Draailier workshops - zaterdag 8 oktober

Deze zaterdag bieden we vier draailierworkshops aan. Er is een workshop voor beginners door Lies Sommer, voor begonners door Lode Buscan en voor (half)gevorderden door Kay Habets .


Kay Habets - halfgevorderd t/m gevorderd

Kay geeft een workshop voor (half) gevorderde spelers.

Draailierspeler Kay Habets is altijd op zoek hoe hij zijn spel spannender kan maken. De basis bestaat uit traditionele en moderne folkmelodieën, waarbij zowel gewerkt wordt op gehoor als op partituur. Hoe benut je optimaal de mogelijkheden die de draailier bied om een melodie te verrijken?

Deelnemers worden uitgedaagd om groepsgewijs en individueel te werken aan het verbeteren van regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Ook wordt er dieper ingegaan op versieringen en improvisaties en voorstellen uit de groep zijn natuurlijk ook welkom!

Kay Habets

Door zijn vader groeide Kay thuis op met de folksmuziek. Op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met de draailier. Hoewel hij een traditionele stijl speelt die bij een D-G draailier past (gebouwd door Jean-Claude Boudet), probeert hij steeds de mogelijkheden die het instrument biedt te ontdekken door verschillende paden te bewandelen. Om geïnspireerd te worden door meer dan folk alleen, speelt Kay samen met zowel folkmuzikanten als ook meer rock georiënteerde muzikanten. Momenteel speelt hij samen met zijn vader (Herbert Habets) in duo AIOL, dat meer op traditionele muziek is gericht. Daarnaast speelt hij in de postrock/ ambient band "O".

Luister naar muziek van Kay:
AIOL - live Sommerbordunale
AIOL - live Gooikoorts
O - When plants turn into stone
O - live in Leipzig
O - Alte Kupferschmiede Giessen
Kay Habets & Grégory Jolivet
Kay solo

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers zijn van halfgevorderd tot gevorderd niveau. Ze hebben eerder workshops en cursussen gevolgd, hebben hun instrument volledig onder controle en kunnen zich melodielijnen op gehoor eigen maken.
>>>inschrijven


Lode Buscan - "Begonners" t/m Halfgevorderden

Deze workshop is voor hen die al met draailier zijn begonnen tot en met de wat halfgevorderde spelers. Tijdens deze workshop beginnen we opfrissen en verdiepen wat we geleerd hebben en gaan we verder. We kijken nog eens goed naar onze speeltechnieken, houding en welke vervolgstappen we kunnen maken. Waar werken we aan? Melodielijn, Ritme, eenvoudige versieringen en arrangemen, ….maar vooral aan overtuiging en plezier en uitstraling!
Lode heeft aangegeven deze dag niet teveel melodieen te gebruiken (waarschijnlijk twee) zodat er tijdens de workshop dieper op deze melodieen ingegaan kan worden.

Lode Buscan

In 2003 begon Lode Bucsan in de academie van Ieper het instrument draailier aan te leren. Onder toezicht van Jaak Devuyst en later Paul Garriau eindigde hij zijn studies als laureaat met grootse onderscheiding. Sinds 2010 is hij professioneel muzikant en graag geziene gast op podia in binnen- en buitenland. Hij geeft daarnaast ook les in de academie van Gooik. Na 2 masterclasses in Centraal Frankrijk gedaan te hebben bij Patrick Bouffard heeft hij zich gespecialiseerd in energieke dansbare folk. Lode's muzikale blik is heel ruim en concentreert zich niet alleen op traditionele folk, waar hij veel projecten in heeft, maar ook op ambient, rock, drone en experimentele muziek. Op dit moment doet hij dit met volgende groepen: Trio Alfred Den Ouden, BéNéLo, Trio RCB, Demenklang en Les vielles qui Dansent.
Lode speelt op een draailier gebouwd in 1890 door Gilbert Nigout uit Jenzat, Centraal Frankrijk..

Luister alvast naar de muziek van Lode Buscan:
BéNéLo @ P'tit Balakadé
BéNèlo @ festival Bals et Roses
Alfred den Ouden Trio @ l’Abattoir Lillers
Simon Gielen + Lode Bucsan @ Bal Gooik
Lo Rossinhol
Presentatie beginnerworkshop draailier door Lode Buscan @ workshopdag 2018

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
<Niveau eisen: deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrument.
>>>inschrijven


Lies Sommer & Gertjan Jorissen - Draailier beginners

Deze beginnersgroep is bedoeld voor beginnende spelers en voor hen die nog niet toe zijn aan een groep van gemiddeld niveau.

Samen met de docenten wordt het instrument ontdekt, waarbij steeds het speelplezier voorop staat. Aan de hand van eenvoudige, maar mooie melodieën wordt met de draailier begonnen. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn speelhouding, vingerzetting, trompetslag, speelklaar maken van instrument (watten, hars, stemmen, afregelen klavier en trompet).

Geen instrument? Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Lies Sommer

Lies reist stad en land reist ze af om te mogen spelen en dansen. Ze speelt in diverse groepen, variërend van Middeleeuws tot balfolk tot rock en metal en ze geeft regelmatig dans- en muziekworkshops. Lies begon op tienjarige leeftijd met harpspelen, maar kreeg de smaak pas echt te pakken toen ze voor haar studie Keltisch in Ierland terecht kwam, en daar de folkharp en folkmuziek ontdekte. Het balfolkdansen leerde ze van oude, grijze dametjes op de markt in Bretagne en later op diverse folkfestivals in Frankrijk. Naast draailier speelt ze ook harp en schalmei.
Lies speelt in Kelten Zonder Grenzen (balfolk), Ball Noir (balfolk/metal) en Datura (middeleeuwse muziek)

Luister op youtube
Kelten Zonder Grenzen - Starry Night
Kelten Zonder Grenzen - Baby Steps
Kelten Zonder Grenzen - O'Carolan's Dream
Ball Noir - Winter is Comming
Ball Noir - The Other
Ball Noir - Bitter Dreams
Datura - Bachuss the Movie
Datura - Zou een meisje gaan om wijn

Gertjan Jorissen

Gertjan is een enthousiaste en zeer vaardige draailierspeler, met vele jaren ervaring. Regelmatig volgde hij in Frankrijk de muziekstages bij Bouffard. Hij heeft dan ook een voorliefde voor de Franse traditionele muziek, wat sterk naar voren komt bij de groepen waarin hij speelt: Chardon en Mate de Danse.

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 24 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de cursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is op zaterdag 24 september van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de cursus op 8 oktober, zie ook de routebeschrijving

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
(Dit is inclusief een eventueel leeninstrument en de voorbereidingsochtend)
Maximum aantal deelnemers: 8
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners.
>>>inschrijven