Draailier workshops - zaterdag 7 oktober

Deze zaterdag bieden we drie draailierworkshops aan. Er is een workshop voor beginners door Cor Westbroek, voor begonners door Joop Aalbers en voor (half)gevorderden door Koen Dhoore .


Koen Dhoore - De draailier als instrument binnen de groep

Als we samenspelen met andere instrumenten, hoe kunnen we de draailier daar een mooie plaats in geven? Verder gaan we werken rond een melodie van Trio Dhoore, en enkele technieken toelichten.

Koen Dhoore

Koen is waarschijnlijk het bekendst van zijn werk met het Vlaamse Trio Dhoore. De succesvolle formatie waarmee hij samen met zijn twee broers de harten van folkminnend Europa verovert. Zij speelden op vele festivals in Groot Brittanie, Estland, Zweden, Duitsland, Italie en Canada. Oorspronkelijk begon Koen op bas, maar dit werd snel ingewisseld voor een draailier. Koen gaf eerder workshops in Duitsland, Frankrijk en bij Westelfolk.

Luister naar Koen met Trio Dhoore:
Momentum - Live CC Schouwburg 2016
Cinema Central
Endless Dancing - Studio Trad
Wicklow Way - Live Mill Canada 2015

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 10 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers zijn van halfgevorderd tot gevorderd niveau. Ze hebben eerder workshops en cursussen gevolgd, hebben hun instrument volledig onder controle en kunnen zich melodielijnen op gehoor eigen maken.
>>>inschrijven


Joop Aalbers - Begonners: over dansmuziek!

Tijdens deze workshop beginnen we opfrissen en verdiepen wat we geleerd hebben en gaan we verder. We kijken nog eens goed naar onze speeltechnieken, houding en welke vervolgstappen we kunnen maken. Loop je thuis tegen dingen aan? Heb je vragen? Stel deze in het inschrijfformulier aan de docent.
Deze begonnersworkshop draait deze dag om het thema 'Balfolk voor draailier'.
Balfolktunes moeten uitnodigen om te dansen; daarom gaan we in deze workshop aan de slag met eenvoudige dansmuziekjes . We onderzoeken de accenten in de melodie en het karakter van de bijpassende dansen en zorgen ervoor dat toehoorders niet stil kunnen blijven zitten bij het horen van de balfolkparels die we aan het eind van de dag spelen. Waar werken we aan?Melodielijn, Ritme, eenvoudige versieringen en arrangemen, ….maar vooral aan overtuiging en plezier en uitstraling!

Joop Aalbers

Ruim 30 jaar geleden werd Joop gegrepen door de Franse folk, en legde zich toe op de draailier "omdat de mogelijkheden voor samenspel onuitputtelijk zijn en je in je eentje fantastisch kunt experimenteren met klanken, ritmes en melodieën".

De afgelopen jaren gaf Joop les aan zowel beginners als gevorderden, gaf hij individuele lessen, draailier-onderhoud en speelde in projectbands. Bij bals en festivals staat Joop zelden stil, zijn jarenlange ervaring op de dansvloer maakt het dat hij de mazurka goed aanvoelt om te dansen en om te spelen.

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 10 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
<Niveau eisen: deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrument.
>>>inschrijven


Cor Westbroek - Draailier beginners

Deze beginnersgroep is bedoeld voor beginnende spelers en voor hen die nog niet toe zijn aan een groep van gemiddeld niveau.

Samen met de docenten wordt het instrument ontdekt, waarbij steeds het speelplezier voorop staat. Aan de hand van eenvoudige, maar mooie melodieën wordt met de draailier begonnen. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn speelhouding, vingerzetting, trompetslag, speelklaar maken van instrument (watten, hars, stemmen, afregelen klavier en trompet).

Geen instrument? Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Cor Westbroek

Een van de docenten voor de beginnersworkshop is Cor Westbroek. Hij volgde cursussen bij gerenommeerde draailierspelers als Patrick Bouffard, Maxou Heintzen, Pierre Sacépé, Marcel Denis en Jacques le Correque. De draailierkennis van Cor is verbazingwekkend, hij is dan ook niet voor niks de beheerder van onze huurdraailieren. Ook geeft hij regelmatig les aan beginners maar ook aan meer gevorderde spelers.

Luister naar muziek van Cor op youtube:
- presentatie van zijn Bourbonnais-cursisten
- in een sessie op Chateau d'Ars

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 23 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is op zaterdag 23 september van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de cursus op 1 oktober, zie ook de routebeschrijving

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 10 september slechts 55 euro
(Dit is inclusief een eventueel leeninstrument en de voorbereidingsochtend)
Maximum aantal deelnemers: 8
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners.
>>>inschrijven