Doedelzakworkshops - zaterdag 7 oktober

Deze zaterdag bieden we drie doedelzakworkshops aan. De workshop voor gevorderden wordt gegeven door Birgit Bornauw, voor halfgevorderden door Debbie Lambregts , voor begonners door Wouter Kuyper en Jonneke Jorissen gaat aan de slag met de beginners.


Birgit Bornauw - It's Baroque To My Ears

voor doedelzak (ver)gevorderd

In deze workshop worden gevorderden t/m vergevorderden uitgedaagd om zich te verdiepen in het fabuleuze spel van Birgit Bornauw. In deze workshop wil zij spelers introduceren met barokmuziek voor de doedelzak. Prachtige muziek met een eigen stijl. Voor deze workshop is een musette de coeur (barok-doedelzak) niet nodig, er zijn heel wat musette-stukken die op doedelzak/cornemuse in G/C kunnen. Wat kenmerkt deze muziek? En welke speeltechnieken zijn van belang?
Birgit studeerde barokmuziek en met Benjamin Macke publiceerde zij It's Baroque To My Ears. Birgit geeft aan dat muziek op het gehoor kan worden aangeleerd, of werken met partituur, naargelang de vraag van de cursisten.

Birgit Bornauw

Birgit werd geboren in 1981 in Asse (Vlaams-Brabant). Ze volgde enkele jaren klassieke viool aan de muziekacademie, maar ontdekte dan op 15-jarige leeftijd de doedelzak, dankzij de stages traditionele muziek in Gooik. Met haar trio Netel komt ze overal in Europa en zo komt ze in contact met verschillende muziektradities. Na een aantal stages, concerten, opnamesbegint ze haar studies aan het Lemmensinstituut in Leuven, waar ze een master behaald voor de barokmusette en de doedelzak. Ze legt zich toe op traditionele muziek, meer bepaald op de doedelzakfanfares BBGE en ze maakt vele reizen (door Europa en zelfs naar Maleisië) met haar doedelzakensemble Griff en vierwindstrekenkwartet (Vlaanderen-Wallonië-Poitou-Bretagne) Bon matin.

Vandaag is Birgit vooral actief aan de zijde van haar partner Benjamin Macke in het Duo Macke-Bornauw rond Balfolk, "It's Baroque To My Ears" een luisterconcert rond barokmuziek en Muzikaciné waar ze oude stomme films begeleiden op atypische instrumenten zoals doedelzak, accordeon, xylofoon
Birgit geeft regelmatig les in doedelzak, samenspel en muziekgeschiedenis op vele plaatsen (Muziekpublique, de stages te Gooik, Borzée, Ellezelles, muziekschool Ward De Beer te Antwerpen, Draailier & Doedelzak in Nederland, Trossin in Duitsland, Cric Crac Compagnie in Frankrijk...) en is momenteel vast verbonden aan de academie van Gooik en Gent.

Luister naar opnames Birgit Bornauw:
- It's Baroque To My Ears - The Hole In The Wall
- Duo Macke-Bornauw + Marieke Van Ransbeeck - Eklunda polska
- Griff Trio - ASTRAGU (documentaire)
- Griff - Visur

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 10 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Deelnemers zijn van (ver)gevorderd niveau. Ze dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten vlot op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben voldoende speelervaring en de benodigde doedelzakcursussen of -stages gevolgd om aan deze gevorderden workshop deel te kunnen nemen.
Melodieën worden aangeleerd met partituren of op gehoor, deelnemers zijn in staat dit eenvoudig op te pikken.
>>>inschrijven


Debbie Lambregts - Meer doen met melodieën

In deze workshop gaan halfgevorderde tot gevorderde deelnemers aan de slag met 'variatie en creatie'. Debbie schrijft: "Hoe kan je een eenvoudige melodie opsmukken?
We bespreken verschillende mogelijkheden en er worden diverse tools aangereikt die je naar eigen smaak kunt aanwenden om een melodie jouw persoonlijke ‘touch’ mee te geven. We werken met een aantal eenvoudige melodieën die we aan het begin van de workshop leren spelen. Daarna volgt het creatieve proces en zal er ook ruimte zijn om onze ideeën uit te wisselen."

Debbie Lambregts

Na een aantal jaar voornamelijk in het pop- en rockcircuit actief te zijn geweest met haar jeugdgroep Juvenile, kwam ze tijdens een geleide wandeling in contact met de klanken van een Vlaamse doedelzak.En begon ze op haar 21e lessen Vlaamse doedelzak te nemen bij Oswald Lauriks in het muziekatelier te Brasschaat.

De drang om van muziek haar leven te maken werd alsmaar groter en haar oog viel op de opleiding doedelzak/barokmusette aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Jean-Pierre Van Hees. In 2008 besloot ze het er op te wagen en schreef zich in voor het voorbereidend jaar aan de kunsthumaniora te Antwerpen waar een compleet nieuwe wereld voor haar openging.

Aansluitend volgde het Lemmensinstituut waar ze onnoemelijk veel muzikale kennis en vaardigheden later haar meestergraad Musa behaalde.
Binnen het kader van deze opleiding (meer specifiek in functie van de examens kamermuziek) stelde ze een folkgroep met haar favoriete volksmuziekinstrumenten samen. Dat was het begin van Aidreann.
Haar huidige projecten vormen: Aidreann, het Aeris Consort, Klaproos en Pagan Sound Smash.

Luister naar Debbie's muziek
- Aidreann - Fleó
- Aidreann - Si La Solitude
- Aidreann - Live Bal Experience
- Klaproos - Compilatie

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 10 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers zijn van gevorderd niveau. Ze hebben eerder workshops of cursussen gevolgd en spelen al 2 à 3 jaar gemotiveerd en intensief. Ze kunnen zonder moeite alle noten op de schalmei bespelen, overblazen is geen probleem.
>>>inschrijven


Wouter Kuyper - Doedelzak begonners

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die net is begonnen met het spelen van doedelzak of juist de draad weer wil oppakken. Je deed bijvoorbeeld mee aan de beginnersworkshop tijdens ons workshopweekend, bij de workshopdag in oktober of speelt nog niet zo lang. Tijdens deze workshop gaan we opfrissen en verdiepen wat we geleerd hebben. Hoe kunnen we nieuwe stappen maken? We kijken nog eens goed naar onze speeltechnieken, houding en welke vervolgstappen we kunnen maken. Loop je thuis tegen dingen aan? Heb je vragen? Stel deze in het inschrijfformulier aan de docent.

Wouter Kuyper

'Ik ben muzikaal geboren in Gooik'
Wouter is niet alleen een fantastische doedelzakspeler, hij speelt ook zeer mooi op de trekzak. Op zijn 10de namen zijn ouders Wouter voor het eerst mee naar Gooikoorts in Gooik (België). Daar maakte hij kennis met volksmuziek, en heeft hij de verslaving opgedaan die tot op de dag van vandaag nog niet over is. Wouter danst al Bal Folk sinds zijn eerste bezoek aan Gooik en is op zijn elfde doedelzak gaan spelen.

Op zijn vijftiende kwam daar de trekharmonica bij. Vanaf zijn zeventiende speelde hij in zijn eerste bandje. Regelmatige bezoeken aan andere festivals en workshops (Saint Chartier, Schier, etc) hielden het vuurtje warm. Hij maakt er geen geheim van waarom hij zich heeft laten inspireren door oude Vlaamse, Franse en Nederlandse dansmuziek: 'Ik houd van bals, ik houd van dansen, van de festivals zoals in St Chartier en Gooik. De keus voor balrepertoire is dan snel gemaakt.'

Na zijn opleiding in een totaal andere richting (biogeologie, communicatie- en educatierichting) is hij voltijds met de muziek aan de gang gegaan. Nu geeft hij les en speelt hij in verschillende bands en muziekgroepen, zoals Lirio, Wouter en de Draak en De Vliering

Luister op youtube:
- Wouter test een doedelzak van Tetz Dudelsackbau
- BmB - L'Impasse
- BmB - Dejeuner sur l'herbe
- BmB - highlights premiere op cadansa
- Met De Vliering - Fredoline (Wouter speelt vanaf 1:39)
- Op trekzak met Lirio - Mazurka voor een mus
- Op trekzak met >Wouter en de Draak - Gavotte de l'Aven

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 10 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrument.
>>>inschrijven


Jonneke Jorissen - Doedelzak beginners

Altijd al doedelzak willen spelen? Dit is je kans! Deze groep is bedoeld voor beginnende spelers en voor hen die nog niet toe zijn aan een groep van gemiddeld niveau. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Jonneke Jorissen

Jonneke geeft al enkele jaren les voor Stichting Draailier en Doedelzak. Ze gaf eerder workshops aan beginners maar ook aan meer ervaren spelers. De liefde voor de bourdon-instrumenten kreeg Jonneke al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Met haar groep Chardon speelde Jonneke op menig bal en op festivals in binnen- en buitenland, zoals Folkwoods en Boombal Festival.

Luister op youtube:
Chardon - Bal Nieuweschans
• Met Chardon - Bal Amsterdam
• presentatie van haar cursisten doedelzak beginners

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 23 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is op zaterdag 23 september van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de cursus op 1 oktober, zie ook de routebeschrijving

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 10 september slechts 55 euro
(Dit is inclusief een eventueel leeninstrument en de voorbereidingsochtend. Voor het lenen van een instrument wordt een borg gerekend, dit dient samen met de workshopbijdrage voldaan te worden. Uiteraard krijgt u de volledige borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.)
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners
>>>inschrijven