Draailier workshops - zaterdag 5 oktober

Deze zaterdag bieden we vier draailierworkshops aan. Er is een workshop voor beginners door Cor Westbroek, voor begonners door Patty Gurdy, voor (half)gevorderden door Harald Bauweraerts en een workshop voor (ver)gevorderden door Benoit Michaud.


Benoit Michaud - gevorderd t/m vergevorderd

Deze workshop is speciaal voor gevorderde t/m vergevorderde spelers die zich in de aanpak van deze Franse topspeler willen verdiepen.
Benoit Michaud heeft speelse stijl is een plezier om naar te kijken en naar luisteren. Hij schrijft ons " Around different small pieces, we will tackle technical aspects of the hurdy-gurdy : the rhythmic equivalences of the "coup de poignet" (right hand), the dissociation between right hand and left hand, melodic ornamentation and instrument settings (cotton, string support, keyboard). "

Benoit Michaud

"After his hurdy-gurdy training in the center of France, Benoit continued his studies at cesmd Poitou-Charentes (west of France) to obtain his teaching diploma. In addition to teaching, he composes and he plays many instruments in the traditional band from Vendée (west of France) Arbadétorne, the circle company : Entr’act and of course the Duo Michaud/Guérin."

Luister naar Benoit Michaud:
• Met Arbadetorne - L'amour m'a fait Aimer
• Met Duo Michaud/Guérin - Bourriches
• Met Duo Michaud/Guérin - BullDozer
• Met Duo Michaud/Guérin — Bourrées d'Auvergne
• Met Duo Michaud/Guérin - Branles de Noirmoutier

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Deze workshop is bedoeld voor gevorderde tot vergevorderde spelers. Deelnemers hebben meerdere jaren speelervaring, zij volgden meerdere cursussen voor (ver)gevorderden.
>>>inschrijven


Harald Bauweraerts - halfgevorderd t/m gevorderd

Deze zaterdag komt Harald Bauweraerts een workshop geven speciaal voor halfgevorderde t/m gevorderde spelers.
Deelnemers worden uitgedaagd zich te verdiepen in Haralds fabelachtige techniek. Ook is er aandacht voor versieringen en improvisaties. Het materiaal bestaat uit traditionele en moderne melodieën die ter plekke op het gehoor worden aangeleerd.

Harald Bauweraerts

Harald is een zeer ervaren draailierspeler die enerzijds wordt beinvloed door traditionale muziek (zoals goed te horen is bij EmBrun of het Trio Pilartz-Gielen-Bauweraerts), maar ook door meer moderne en electronische muziek (wat goed te horen is in Woodshakes of Harik Bauer). Hij groeide op in een zeer muzikale familie en heeft daardoor al vanaf zijn 8ste kunnen beginnen met het bespelen van de draailier. Als 16-jarige had hij al tal van optredens verzorgd. Hij speelde met zijn groep EmBRUN speelde hij concerten en op festivals door heel Europa.Harald gaf regelmatig workshops voor Stichting Draailier en Doedelzak en natuurlijk ook bij de Kalmthoutse Folkstages.
Luister en bekijk alvast de muziek van:
Harald Bauweraerts solo
• met Harik Bauer - The Jedi way
• met Harik Bauer - Eventribe/Contrair
• met Woodshakes - EP op soundcloud
• met Woodshakes - live at Bar Brul
• met EmBRUN - HP
• met EmBRUN - Red Moon
• met EmBRUN - Dr. Gonzales
• met EmBRUN bij onze Draailier & Doedelzak kraam op Castlefest
• met Trio Pilartz-Gielen-Bauweraerts (Liège Rzf)
• met Trio Pilartz-Gielen-Bauweraerts (Anthinoises 2016)
• met Beatball
• met Orgamusa

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers zijn van halfgevorderd tot gevorderd niveau. Ze hebben eerder workshops en cursussen gevolgd, hebben hun instrument volledig onder controle en kunnen zich melodielijnen op gehoor eigen maken.
>>>inschrijven


Patty Gurdy - "Begonners" t/m Halfgevorderden

Deze workshop is voor hen die al met draailier zijn begonnen tot en met de wat halfgevorderde spelers. Tijdens deze workshop beginnen we opfrissen en verdiepen wat we geleerd hebben en gaan we verder. We kijken nog eens goed naar onze speeltechnieken, houding en welke vervolgstappen we kunnen maken. Waar werken we aan? Melodielijn, Ritme, eenvoudige versieringen en arrangemen, ….maar vooral aan overtuiging en plezier en uitstraling!
Patty heeft aangegeven deze dag niet teveel melodieen te gebruiken (waarschijnlijk twee) zodat er tijdens de workshop dieper op deze melodieen ingegaan kan worden.

Patty Gurdy

Op jonge leeftijd ontdekte Patty de draailier en wist haar weg al snel te vinden. Ze speelde enkele jaren draailier bij de metalband Stormseeker waarmee ze vele optredens gaf. Inmiddels speelt ze voornamelijk solo en heeft ze een YouTube kanaal over draailier. Op YouTube is ze een fenomeen, haar solo-video van The Longing is bijvoorbeeld ruim 6 miljoen keer bekeken. Op haar site schrijft ze:

"An instrument as extension of the soul
The Hurdy Gurdy is not only embedded in her name, but her music is directly translated from her mind into the green wooden body. Patty Gurdy has established not only the instrument, but herself as a versatile artist, singer and songwriter. You can find her songs and videos about the life of a Gurdy-artist on Youtube and Instagram.

Luister alvast naar de muziek van Patty:
Gurdy Green
The Longing (Stormseeker cover)
Over the Hills and Far Away (Gary Moore cover)
Sweet Dreams (Eurythmics cover)
• met Stormseeker - Destined Course
• met Stormseeker - The Longing

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
<Niveau eisen: deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrument.
>>>inschrijven


Cor Westbroek - Draailier beginners

Deze beginnersgroep is bedoeld voor beginnende spelers en voor hen die nog niet toe zijn aan een groep van gemiddeld niveau.

Samen met de docenten wordt het instrument ontdekt, waarbij steeds het speelplezier voorop staat. Aan de hand van eenvoudige, maar mooie melodieën wordt met de draailier begonnen. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn speelhouding, vingerzetting, trompetslag, speelklaar maken van instrument (watten, hars, stemmen, afregelen klavier en trompet).

Geen instrument? Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Cor Westbroek

De workshop wordt gegeven door Cor Westbroek. Hij volgde cursussen bij gerenommeerde draailierspelers als Patrick Bouffard, Maxou Heintzen, Pierre Sacépé, Marcel Denis en Jacques le Correque. De draailierkennis van Cor is verbazingwekkend, hij is dan ook niet voor niks de beheerder van onze huurdraailieren. Ook geeft hij regelmatig les aan beginners en aan meer gevorderde spelers.

Luister naar muziek van Cor op youtube:
Presentatie van het beginners-orkest (een combinatie van de beginnersworkshops van Kay Habets, Cor Westbroek en Lies Sommer na de eerste dag les)
• in een sessie op Chateau d'Ars
• in een sessie op Chateau d'Ars met Maxou Heintzen

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 21 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de cursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is op zaterdag 21 september van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de cursus op 5 oktober, zie ook de routebeschrijving

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
(Dit is inclusief een eventueel leeninstrument en de voorbereidingsochtend)
Maximum aantal deelnemers: 8
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners.
>>>inschrijven