Draailierworkshops: (5) 6 en 7 april 2019

Dit weekend bieden we drie draailierworkshops aan. Deze worden gegeven door Isabelle Pignol (gevorderden), Barnaby Walters (middengroep) en Cor Westbroek (beginners).


(ver)gevorderden - Isabelle Pignol (Fr)

Deze workshop is voor gevorderde en vergevorderde spelers. Isabelle Pignol is een bekende Franse draailierspeler die zoekt naar combinaties tussen traditionele en nieuwe muziek.
Isabelle kreeg van ons het verzoek om gevorderde spelers uit te dagen in een pittige workshops. Ze schrijft dat ze in haar workshop zowel met de groep als individueel wil gaan werken aan de volgende onderwerpen:
games and practices in the group to study on the posture and the position of the instrument, to improve the listening and the sound
- «loose handle strike», loose and half loose wrist strike, binary, ternary and assymetrical. Working method for 6 and 6-loose beat strikes
- Searching for the double intonation of the chien to improve the «swing».
- Effect of rhytmical and melodical styles: combinations, off beat, syncopation, appoggiatures, mordent, vibrato, portamento, détaché, pizzicato.
- How to be rhytmically free
- Working on harmony: arpeggio's of chords
- Çreations: two-part writing, improvisation, composition.
- Examination of 'sounds'
- Examination of style and interpretation
- Traditional and modern repetoire, individual pieces and polyfony

Isabelle Pignol

Als Isabelle in 1983 begint met draailierspelen is ze direct verknocht. Als autodidact leert ze het instrument bespelen en in 1988 richt ze met haar broer Norbert Pignol de groep Dédale op. In de 20 jaar hierna neemt ze zo'n 7 albums op. In haar woonplaats Grenoble maakt ze bij ADAEP sinds 1991 een broedplaats rond traditionele muziek. In de jaren negentig begint ze de electro-akoestische draailier te ontdekken. Nieuwe speeltechnieken om de snaren minimalistisch te bespelen (tokkelen of over de bourdon bewegen) worden mogelijk. Ze gebruikt dit traditionele instrument nu in een resoluut eigentijdse stijl. De behoefte aan Isabelle om haar horizon te verruimen bracht haar ertoe een vocaal werk te ontwikkelen (klassiek zingen, jazz zingen, traditioneel lied en improvisatie).
Ze geeft les in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië.

Luister en bekijk alvast de muziek van Isabelle Pignol :
Isabelle Pignol - cinquième saison
Tri-Bal - Asie you want
Tri-Bal - Rond d'eau douce
Tri-Bal soundcloud pagina
DEDALE - live in park Chateau St Chartier (1993)
Ritmythes - Duo vielle - batterie (oude opname)
Ritmythes - Vent de sable (oude opname)
Tribal - documentaire

Deelnemers informatie

Kosten workshop: 165 euro, bij betaling voor 5 maart 155 euro
Extra overnachting vrijdag: 11 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. Deelnemers hebben meerdere jaren speelervaring, zij volgden meerdere cursussen. Het aanleren van een melodie vormt geen probleem. Deelnemers beheersen slagen t/m de vierslag volledig en kunnen deze ook onregelmatig toepassen.
Workshop wordt in het Engels gegeven.
>>>inschrijven


(Half)gevorderden - Barnaby Walters (UK)

Barnaby is bekend van de mooie draailieren die hij bouwd, maar daarnaast geeft hij ook regelmatig les. Dit weekend komt hij een workshop geven speciaal voor halfgevorderde t/m gevorderde spelers. Hij schreef ons " We’ll spend the weekend exploring some neglected sonic possibilities offered by the hurdy gurdy, working to develop our understanding and technique of the instrument. Exactly what we end up doing will depend a lot on the individuals in the group, but we’ll probably be focusing mainly on the trompette, and I’ll try to accommodate any particular things participants want to cover. There’s no need to learn any pieces beforehand, just come prepared for some intense listening!"

Barnaby Walters

Barnaby is een speler afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, die op jonge leeftijd het instrument leerde ontdekken. Hij vroeg de spelers die hij ontmoette de oren van het hoofd en begon zodoende al vrij snel zelf met het bouwen van draailieren. Al bouwend trok hij Europa in. Zo woonde en werkte hij een tijdlang in IJsland en momenteel is hij in Duitsland gevestigd. Naast het bouwen van mooie instrumenten, geeft Barnaby ook les.

Luister naar Barnaby Walters:
Jelängerjelieber
Draailier demo
• met Emilyn Stam & John David WilliamsLights in the Sky
• met Emilyn Stam & John David Williams Owls with Tentacles
• met Duo Gerhardt & Walters

Deelnemers informatie

Kosten workshop: 155 euro, bij betaling voor 5 maart 145 euro
Extra overnachting vrijdag: 11 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Deelnemers zijn van halfgevorderd t/m gevorderd niveau. Zij hebben de basisbeheersing van de regelmatige drie- en vierslag & zijn al vertrouwd met het spelen van typische folkmelodieën. Ze zijn het beginnersniveau ruim ontstegen, hebben eerder workshops/ cursussen gevolgd of spelen al twee jaar gemotiveerd en intensief. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau. Workshop wordt in het Engels gegeven."
>>>inschrijven


Beginners - Cor Westbroek (NL)

Heb je altijd al draailier willen spelen? Dit is je kans! Geen instrument? We hebben een aantal instrumenten te leen. (Mochten deelnemers een eigen instrument hebben, dan is dit zeer aan te raden). In deze cursus gaan beginners aan de slag om het instrument te ontdekken.

Aan de hand van eenvoudige melodieën leer je het instrument kennen. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn speelhouding, vingerzetting, trompetslag, speelklaar maken van instrument (watten, hars, stemmen, afregelen klavier en trompet).

Cor Westbroek

De workshop wordt gegeven door Cor Westbroek. Hij volgde cursussen bij gerenommeerde draailierspelers als Patrick Bouffard, Maxou Heintzen, Pierre Sacépé, Marcel Denis en Jacques le Correque. De draailierkennis van Cor is verbazingwekkend, hij is dan ook niet voor niks de beheerder van onze huurdraailieren. Ook geeft hij regelmatig les aan beginners en aan meer gevorderde spelers.

Luister naar muziek van Cor op youtube:
Presentatie van het beginners-orkest (een combinatie van de beginnersworkshops van Kay Habets, Cor Westbroek en Lies Sommer na de eerste dag les)
• in een sessie op Chateau d'Ars
• in een sessie op Chateau d'Ars met Maxou Heintzen

23 maart: Voorbereidingsochtend

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is op 23 maart in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Deelnemers informatie

Kosten workshop: 155 euro, bij betaling voor 5 maart 145 euro
Dit is inclusief het workshopweekend, de voorbereidingsochtend en het gebruik van een leeninstrument van 11 maart t/m het workshopweekend. Bij gebruik van leeninstrument wordt een borg van 90 euro gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.
Extra overnachting vrijdag: 11 euro
Niveau eisen: geen, deze workshop is voor beginners.
Maximum aantal deelnemers: 8
>>>inschrijven