Doedelzakworkshops - zaterdag 7 oktober

Deze zaterdag bieden we drie doedelzakworkshops aan. Deze workshops zijn (tenzij anders vermeld) bedoeld voor Frans/ Belgische/ Lage landen doedelzakken/ cornemuses in G, of die daar mee vergelijkbaar/goed compatibel zijn.
Deze dag wordt de workshop voor (ver)gevorderden gegeven door Rick Krüger, een workshop voor (half)gevorderden Thorsten Tetz en een workshop voor begonners door Lenny de Rooij Menno Wester gaat aan de slag met de beginners.


Rick Krüger - Doedelzak (ver) gevorderden

Going beyond the melody

In this course we will discover what you can do when you mastered a melody, how can you keep it interesting for more than a few repetitions. We will start off with easy melodies and work out possibilities of variations, improvisation and harmonic textures with them. I will bring sheet music, but you don’t need to be able to sight-read.

Niveau eisen

Deelnemers zijn van gevorderd tot vergevorderd niveau. Ze spelen meerdere jaren intensief en volgden bijvoorbeeld eerder gevorderde workshops. Ze dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben meerdere doedelzakcursussen of -stages gevolgd en hebben geen probleem om een melodie aan te leren. Workshop wordt in het Engels gegeven.

Rick Krüger

Geworteld in traditie, thuis in de moderne tijd
Op 16-jarige leeftijd begon ik de tinwhistle en de Ierse volksmuziek, maar al snel raakte ik geïnteresseerd in andere muzikale tradities in Europa en de rest van de wereld. Dit ging gepaard met de uitbreiding van mijn instrumenten en zo vond ik de Hümmelchen en de middeleeuwse doedelzak, wat mij tot op de dag van vandaag heeft gevormd.

Nadat ik in 2009 naar Stuttgart verhuisde om informatica te studeren, breidde ik eerst mijn muzikale activiteiten uit in verschillende sessies en daarna met de bands "Folk Abroad" en "Undschuldig". Vanaf 2011 ben ik begonnen de Franse doedelzak, wat nu mijn hoofdinstrument is geworden. Op dit instrument kreeg ik les van Mattis Branschke, Christoph Pelgen, Vincent Boniface en Callum Armstrong. Daarnaast leerde ik Zweedse Säckpipa van Olle Gällmo en Alban Faust.

Luister ook naar Rick's muziek op youtube:
Fior - Nordluft
Fior - Tanz & Folk Festival Berlin
Fior - Polskalarm (Live Session)
Airu - B. Disoriented Rex (@StudioTrad)
Airu - Telegraphenmast
Airu - Last Friday's Waltz (@Sommerbordunale 2017)
Mumpitz - Kazoos sind klasse

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten


Thorsten Tetz - Doedelzak halfgevorderd (t/m gevorderd)


Thorsten Tetzgeeft een cursus voor (half)gevorderde spelers. Thorsten schrijft: "In the course we will work on different embellishments and our main focus will be on the beautiful tone. We practice variations of the vibrato and pay special attention to timing. Together we will apply what we have learned to melodies and practice playing together."

Niveau eisen

Deelnemers kunnen druk houden, kennen alle noten op de schalmei (mineur en majeur) en kan die ook vlot en redelijk zuiver spelen, overblazen is geen probleem. je durft al enkele melodieën in het openbaar te spelen. Je kan melodiën op het gehoor leren en je vind het leuk om naast paar nieuwe deuntjes leren ook bezig te zijn met je te verdiepen in doedelzak speeltechnieken.
De docent spreekt Engels
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: deze workshop is bedoeld voor ongeveer hetzelfde niveau als de halfgevorderde t/m gevorderde cursus die Puck Duits afgelopen jaar les gaf. Overleg eventueel met je docent.

Thorsten Tetz

Thorsten Tetz, Erkelenz (Germany), is a musician for over 20 years now. He started making bagpipe in 2010. He has played bagpipes in various musical projects of different styles. The bands he played in are medieval bands, or balfolk, but also played as guest musician in popbands. His current project is the duo “Hörrens", which is (bal)folk orrientated.

Luister naar Thorsten:
Hörrens: Lomjansguten‘s waltz
Hörrens: Footstapjes
Bisvärm - Hins Polska
Thorsten Tetz - Schäferpfeife A/D (14p.)
Thorsten Tetz - Baudimic / Les Chamignoux
Thorsten Tetz - Bullaremarschen
Thorsten Tetz - figaro
Thorsten Tetz - Woodturning in time lapse

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten


Lenny de Rooy - Doedelzak voor begonners


Lenny geeft een cursus voor begonner t/m halfgevorderde spelers.Tijdens deze workshops gaan we opfrissen en verdiepen wat we geleerd hebben, zodat je voldoende stof hebt om thuis verder aan de slag te gaan. We kijken nog eens goed naar onze speeltechnieken, houding en welke vervolgstappen we kunnen maken. Loop je thuis tegen dingen aan? Heb je vragen? Stel deze in het inschrijfformulier aan de docent.

Lenny de Rooy

Lenny zingt al zo lang ze zich kan herinneren en begon op haar 7e met viool spelen. De klassieke muziek was nooit helemaal haar ding en ze probeerde eventjes Ierse folk, maar toen in 2008 haar viooldocent verhuisde, besloot ze de doedelzak eens te gaan proberen. Pas toen kwam ze erachter dat er niet alleen Schotse doedelzakken bestaan. De Lage Landen-doedelzak bleek een klik en twee jaar later startte duo Tweedledum & Tweedledee, waarmee ze een tijd lang op diverse fantasy- en middeleeuwse festivals speelde.
Sinds 2018 speelt ze in middeleeuwse muziekgroep De Soete Inval en begon ze met Wouter Kuyper en Patricia Swart de balfolkband Androneda. Daarnaast is Lenny fervent balfolkdanser en geeft ze les tijdens de instrumentproeverijen van Stichting Draailier & Doedelzak op bijvoorbeeld Castlefest.

Luister naar Lenny:
Androneda - W's mazurka
Androneda tijdens BalfolkTV S01E02
Androneda - Oscar
Androneda - Bourree la Forficule
De Soete Inval - Daer ginck een meyt om water uyt
De Soete Inval - live

Inschrijf informatie

Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrument.
>>>inschrijven & kosten


Doedelzak voor beginners - Menno Wester

Altijd al doedelzak willen spelen? Dit is je kans! Deze groep is bedoeld voor beginners. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Menno Wester

Veel spelers zullen Menno waarschijnlijk kennen van de introductie lessen die voorafgaand aan de beginnerscursussen geeft en wellicht van de organisatie voor Stichting Draailier en Doedelzak. Over zijn passie voor doedelzakspelen schrijft hij:
"Waarom ik doedelzak speel? Geen idee. Ik wilde dat als kind al, als student ging ik op zoek en zo stond ik (rond 2005?) op een zekere dag bij een doedelzakbouwer in zijn atelier een instrument te proberen. En dat is in de loop der jaren wat uit de hand gelopen."" En zo begon het.
De folkwereld beviel hem goed en inmiddels speelt hij in De Grove Maling, organiseert veel voor Stichting Draailier en Doedelzak, is Stagemanager bij Boombal Festival en is verantwoordelijk voor de balfolkconcerten in Nijmegen. Al vele jaren geeft hij op diverse festivals doedelzakles bij "instrumentenproeverijen", waarbij bezoekers een korte introductieworkshop krijgen.

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 23 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de workshopdag, zie ook de routebeschrijving

Inschrijf informatie

(Dit is inclusief een eventueel leeninstrument en de voorbereidingsochtend. Voor het lenen van een instrument wordt een borg gerekend, dit dient samen met de workshopbijdrage voldaan te worden. Uiteraard krijgt u de volledige borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.)
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners
>>>inschrijven & kosten