Trekharmonica voor beginners - Wouter Kuyper (NL)

Altijd al trekharmonica willen spelen? Dit is je kans! Wouter gaat aan de slag met beginners trekharmonica. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Deze groep is bedoeld voor voor startende spelers. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en balgtechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën.

Huur trekharmonica's
Geen instrument? Geen probleem! Er zijn via Berend Kok Accordeons een aantal trekharmonica's te leen.

Niveau eisen

Geen, deze workshop is voor beginners.

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend op zaterdag 23 septmebber 2023

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is zaterdag 23 september in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Wouter Kuyper

'Ik ben muzikaal geboren in Gooik'
Wouter is niet alleen een fantastische doedelzakspeler, hij speelt ook zeer mooi op de trekzak. Op zijn 10de namen zijn ouders Wouter voor het eerst mee naar Gooikoorts in Gooik (België). Daar maakte hij kennis met volksmuziek, en heeft hij de verslaving opgedaan die tot op de dag van vandaag nog niet over is. Wouter danst al Bal Folk sinds zijn eerste bezoek aan Gooik en is op zijn elfde doedelzak gaan spelen.

Op zijn vijftiende kwam daar de trekharmonica bij. Vanaf zijn zeventiende speelde hij in zijn eerste bandje. Regelmatige bezoeken aan andere festivals en workshops (Saint Chartier, Schier, etc) hielden het vuurtje warm. Hij maakt er geen geheim van waarom hij zich heeft laten inspireren door oude Vlaamse, Franse en Nederlandse dansmuziek: 'Ik houd van bals, ik houd van dansen, van de festivals zoals in St Chartier en Gooik. De keus voor balrepertoire is dan snel gemaakt.'

Na zijn opleiding in een totaal andere richting (biogeologie, communicatie- en educatierichting) is hij voltijds met de muziek aan de gang gegaan. Nu geeft hij les en speelt hij in verschillende bands en muziekgroepen, zoals Lirio, Wouter en de Draak en De Vliering

Luister op youtube:
Lirio - Mazurka voor een mus
Lirio - wals en een beetje
Wouter en de Draak - He'pter
Wouter en de Draak - Werkelijk waar
Wouter en de Draak - New Horizons, New adventures
Wouter en de Draak - Gavotte de l'Aven
Wouter en de Draak - Zon op de Glijbaan
BmB - L'Impasse
BmB - Dejeuner sur l'herbe
BmB - highlights premiere op cadansa

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners om kennis te maken met dit instrument
>>>inschrijven & kosten

Workshops voor alle instrumenten

Tijdens de workshopdag bieden we twee samenspelworkshops aan, waar alle instrumenten welkom zijn. Er is een workshop waarin deelnemers zich samen met Patricia Swart zich verdiepen in balfolk muziek. De tweede samenspelworkshop van Hester de Boer gaat over Zweeds polska's.


Patricia Swart - Balfolk creëren

Samenspel voor alle instrumenten

Deze workshop is gericht op samenspel voor alle instrumenten. Naast draailier en doedelzak zijn ook andere instrumenten welkom die hiermee kunnen samenspelen, zoals bijvoorbeeld trekharmonica, accordeon, gitaar, blazers, bas, percussie of andere instrumenten! Instrument en stemming duidelijk aangeven bij de aanmelding.

Inhoud

Wie Patricia een beetje gevolgd heeft, weet dat ze gek is om samen met een groep iets te creeëren en te arrangeren en natuurlijk ook op improvisaties. Haar idee is dan ook om te gaan samenspelen door te doen.

Patricia heeft het volgende plan
Als workshopdeelnemer neem je altijd een klein muzikaal stukje van jezelf mee, deze keer letterlijk: Dat kunnen 2 maten tot een A deel of een B deel zijn of een basloopje wat je altijd al erg leuk vond. Of als deze termen je nog niets zeggen: gewoon de mooiste 5 noten op je instrument.

Ik neem een dansbaar basis ritme/cadans mee van een balfolk-dans die we gaan doen. Suggesties voor een bepaald type balfolk-dans zijn welkom in je inschrijvingformulier. Bij het begin van de workshop gaan we van uit de muzikale stukken/noten die ieder inbrengt verder werken: In de workshop gaan we hiermee met z'n allen improviseren en uiteindelijk samenvoegen. Samen met het ritmische dans-framework hebben we aan het einde van de dag ons eigen balfolk-melodie gemaakt van al onze muzikale input.

Verwacht veel creativiteit en aan het einde een heel eigen muziekstuk. Aarzeling over het speelniveau? Geen zorgen Omdat je iets meeneemt van jezelf, weet je dus ook zeker dat je mee kunt spelen. Voor ieders speelniveau is er dus wat wils en wordt dus niet snel te moeilijk.

Patricia Swart

Patricia Swart begon haar muzikale loopbaan op 7 jarige leeftijd op blokfluit bij de dorpsmuzikant Aris van Braam in Schellinkhout. Via de fanfare wereld en door afzetting tegen de klassieke conservatorium scholing is ze opgegroeid tot veelzijdig muzikant, docent en interdisciplinair kunstenares op vele verschillende plekken. Al enkele jaren trekt ze zich terug van de klassieke werkwijze, maar behoud de mooie kanten van die wereld. Ze heeft zich verder ontwikkeld naar de lichte muziek, de folk en zelfs de geluidstechnische/elektronische kant. Patricia houdt ervan om muzikaal werelden bij elkaar te brengen om op muzikale manier mensen elkaar opnieuw te laten ontmoeten.

Ondertussen is Patricia al jaren werkzaam als saxofoon docent en is ze werkzaam voor Stichting Concenzora die probeert om samen muziek en kunst maken te bevorderen. Dit op educatief en amateur ontwikkeling. In ConcenZora probeert ze met sensor gestuurde installaties het publiek te laten meespelen in de muziek.
Patricia is van vele muzikale markten thuis. Ze speelde klassiek in Ricciotti ensemble, ska met de groep The Approachers en in de Pink Floyd Tribute Band Magnets and Miracles. Patricia is daarnaast ook een fanatieke balfolk liefhebber, die je vaak op mening op de dansvloer aantreft en speelt balfolk met Androneda en Swartematerie.

Luister en bekijk alvast de muziek van Patricia:
Androneda - W's mazurka
Androneda tijdens BalfolkTV S01E02
Androneda - Oscar
Androneda - Bourree la Forficule
Swartematerie - live dec 2019
Wat is ConcenzorA?
Beat Me by Barry Cockroft - Patricia Swart
Rossini variaties
The Approachers

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Alle instrumenten zijn welkom. Deelnemers zijn van gevorderd niveau. Een nieuwe melodie aanleren kost hun geen moeite. Ze hebben hun instrumenten onder controle en zijn niet bang om voor publiek (samen) te spelen. Deelnemers hebben meerdere workshops of cursussen gevolgd. Melodiën worden op gehoor aangeleerd. Er wordt geen bladmuziek gebruikt. Docent stuurt waarschijnlijk voorafgaand aan de workshop mp3's van de beoogde melodiën, zodat deelnemers alvast kunnen "inluisteren"
>>>inschrijven


Hester de Boer - Zweedse Polska's

In deze samenspelcursus verdiepen gevorderde spelers zich in diverse Polska’s uit verschillende streken van Zweden. Er worden 3 verschillende polska types verkend die qua karakter ver uiteen liggen. We gaan de verschillen in de muziek en dans bekijken en ervaren. Samen met Hester gaan deelnemers onderzoeken waarin ze nou zo van elkaar verschillen. Wat kenmerkt de polska uit de ene streek nu ten opzichte van de polska uit de andere streek? Waar leg je de accenten? Hoe hangt dat samen met de dans? En wat is ondanks deze verschillen nu de samenhang tussen de verschillende polska's en dansen?
In deze workshop wil Hester de deelnemers enkele handreikingen geven hoe ze de cadans en het gevoel van een polska nog duidelijker naar voren kunnen laten komen. Hoe speel je een polska nu echt als een polska?

Hester de Boer

Hester de Boer speelt al vele jaren viool en is naast de Franse folk helemaal verslaafd aan Zweedse muziek. Deze passie voor polska's zorgde er in 2013 voor dat zij in Zweden aan het Eric Sahlström Institutet Zweedse folkviool studeerde (dit is een soort hogeschool voor Zweedse tradities). Toen we haar bij terugkomst hoorden spelen wisten we het zeker: wij moesten ooit een polska-workshop met haar doen.

Hester speelt in Vijf Bier Voor De Houtzagerij, is gastmuzikant bij Gwendolyn Snowdon en verzorgt de vioolpartijen op het nieuwe album van Meidi Goh. Ze speelde bij de Zweedse dansgroep Lillan. Met haar balfolkband Violet speelde zij concerten en op festivals op festivals in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland.

Luister ook naar een opname van Hester:
På vännen min
Hester & Marieke - Livestream tuinpodium @ Studio d'Or
Vijf Bier voor de Houtzagerij - Valhermeil
• met Peter Koene & Ariëtte Zuidhoff - Galgeveld (viool en gamba)
Hester on "The Robber Girl"
• met Meidi Goh - Konungen und trollkvinnan
• met Meidi Goh - Waltz for a little mermaid
• met Meidi Goh - Foxskin

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Alle instrumenten zijn welkom. Deelnemers zijn van gevorderd niveau. Een nieuwe melodie op gehoor aanleren kost hun geen moeite. Ze hebben hun instrumenten onder controle en zijn niet bang om voor publiek (samen) te spelen. Deelnemers hebben meerdere workshops of cursussen gevolgd. De docent vraagt om in het inschrijfformulier aan te geven om, als je instrument niet chromatisch is, in welke toonsoorten je kunt spelen.
>>>inschrijven & kosten