Draailier workshops - zaterdag 7 oktober
Deze zaterdag bieden we vier draailierworkshops aan. Er is een workshop voor beginners door Lies Sommer & Gertjan Jorissen, voor begonners door Adriana Borger, voor (half)gevorderden door Fabienne Kirschke en voor (ver)gevorderden door Thomas Hoste. .
Gevorderden (t/m vergevorderden) - Thomas Hoste (Be)

Thomas Hoste komt deze dag een workshop speciaal voor de gevorderde t/m vergevorderde spelers geven. Laat je uitdagen door deze enthousiasteling.
Thomas schrijft:
"In deze (ver)gevorderden workshop beheersen we onze draailier als een volwaardig instrument.
Vertrekkend vanuit een tweetal eenvoudige melodieën werken we rond dynamiek (luider & stiller spelen), (de)crescendo, expressie, intonatie en frasering. We zoeken nieuwe klankkleuren
en snaarcombinaties, laten onze snaren gecontroleerd octaveren, gebruiken onze trompetsnaar zowel ritmisch als dynamisch en maken de betere snarenchoreografieën.
We spreken ons muzikaal buikgevoel aan met de nodige aandacht voor speeltechnische achtergronden en finaal creëren we een gemeenschappelijk arrangement waarin al deze aspecten gecombineerd worden.
kortom, we gaan écht muziek spelen! "
Niveau eisen
Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. Deelnemers hebben meerdere jaren speelervaring, zij volgden meerdere cursussen voor vergevorderden.
Het aanleren van een melodie of dissociatie van de slaghand en de melodiehand vormt geen probleem. Deelnemers beheersen slagen t/m de vierslag volledig en kunnen deze ook onregelmatig toepassen.
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: dit niveau wordt niet tijdens de normale zaterdagcursus gegeven.
Thomas Hoste
Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie. Hij volgde intensieve workshops & stages in binnenland en buitenland. Enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij Kléan, Barnabas, Findus & Elanor. Tegenwoordig met zijn vaste bands Hidrae & Cecilia. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas de eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken. Dit resulteerde in het ambient drone trio mOthA. Ondertussen wordt er intensief gerepeteerd met twee nagelnieuwe bands: Threo (met Paul James & Hilke Bauweraerts) en een Belgisch-Nederlands collectief Nebel. Daarnaast is hij een vaak gevraagde gastmuzikant bij verschillende ensembles, zoals recent op een cd-uitgave van Michel Terlinck rond zijn hommelsuites.
Luister naar Thomas Hoste :
• Hidrae - Plage de l'amitie
• Hidrae - Schelvis
• Chédeville - Turcis je nose & Menuet
• Tourdion - Pierre Attaignant
• Thomas Hoste - Turcis je nose
• mOthA - Live concert (1u37)
• Motha
• Nebel
• Nebel - live in Brugge
• Threo @ VONKfestival 2022
• Cecilia - Chouchenn (live)
• Cecilia - Camelus Dromedarius (live)
• Cecilia: Bramen Plukken & Le Point du Jour
• Elanor - Funambals 2017
• Kadril feat. Thomas Hoste - Bourrée de la Belle Inconnu
• De Manen Opzij ́
Inschrijf informatie
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten
Fabienne Kirschke- Halfgevorderden

Fabi schrijft:
"In this course we‘re going on an adventure through time and space. Covering different music styles of
various epoques and explore how we can play them on our hurdy gurdies. From early music to folkmetal!
I will also do a question block, where you can ask
everything i.E. music theory, the set up of your instrument to playing techniques.
I‘m excited to meet you!
Niveau eisen
Deelnemers zijn van halfgevorderd t/m gevorderd niveau. Zij hebben de basisbeheersing van de regelmatige drie- en vierslag & zijn al vertrouwd met het spelen van typische folkmelodieën. Ze zijn het beginnersniveau ruim ontstegen, hebben eerder workshops/ cursussen gevolgd of spelen minimaal al twee jaar gemotiveerd en intensief. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau. Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: deze workshop is bedoeld voor ongeveer hetzelfde niveau als de halfgevorderde t/m gevorderde cursus die Joop momenteel lesgeeft. Overleg eventueel met je docent.
Fabienne Kirschke
Fabi is a hurdy gurdy player from Germany, who fell in love with the sound of the instrument in the moment she first heard it. She loves to explore the different worlds that music opens for us and plays in various musical styles. Currently she has a solo project as well as her bands Brisinga (mystic folk) and Storm Seeker (nautic folk metal).
Luister alvast naar de muziek van Fabi:
• Fabis Tunes - Innisfree
• Fabis Tunes - Pinetrees
• Brisinga - Krabat
• Brisinga - Lost
• Storm Seeker - Heavaway
• Storm Seeker - How to be a pirate
Inschrijf informatie
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten
Adriana Borger - Begonners (t/m Halfgevorderden)

Deze workshop is voor hen die al met draailier zijn begonnen tot en met de wat halfgevorderde spelers. Tijdens deze workshop beginnen we opfrissen en
verdiepen wat we geleerd hebben en gaan we verder. We kijken nog eens goed naar onze speeltechnieken,
houding en welke vervolgstappen we kunnen maken.
Waar werken we aan? Melodielijn, Ritme, eenvoudige versieringen en arrangemen, ….maar vooral aan overtuiging en plezier en uitstraling!
Adriana heeft aangegeven deze dag niet teveel melodieen te gebruiken (waarschijnlijk twee) zodat er tijdens de workshop dieper op deze melodieen ingegaan kan worden.
Adriana Borger
Adriana is een enthousiaste draailierspeler. Je kunt haar horen op diverse projecten zoals 'Hope is the thing with Feathers'. Ook heeft ze een tijdje bij de Duitse groep Waldkauz gespeeld. Hier is ze gestopt
om zich in Gent te storten om haar studie over oude instrumentenbouw. In deze studie specialiseert zij zich in draailierbouw. Daarnaast geeft ze draailierles aan de muziekacademie van Gent.
Luister naar Adriana op youtube:
• met Waldkauz - Dance Macabre
• met Waldkauz - live
• met Waldkauz - Dimna juda
• met Brisinga live 3 @ Castlefest/ Instrumentenproeverij Draailier & Doedelzak
• Adriana Borger - Halsway Scottishe
• met Folkoren - Arabica
Inschrijf informatie
Maximum aantal deelnemers: 10
<Niveau eisen: deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrument.
>>>inschrijven & kosten
Draailier beginners - Lies Sommer & Gertjan Jorissen

Deze beginnersgroep is bedoeld voor beginnende spelers en voor hen die nog niet toe zijn aan een groep van gemiddeld niveau.
Samen met de docenten wordt het instrument ontdekt, waarbij steeds het speelplezier voorop staat. Aan de hand van eenvoudige, maar mooie melodieën wordt met de draailier begonnen. Onderwerpen die daarbij aan
de orde komen zijn speelhouding, vingerzetting, trompetslag, speelklaar
maken van instrument (watten, hars, stemmen, afregelen klavier en trompet).
Geen instrument? Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.
Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 23 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen*,
bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen
deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste
instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de cursus thuis
aan de slag kunnen. Deze ochtend is op zaterdag 23 september van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de cursus op 7 oktober,
zie ook de routebeschrijving
* dit geldt alleen voor de eerste draailierbeginnersgroep, de tweede draailier beginnersgroep hebben we kunnen starten met behulp van extern geleende instrumenten.
Deze extra instrumenten arriveren pas op de workshopdag zelf. De tweede draailier beginnersgroep is daarom zonder voorbereidingsochtend.
Gertjan Jorissen
Gertjan is een enthousiaste en zeer vaardige draailierspeler, met vele jaren ervaring. Regelmatig volgde hij in Frankrijk de muziekstages bij Bouffard. Hij heeft dan ook een voorliefde voor de Franse traditionele muziek, wat sterk naar voren komt bij de groepen waarin hij speelt: Chardon en Mate de Danse.
Lies Sommer

Lies reist stad en land reist ze af om te mogen spelen en dansen. Ze speelt in diverse groepen,
variërend van Middeleeuws tot balfolk tot rock en metal en ze geeft regelmatig dans- en muziekworkshops. Lies begon op tienjarige leeftijd met harpspelen,
maar kreeg de smaak pas echt te pakken toen ze voor haar studie Keltisch in Ierland terecht kwam, en daar de folkharp en folkmuziek ontdekte.
Het balfolkdansen leerde ze van oude, grijze dametjes op de markt in Bretagne en later op diverse folkfestivals in Frankrijk. Naast draailier speelt ze ook harp en schalmei.
Lies speelt in Kelten Zonder Grenzen (balfolk), Ball Noir (balfolk/metal) en Datura (middeleeuwse muziek)
Luister op youtube
• Kelten Zonder Grenzen - Starry Night
• Kelten Zonder Grenzen - Baby Steps
• Kelten Zonder Grenzen - O'Carolan's Dream
• Ball Noir - Winter is Comming
• Ball Noir - The Other
• Ball Noir - Bitter Dreams
• Datura - Bachuss the Movie
• Datura - Zou een meisje gaan om wijn
Inschrijf informatie
Voor het lenen van een instrument wordt een borg gerekend, dit dient samen met de workshopbijdrage voldaan te worden.
Uiteraard krijgt u de volledige borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden
staat weer retour.
Maximum aantal deelnemers: 8
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners.
>>>inschrijven & kosten