), Noia Harp Fest (ES), Etétrad in (IT) of de Interceltic Volksfestival HoFheim. Daarnaast geeft zij regelmatig instrumentale, ensemble- en dansworkshops.

Luister ook naar Daniela's muziek op youtube:
Daniela Heiderich - Polonaise nach Blitz
Trio Heiderich, Vereno & Wagner - Winkeltanz
Daniela Heiderich - Dreikönigslied
met Wör: Dranouter 2014
Louise Meurisse & Daniela Heiderich - les filles de Lorient/ le galant indiscrett
Daniele Heiderich & Gilles Chabenat -Septembre déjà (Le Son Continu)
Daniele Heiderich & Gilles Chabenat - Un Jour Encore (Le Son Continu)

Deelnemers informatie

Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijven & kostenBeginners - Wouter Kuyper (NL)

Wouter gaat aan de slag met beginners Doedelzak. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Deze groep is bedoeld voor voor startende spelers. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! We hebben doedelzakken te leen.

Niveau eisen

Voor deze workshop zijn geen niveau eisen. Deze workshop is speciaal voor beginnende spelers.
Wees welkom!

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend op zaterdag 23 maart 2024 van 10:30-12:30

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Wouter Kuyper

'Ik ben muzikaal geboren in Gooik'
Wouter is niet alleen een fantastische doedelzakspeler, hij speelt ook zeer mooi op de trekzak. Op zijn 10de namen zijn ouders Wouter voor het eerst mee naar Gooikoorts in Gooik (België). Daar maakte hij kennis met volksmuziek, en heeft hij de verslaving opgedaan die tot op de dag van vandaag nog niet over is. Wouter danst al Bal Folk sinds zijn eerste bezoek aan Gooik en is op zijn elfde doedelzak gaan spelen.

Op zijn vijftiende kwam daar de trekharmonica bij. Vanaf zijn zeventiende speelde hij in zijn eerste bandje. Regelmatige bezoeken aan andere festivals en workshops (Saint Chartier, Schier, etc) hielden het vuurtje warm. Hij maakt er geen geheim van waarom hij zich heeft laten inspireren door oude Vlaamse, Franse en Nederlandse dansmuziek: 'Ik houd van bals, ik houd van dansen, van de festivals zoals in St Chartier en Gooik. De keus voor balrepertoire is dan snel gemaakt.'

Na zijn opleiding in een totaal andere richting (biogeologie, communicatie- en educatierichting) is hij voltijds met de muziek aan de gang gegaan. Nu geeft hij les en speelt hij in verschillende bands en muziekgroepen, zoals Androneda, Wouter en de Draak en BmB

Luister op youtube:
BmB - Lou diziou bè / Bourrée a Ribeyrolle
BmB -Les Vignerons & le menage a trois
BmB - De edele wijn
Wouter en de Draak- Dusgemint
De Vliering - Fredoline (Wouter speelt vanaf 1:39)
BmB - L'Impasse
BmB - Dejeuner sur l'herbe
Wouter test een doedelzak van Tetz Dudelsackbau
Op trekzak:
Lirio - Mazurka voor een mus
Wouter en de Draak - Fireflies and Mosquitoes
Wouter en de Draak - New Horizons, New adventures
Wouter en de Draak - Werkelijk waar?
Wouter Kuyper - Witte Wilco

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 189 euro, bij vroegbetaling 179 euro
Extra overnachting vrijdag: 14 euro
Bij gebruik van leeninstrument wordt een borg van 90 euro gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten