Workshops voor alle instrumenten

Tijdens de workshopdag van 7 oktober bieden we twee samenspelworkshops aan, waar alle instrumenten welkom zijn. Er is een workshop waarin deelnemers zich samen met Ies Muller zich verdiepen in Bretonse Muziek. De tweede samenspelworkshop van Greet Wuyts is gericht op het spelen voor dansers tijdens een bal.


Ies Muller- Bretonse Muziek


Tijdens deze workshop zullen we ingaan op een drietal specifiek Bretonse melodieën. Uiteraard mag een mooie Bretonse dans zoals de Plinn niet ontbreken. We zullen ingaan op de ritmische kenmerken en hoe die op je instrument tot uiting te brengen. Maar er is ook aandacht voor andere typen melodie: de Gwerz, een langzame, zeer expressieve melodie, en de Marche. Op een Bretonse mars werd traditioneel niet gemarcheerd, maar veel meer was het een muzikale begleiding van een wandeling. Hierdoor zijn het vaak heel aangename melodieën. Naast de behandeling van het spelen van de muziek zal ik wat vertellen over de achtergrond. Welke vorm had het vroeger, wanneer werd het zoal gespeeld. En hoe levend is de Bretonse muziek vandaag de dag?
Melodiën worden op gehoor aangeleerd. Docent stuurt waarschijnlijk voorafgaand aan de workshop mp3's van de beoogde melodiën, zodat deelnemers alvast kunnen "inluisteren"

Ies Muller

Ies Muller wordt beschouwd als een van de beste folkfluitisten van Nederlandse bodem. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met Ierse en Bretonse traditionele muziek en de houten dwarsfluit. Gegrepen door de klank van dit instrument begon hij te spelen en steeds meer muziek te leren. Tijdens reizen door Ierland, Schotland en Bretagne, maar ook Spanje breidde hij zijn repertoire uit, en absorbeerde hij de details en eigenaardigheden die de muziek uit deze streken haar karakter geven. Terwijl Ierse en Bretonse muziek het hart bleven vormen van zijn stijl en repertoire, kwamen er in de loop der tijd veel invloeden bij. Hij werkte binnen verschillende projecten met muzikanten uit allerlei disciplines, waaronder klassieke muziek jazz en wereldmuziek. Naast houten dwarsfluit speelt hij biniou (Bretonse doedelzak) en bombarde..

luister naar muziek van Ies Muller:
Duo Muller Munnelly - Eliziza
Duo Ies Muller en Philip Masure
Isaac muller en Reint vd Brink: Fretless

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Alle instrumenten zijn welkom. Deelnemers zijn van gevorderd niveau. Een nieuwe melodie aanleren kost hun geen moeite. Ze hebben hun instrumenten onder controle en zijn niet bang om voor publiek (samen) te spelen. Deelnemers hebben meerdere workshops of cursussen gevolgd. Melodiën worden op gehoor aangeleerd. Er wordt geen bladmuziek gebruikt. Docent stuurt waarschijnlijk voorafgaand aan de workshop mp3's van de beoogde melodiën, zodat deelnemers alvast kunnen "inluisteren"
>>>inschrijven


Greet Wuyts - Balfolk spelen


Deze samenspelcursus (voor alle instrumenten) is bedoeld voor muzikanten die zich verder willen verdiepen in het dansbaar spelen van een melodie. Hoe zorg je dat de hele dansvloer los gaat op je melodie?

Het repertoire bestaat dan ook uit traditionele dansmuziek uit West-Europa, zowel uit de oude doos als nieuw geschreven en eigentijds gearrangeerd.
Het doel van de workshop is om de muziek dansant te laten klinken, een zowel meeslepend als opzwepend balprogramma in elkaar te steken en plezier te beleven aan het samen muziek maken.
We werken met bladmuziek, met akkoordenschema’s en met onze oren. Aan de hand van voorbeelden bedenken we tijdens de cursus ook zelf begeleiding, tweede stem en arrangement. Mogelijk werken we enkele passages uit in kleinere groepjes.

Om deel te nemen wordt van je verwacht dat je je instrument goed kunt bespelen. We doen geen ingewikkelde improvisaties, we blijven binnen de gangbare toonsoorten en snelle passages kunnen vergemakkelijkt worden.
Partituren worden niet vooraf gestuurd. Geluidsvoorbeelden wel.
Graag instrument en stemming duidelijk aangeven bij de aanmelding.

Greet Wuyts

Greet Wuyts geeft muziekgeschiedenis, diatonisch accordeon en samenspel in de muziekacademie. Daarnaast is ze wetenschappelijk medewerker in het muziekinstrumentenmuseum te Brussel. Ook geeft ze workshops bij de Gooikstages, bij het TEEU festival, in Massembre Week-end FOLK , voor de Stichting Draailier en Doedelzak, waar zij een paar jaar geleden een interessante cursusreeks over balmuziek 'Ah la Belle Gigue' gaf, die succesvol werd afgeloten met enkele optredens. Greet is bekend van de Folkgroep Cecilia. Met deze groep speelt zij op vele festivals, concerten en bals in heel Europa. Vier CD’s bracht Cecilia reeds uit.

Luister en bekijk alvast de muziek van:
• Greet met Cecilia - Bramen Plukken/ Le Point du Jour
• Greet met Cecilia bij presentatie Blauw Gras op Saint Gervais
• Greet met Cecilia op Embraud
• Optreden van cursus "Ah la belle gigue" bij Folkbal Nijmegen

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Alle instrumenten zijn welkom. Deelnemers hebben hun instrumenten onder controle en zijn niet bang om samen te spelen. Om deel te nemen wordt van je verwacht dat je je instrument goed kunt bespelen. We blijven binnen de gangbare toonsoorten en snelle passages kunnen vergemakkelijkt worden. Melodieën kunnen op gehoor of met partituur aangeleerd worden. Er wordt vooraf geen bladmuziek gestuurd, wel geluidsvoorbeelden.
>>>inschrijven


Nyckelharpa - Jantien Schaap (NL)

Klassiek, barok en meerstemmigheid voor nyckelharpa

In deze workshop voor (beginnende tot halfgevorderde) nyckelharpisten gaan we aan de slag met verschillende speeltechnieken en houding. De docent gaat aan de hand van slechts enkele melodieen de diepte in. We kijken naar barok- of klassieke muziek en kijken hoe meerstemmigheid daar bij past. Er is aandacht voor de speelhouding, de "streek" en de strijktechniek. En welke technieken of versieringen zijn mogelijk om een melodie nog mooier te laten klinken? Aan de hand van enkele mooie melodieën gaan we hier dieper op in. Het accent van de cursus ligt dus niet op het aanleren van veel melodieën en repertoire, maar op een verdieping in speeltechniek, de begeleiding vanuit de akkoorden en de streek. De docent geeft aan dat ze vooraf bladmuziek opstuurt.

Jantien Schaap

Jantien Schaap is vaan oorsprong een klassiek geschoolde violiste en in een jeugd- en studentenorkesten. Als zij na 10 jaar in aanraking komt met volksmuziek, gaat het roer om: "De muziek, de diversiteit, het begeleiden van dansen en het spelen in een kleine formatie zijn dingen die mij in de volksmuziek erg aanspreken."
Jantien speelt nyckelharpa en viool in Sidaro of Duo Daro en geeft viool- en nyckelharpalessen. Ze richt zich in haar groepen met name op de muziek uit Oost-Europa, klezmer en West-Europa (Nederland, België, Frankrijk). Hoewel ze zicht richt op volksmuziek, is de klassieke drive niet verdwenen, van beide elementen maakt ze in haar lessen gebruikt.

Deelnemersinformatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Deze workshop is voor "begonners" tot en met halfgevorderden. Deelnemers weten de weg op het instrument en kunnen makkelijk op gehoor of van blad de melodie en/ of begeleiding pakken. Bij twijfel over het niveau kan er contact opgenomen worden.
>>>inschrijven