Doedelzakworkshops - zaterdag 6 oktober

Deze zaterdag bieden we vier doedelzakworkshops aan. De workshop voor gevorderden wordt gegeven door Olle Geris, voor halfgevorderden door Benoit Kensier , en de workshop voor begonners door Puck Duits. Jonneke Jorissen gaat aan de slag met de beginners.


Olle Geris

voor doedelzak (ver)gevorderd

In deze workshop worden gevorderden t/m vergevorderden uitgedaagd om zich te verdiepen in het fabuleuze spel van Olle Geris. Olle gaf aan dat ze weinig melodiën gaat gebruiken: de weinig melodiën die ze gebruikt, dienen als kapstok om de technishe verdieping op te zoeken.
Dus heb je de kunst van het doedelzakspelen al goed onder de knie maar zijn het toch steeds diezelfde vingers die je melodieën op fleuren? Wil je je daarom deze dag helemaal onderdompelen in speeltechniek en versieringen op de doedelzak, in de eerste plaats om de cadans en de dansbaarheid van een melodie ten volste tot zijn recht te laten komen maar zeker ook voor je eigen plezier de uitdaging aangaan om eens "die andere vingers" te gebruiken!

Olle Geris

Olle kreeg de liefde voor de muziek bijna met de paplepel mee . Als kind leerde ze dwarsfluit, maar al vlug deelde ze haar vader’s passie voor de doedelzak. Haar eerste ervaringen op het podium beleefde ze dan ook onder de ouderlijke vleugels in de groep ‘Organistrum’.
Ze volgde eerst verschillende jaren doedelzakles bij Jean-Pierre Van Hees in Brussel. Toen ze de kans kreeg om leerlinge te worden in het atelier van Remy Dubois, liet ze de opleiding voor Beeldende Kunsten aan de Kunstacademie van Hasselt achter zich,om zich volledig te concentreren op haar opleiding voor doedelzakbouw. Hierin werd ze in 1995 ondersteund als laureate van 'de Belgische Beurs van de Stichting Roeping'. In hetzelfde jaar behaalde ze samen met Machteld Truyens de eerste prijs op het befaamde 'concours de St. Chartier' in Frankrijk. Na vele optredens met de meest verschillende formaties, o.a. met Willem Schot, Swart&Co, Zefiro Torna, Camerata Trajectina, Rans en Flagel, Göze, Idool 1900, …. en het leiden van diverse stages in binnen en buitenland, nam ze in 2009 ook het atelier dat ze samen met Remy Dubois deelde over.

Luister naar opnames Olle Geris:
- Workshop presentatie (in Radis, De)
- Olle Geris - Zwiecht Stille (op zang)

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Deelnemers zijn van (ver)gevorderd niveau. Ze dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten vlot op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben voldoende speelervaring en de benodigde doedelzakcursussen of -stages gevolgd om aan deze gevorderden workshop deel te kunnen nemen.
Melodieën worden in groepsverband en op het gehoor aangeleerd, deelnemers zijn in staat dit eenvoudig op te pikken. De partituren worden aan het begin van de stage wel ter beschikking gesteld voor de deelnemers maar zullen tijdens het werken in groep niet worden gebruikt.
>>>inschrijven


Benoit Kensier - Galicische muziek voor Cornemuse

In deze workshop gaan halfgevorderde tot gevorderde deelnemers aan de slag met de versieringen en technieken die kenmerkend zijn voor de doedelzakmuziek uit Galicië. Een Galicische Gaita is niet nodig want Benoit geeft deze workshop speciaal voor cornemuses/doedelzakken in G.

Benoit Kensier

"The Galician bagpipe (Gaita) is for me synonymous with a great trip to Galicia, filled with passion, enriching discoveries and great encounters".
Toen hij 12 jaar was is Benoît Kensier in de wereld van de doedelzak gestart. Hij begint met de doedelzak van Centre France, de musette. Later zal de Galicische doedelzak zijn muzikale kennis verrijken met verschillende geweldige gaita-spelers.
Als muzikant heeft hij verschillende keren samengewerkt met internationaal vermaarde musici als Galicische gaita-spelers Anxo Lorenzo, Carlos Núñez, Susana Seivane. Maar ook de Ierse groep The Chieftains of de Belgisch-Galicische groep Ialma. Hij speelde ook op het doedelzak-festival in Zagreb (Kroatië) of in Galicië met het Cambados Philharmonic Orchestra

.

Luister naar Benoit's muziek
Benoit Kensier en Nadia Vazquez (doedelzak festival Zagreb)
Benoît Kensier & Cambados Philharmonic Orchestra
Eva Fernandez Palomo, Ana Palomo & Benoit Kensier
Cassandre Balbar and Benoit Kensier
Benoit Kensier met Carlos Nùñez
The Chieftains met Benoit Kensier (live 2014)
The Chieftains met Benoit Kensier (live 2013)
Anxo Lorenzo Band met Benoit Kensier (live 2013)
Anxo Lorenzo Band met Benoit Kensier (live 2012)
Anxo Lorenzo Band met Benoit Kensier (live 2011)
Eric Montbel met Benoit Kensier

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers zijn van gevorderd niveau. Ze hebben eerder workshops of cursussen gevolgd en spelen al 2 à 3 jaar gemotiveerd en intensief. Ze kunnen zonder moeite alle noten op de schalmei bespelen, overblazen is geen probleem.
>>>inschrijven


Puck Duits - Doedelzak begonners

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die net is begonnen met het spelen van doedelzak of juist de draad weer wil oppakken. Je deed bijvoorbeeld mee aan de beginnersworkshop tijdens ons workshopweekend, bij de workshopdag afgelopen jaar of speelt nog niet zo lang. Tijdens deze workshop gaan we opfrissen en verdiepen wat we geleerd hebben. Hoe kunnen we nieuwe stappen maken? We kijken nog eens goed naar onze speeltechnieken, houding en welke vervolgstappen we kunnen maken. Loop je thuis tegen dingen aan? Heb je vragen? Stel deze in het inschrijfformulier aan de docent. Partituren zijn ter beschikking maar de meeste zaken worden op het gehoor aangeleerd.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in sol met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf . Bovendien: schrijfgerei en eventueel opnameapparatuur.

Puck Duits

Puck Duits won in 2005 het pretentieuze doedelzak-concours van St. Chartier en bevestigde daarmee officieel wat we eigenlijk al wisten: zij speelt Heel Erg Goed. Ze was dan regelmatig te gast als docent voor beginnende maar ook voor gevorderde spelers. Ze speelde in verschillende projecten, zoals bijvoorbeeld het Spoenk-project tijdens het 25-jarige jubileum van Stichting Draailier en Doedelzak.

Luister naar Puck's muziek op youtube
met Eric Montbel
met Eric Montbel tijdens cursusweekend
concert in Odlochovoci Tsjechië
concert van Spoenk-project tijdens het 25-jarige jubileum van de Stichting

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrument.
>>>inschrijven


Jonneke Jorissen - Doedelzak beginners

Altijd al doedelzak willen spelen? Dit is je kans! Deze groep is bedoeld voor beginnende spelers. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Jonneke Jorissen

Jonneke geeft al enkele jaren les voor Stichting Draailier en Doedelzak. Ze gaf eerder workshops aan beginners maar ook aan meer ervaren spelers. De liefde voor de bourdon-instrumenten kreeg Jonneke al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Met haar groep Chardon speelde Jonneke op menig bal en op festivals in binnen- en buitenland, zoals Folkwoods en Boombal Festival.

Luister op youtube:
Chardon - Bal Nieuweschans
• Met Chardon - Bal Amsterdam
• presentatie van haar cursisten doedelzak beginners

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 22 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is op zaterdag 22 september van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de cursus op 6 oktober, zie ook de routebeschrijving

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
(Dit is inclusief een eventueel leeninstrument en de voorbereidingsochtend. Voor het lenen van een instrument wordt een borg gerekend, dit dient samen met de workshopbijdrage voldaan te worden. Uiteraard krijgt u de volledige borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.)
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners
>>>inschrijven