Doedelzakworkshops - zaterdag 5 oktober

Deze zaterdag bieden we vier doedelzakworkshops aan. De workshop voor gevorderden wordt gegeven door Matthias Branschke, voor halfgevorderden door Pieterjan van Kerckhoven, en de workshop voor begonners door Jan Kristof Schliep. Puck Duits gaat aan de slag met de beginners.


Matthias Branschke

voor doedelzak gevorderd tot en met vergevorderd

In deze workshop worden gevorderden t/m vergevorderden uitgedaagd om zich te verdiepen in het fabuleuze spel van Matthias Branschke. Matthias stuurde ons de volgende omschrijving van zijn workshop
Hij spreekt goed Engels en gaf aan slechts een beperkt aantal melodieen aan te leren, zodat op de inhoud gefocust kan worden.

"Playing a tune once is nice, playing it twice works well, but in the third round some variation is needed. In a band setup you can solve this problem with arranging it together with the colleagues, but solo or in a session it might be nice to fill in the gaps with some nice ornaments.
In this workshop we will concentrate an ornamentations and fillings in tunes. What are common tricks for scales and triads? What kind of chromatic side notes can be used and how much space that can be filled up with ornaments is actually in a melody? The basic melodies will be a mixture between traditional German repertoire, new composed tunes and probably a few session standards.
I will teach all tunes by ear, sheet music is available in case. It might be useful to bring a recording device."

Matthias Branschke

Matthias Branschke plays bagpipes with half closed fingering for 20 years. His groovy play is delicat and full of expression.
He´s currently playing with "T.K.P." (Duo with the violinist Vivien Zeller), "sunday jam" (Trio with Vivien Zeller and harpist Merit Zloch), "solid ghost" (Duo with harpist Merit Zloch) and "Duo Branschke/Armstrong" (together with pipes Callum Armstrong) He was member of Kwart and with them won the World Music Award of TFF Rudolstadt in 2010. Together with his brother he won the Youth folk musicians award of TFF Rudolstadt in 2001. Matthias Branschke took classical education for flute for 10 years.
Searching for the "perfect bagpipe" Matthias Branschke decided to become an instrument maker. Since 2010 - besides his musical activities - he runs his own bagpipe making workshop in Berlin (dudelsackmanufaktur.de).

Luister naar opnames Matthias Branschke:
Duo Branschke/Armstrong - Sleepy Summer Lanes
Duo Branschke/Armstrong - Hiragana
Duo Branschke/Armstrong - "Caught in a Deluge, Derided by Frogs"
Documentaire over Matthias
met Sunday Jam
Trio Branschke - Gällmo - Haertel

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Deelnemers zijn van (ver)gevorderd niveau. Ze dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten vlot op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben voldoende speelervaring en de benodigde doedelzakcursussen of -stages gevolgd om aan deze gevorderden workshop deel te kunnen nemen.
Melodieën worden in groepsverband en op het gehoor aangeleerd, deelnemers zijn in staat dit eenvoudig op te pikken. De partituren worden aan het begin van de stage wel ter beschikking gesteld voor de deelnemers maar zullen tijdens het werken in groep niet worden gebruikt.
>>>inschrijven


Pieterjan van Kerckhoven

voor doedelzak halfgevorderd tot en met gevorderd

Deze workshop is bedoeld voor spelers die de basistechniek beheersen en die toe zijn aan verdieping, als ook voor spelers die al wat meer gevorderd zijn. Op dit moment heeft de docent nog niet de exacte workshopomschrijving gestuurd. Verwacht een focus op verschillende technieken en of versieringen, met als doel om met verdieping en perfectionering het doedelzakspel op een hoger plan kunnen brengen.

Pieterjan van Kerckhoven

Pieterjan van Kerckhoven is als doedelzakspeler en saxofonist actief bij de groepen WÖR, Surpluz en EmBRUN. Hij studeerde barokmusette aan het Lemmensinstituut (LUCA School of Arts) in Leuven en geeft reeds enkele jaren les bij verschillende muziekacademies in België. Daarnaast geeft hij regelmatig stages en workshops, zoals bij Vliers op Texel of de Kalmthoutse Folkstage.

Luister ook naar Pieterjan's muziek op youtube:
met EmBRUN: HP
met EmBRUN: Red Moon
met EmBRUN: Dr. Gonzales
• met EmBRUN bij onze Draailier & Doedelzak kraam op Castlefest
met Wör: Dranouter 2014
met Wör: DP 28 De Boerenvreught
met Surpluz: Amsterdam
met Surpluz: Jan Broeder

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers zijn van gevorderd niveau. Ze hebben eerder workshops of cursussen gevolgd en spelen al 2 à 3 jaar gemotiveerd en intensief. Ze kunnen zonder moeite alle noten op de schalmei bespelen, overblazen is geen probleem.
>>>inschrijven


Jan Kristof Schliep - Doedelzak begonners t/m halfgevorderd

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die net is begonnen met het spelen van doedelzak of juist de draad weer wil oppakken. Je deed bijvoorbeeld mee aan de beginnersworkshop tijdens ons workshopweekend, bij de workshopdag afgelopen jaar of speelt nog niet zo lang. Tijdens deze workshop gaan we opfrissen en verdiepen wat we geleerd hebben. Hoe kunnen we nieuwe stappen maken? We kijken nog eens goed naar onze speeltechnieken, houding en welke vervolgstappen we kunnen maken. Loop je thuis tegen dingen aan? Heb je vragen? Stel deze in het inschrijfformulier aan de docent. Partituren zijn ter beschikking maar de meeste zaken worden op het gehoor aangeleerd.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in G (sol) met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf . Bovendien: schrijfgerei en eventueel opnameapparatuur.

Jan Kristof Schliep

Jan Kristof Schliep is een doedelzakspeler en operazanger uit Duitsland en spreekt uitstekend Nederlands. Kristof heeft zang in Hannover gestudeerd en was negen jaar als solotenor vast ensemblelid bij het TfN · Theater für Niedesachsen in Hildesheim. Daar heeft hij in bijna 40 operas en ongeveer 700 voorstellingen op het podium gestaan.
Sinds 2012 speelt Kristof Vlaamse en Zweedse doedelzak en geeft ook les op die instrumenten, danst balfolk en is ook actief bij het uitgeven van historische Duitse manuscripten van dansmuziek uit de 18de eeuw. Verder geeft hij workshops, waarin hij zijn kennis uit zijn klassieke opleiding en zijn ervaring als muzikant en acteur op een toegankelijke manier met de folkmuziekwereld wil delen.
Nog meer over Jan Kristof Schliep vind je op www.jankristofschliep.com

luister naar muziek van Jan Kristof Schliep
Antidotum und Saltarello
Wie hab ich nur leben können ohne dich
Opera - Das Traumfresserchen: Lied

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: deelnemers spelen nog niet heel lang. Ze zijn bijvoorbeeld het afgelopen jaar begonnen met spelen en al een beetje wegwijs op het instrument.
>>>inschrijven


Puck Duits - Doedelzak beginners t/m begonners

Altijd al doedelzak willen spelen? Dit is je kans! Deze groep is bedoeld voor beginnende spelers. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! Bij deze cursus hebben we een aantal leeninstrumenten beschikbaar.

Puck Duits

Puck Duits won in 2005 het pretentieuze doedelzak-concours van St. Chartier en bevestigde daarmee officieel wat we eigenlijk al wisten: zij speelt Heel Erg Goed. Ze was dan regelmatig te gast als docent voor beginnende maar ook voor gevorderde spelers. Ze speelde in verschillende projecten, zoals bijvoorbeeld het Spoenk-project tijdens het 25-jarige jubileum van Stichting Draailier en Doedelzak.

Luister naar Puck's muziek op youtube
met Eric Montbel
met Eric Montbel tijdens cursusweekend
concert in Odlochovoci Tsjechië
concert van Spoenk-project tijdens het 25-jarige jubileum van de Stichting

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend 21 september

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. Deze ochtend is op zaterdag 21 september van 10:30 tot 12:30 en vindt plaats op dezelfde locatie als de cursus op 6 oktober, zie ook de routebeschrijving

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 65 euro, tot en met 20 september slechts 55 euro
(Dit is inclusief een eventueel leeninstrument en de voorbereidingsochtend. Voor het lenen van een instrument wordt een borg gerekend, dit dient samen met de workshopbijdrage voldaan te worden. Uiteraard krijgt u de volledige borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.)
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: Geen, deze workshop is voor beginners
>>>inschrijven