Samenspelen?

Het leukste aan muziekmaken is samen muziek maken. Op deze pagina vindt je meer informatie over jamsessies en samenspeel mogelijkheden in Nederland. Staat er een jamsessie er niet bij? Graag deze sessie aanmelden.
Daarnaast vindt je op deze pagina ook activiteiten waar samengespeeld wordt, zoals bijvoorbeeld Bourdon in het Bos of het Open Trekzakfestival. Dit zijn niet zozeer samenspel-cursussen, maar dagen waar flink gesessied wordt.
Tot slot zijn we nog bezig met het onderdeel "mede-muzikanten gezocht". Hier kan je straks oproepen vinden van mensen die willen jammen, samenspelen of misschien een muziekgroep starten. Kan allemaal. Geef vooral aan ons door als je een mede muzikant zoekt, dan zetten we je erbij.


Jamsessies

In vele kroegen zijn muzieksessies te vinden. Er is veel aanbod van sessies met bijvoorbeeld Ierse muziek of blues. Maar waar zitten de sessies waar de kern van sessie-muzikanten niet raar opkijken van een draailier of een doedelzak? Of misschien wel uit zichzelf een bourree, mazurka of scottisch inzetten? Een klein overzicht:
We houden de lijst met sessies zo up-to-date mogelijk. Check zelf van te voren de actuele situatie, de meeste van deze sessies en samenspeel activiteiten worden door andere organisaties georganiseerd.

Amsterdam

Mezrab
In Amsterdam zijn twee sessiemogelijkheden. Elke derde donderdag van de maand is er een balfolk in de Mezrab. Na afloop is er gelegenheid voor sessie. Als je sessie wilt spelen krijg je gratis toegang tot het bal.
Wanneer: 3e donderdag vd maand
Waar: Mezrab, Veemkade 576, Amsterdam
Website: balfolk.nl voor meer informatie over sessie + programma.

balfolk muzieksessies
Daarnaast zijn er in Amsterdam ook balfolk muzieksessies. Wanneer? dat is niet heel regelmatig, ongeveer één keer per maand. Wordt lid van de Facebook groep Balfolk samenspel Amsterdam, je wordt dan op de hoogte gehouden wanneer en waar. Meer informatie bij frans@stuur-man.nl
Wanneer: wisselend, eerst volgende is donderdag 13 april
Waar: wisselend
Website: facebook-groep met meer info over tijd/plaats sessies.

Groningen

De balfolkcafé’s in Groningen bieden elke maand gelegenheid voor een muzieksessie.
Wanneer: wisselend, eerst volgende zijn 20 april, 18 mei en 15 juni 19:30
Waar: In de kapel in het oude RKZ, Emmastraat 15.
Website: balfolk.nl voor meer informatie over sessie + programma.

Nijmegen

Elke laatste woensdag van de maand is van 20:00 tot 23:00 Balfolk Café in Café de Shuffle. Ook zijn bands welkom om een set te spelen. Deze balfolk cafés hebben een los programma. Muzieksessies zijn niet elke keer gepland, maar ze zijn zeer welkom! Dus neem je instrumenten altijd mee.
Wanneer: laatste woensdag van de maand
Waar: Café Shuffle, Berg en Dalseweg 200
Website: facebookgroep Balfolkcafe Nijmegen of zie balfolk.nl voor meer informatie over sessie + programma.

Rotterdam

De tweede zondag van de maand zijn er sessies in Rotterdam Overschie. Repertoire is voornamelijk, doch niet beperkt tot, Westeuropese folk. Er is in de loop der tijd een flink deunenboek ontstaan dat je op verzoek digitaal toegezonden krijgt.
Wanneer: Elke 2e zondag v/d maand 14:00-17:00
Waar: buurtrestaurant Di-Vers Verkade, Hoornweg 27a

Tilburg

Elke derde zondag van de maand is er een "volkssessie rond de stamtafel" in Kaffee Lambiek. Hier spelen ze vooral veel dansmuziek, maar zingen ook graag af en toe wat liederen tussendoor.
Wanneer: Elke 3e zondag v/d maand 14:00
Waar: Kaffee Lambiek, Wilhelminapark 66 in Tilburg.

Utrecht

Woensdag 18 april een TLS/Sessie onder leiding van doedelzak en trekharmonica docent Wouter Kuyper. Het begin van de avond (ca een uur?) gaat hij inrichten als een TLS (tune learning session). In principe niet te diepgaand, maar gewoon bezig gaan om samen een of meerdere melodieën in te studeren. Voor het TLS deel en e koffie/thee wordt een bijdrage gevraagd van 5 euro.
Wanneer: woensdag 8 maart vanaf 19:30.
Waar: Frederik Advokaat, Bandoengstraat 46, 3531 RN Utrecht
Website: facebook event

Wageningen

Elke eerste zondag van de maand is er een folksessie in Café De Zaaier. Iedereen die een instrument of stembanden speelt is welkom om mee te doen: er wordt van alles gespeeld, variërend van Nederlandse volksmuziek via Ierse ballads tot blues. Op de website staat ook bladmuziek van hun sessie-krakers.
Wanneer: Elke 1e zondag v/d maand 16:00
Waar: Herenstraat 33 in Wageningen
Website met sessie-repertoire

Zwolle

Dit is van oorsprong een Ierse sessie, maar door de muzikale voorkeuren van de organisator en de sessie-kern, spelen ze ook veel Franse folk/balfolk. De sessies zijn vrij onregelmatig. De eerst volgende is 26 maart om 15:15, met om 14:00 een dansworkshop/ceili vooraf (sessie is gratis, dansworkshop is 10 eu, graag opgeven via Iersesessie@gmail.com)
Wanneer: wisselend, eerst volgende is zondag 26 maart, 15:15 Waar: Café Sally O Brien, Bethlehemkerkplein 46
website: meestal worden de sessies aangekondigd in de facebookgroep Muzieksessies

Na afloop van bals

Veel bals bieden na afloop van het concert-programma ruimte voor een sessie. In bijvoorbeeld Groningen, Nijmegen, Enschede, Wageningen of Amsterdam is dit zeer gebruikelijk. Afhankelijk van het programma is hier de ene keer meer ruimte/tijd voor dan de andere keer. Check altijd op balfolk.nl of er een sessie na afloop is of nog beter: neem voor de zekerheid altijd je instrument mee.
Wanneer: na afloop betreffende bal
Website: Zie balfolk.nl voor meer informatie over het bal en de sessie-mogelijkheden


Activiteiten & Evenementen met sessie


Bourdon in het Bos

Jaarlijkse samenspeeldag in de bossen van Putten. Hier zijn geen workshops of concerten… maar alleen sessie en samenspelen.
Wanneer: wisselend
Waar: Garderenseweg 144-B Putten
Meer info >>>Bourdon in het bos

Muziekweekend in Sint-Michielsgestel

Met een weekend speciaal voor muzikanten wordt er natuurlijk ook het nodige gespeeld. Iedereen kan een melodie inzetten, maar er is ook wat repertoire op voorhand beschikbaar.
Download repertoire
Wanneer: 31 maart - 2 april
Waar: Sint-Michielsgestel
Website: Informatie workshopweekend

Opentrekzakfestival

Dit kleinschalige festival in Zwolle kent naast enkele workshops voor trekharmonica ook vele sessiemogelijkheden Dit jaar is het op 2 september 2017
Wanneer: 2 september 2017
Waar: Radewijnsstraat 10, 8022 BG te Zwolle
Website: Opentrekzakfestival.nl


Mede-muzikant gezocht


Dit deel moet nog door jullie gevuld worden. Ben jij op zoek:
• Naar mensen om samen mee te spelen?
• Bijvoorbeeld leuke huiskamersessies?
• Naar mede-muzikanten voor een muziekgroep of -duo
• Wil je jezelf aanbieden voor muziekgroepen?
• Ben je op zoek naar muzikanten voor een project?
• Of naar muzikanten voor een theater-, musical-, of muziekproject?

>>>geef het door! Stuur een e-mail naar pr@draailier-doedelzak.nl met wat je speelt (evt. ook stemmingen), wat je speelervaring is en een korte omschrijving waar je naar op zoek bent en in welke regio.
Alvast bedankt!

Gezocht:

Regio Noordholland-zaanstreek
Gezocht: spelers van snaarinstrumenten(zoals viool-gitaar-draailier-) die eventueel graag zingen
Ik speel: doedelzak, schalmei,fluiten, Trekzak, accordeon, zang o.a. middeleeuws-volks(dans) muziek(in groepje met draailier)
Ik bied aan: samenspelen, huiskamersessies, muziekgroep
Ik heb een ruimte waar gespeeld kan worden, er wordt daar ook af en toe podium gehouden en workshops gegeven voor volksmuziek
Contact: Loes Meerdink

Regio Utrecht - Houten
Gezocht: Hallo, ik wil graag met een draailier en viool of fluit eenmaal per maand samen jammen. Uitgangspunt is de muziek die vanzelf naar boven komt. Aanvoelen wat er borrelt. Kan bijvoorbeeld indie, organisch, meditatief zijn. Samen oefenen met bestaande muziek is fijn om op te warmen.
Ik speel: contrabas
Ik bied aan: samenspelen, huiskamersessies, muziekgroep
Oefenplek bij Utrecht beschikbaar. Atelier Wickenburgh , Wickenburghseweg 15, 3997 MT 't Goy gemeente Houten.
Contact: Marijn te Kolsté


Sessie of samenspel-activiteit melden