Draailierworkshops: (12) 13 en 14 April 2024

Dit weekend bieden we drie draailierworkshops aan. Deze worden gegeven door Gilles Chabenat (gevorderden t/m vergevorderden), Sergio González (halfgevorderden t/m gevorderden) en Lies Sommer (beginners).


gevorderden t/m vergevorderden - Gilles Chabenat (Fr)

Deze workshop is speciaal voor gevorderde t/m vergevorderde spelers die zich in de aanpak van deze Franse topspeler willen verdiepen. Gilles is al regelmatig bij ons te gast geweest, maar de afgelopen 10 jaar gaf hij geen masterclass voor de gevorderde spelers. Daar komt nu verandering in, speciaal voor gevorderde t/m vergevorderde spelers komt Gilles naar St-Michielsgestel om ervaren spelers uit te dagen.

Gilles schrijft:
"This course will offer the opportunity to discover various technical aspects of the hurdy-gurdy: settings, 'coups de poignée', scales and modes, ornamentation, nuances and accents. The multiple playing modes and possible combinations will then be discussed: legato, staccato, dissociated...etc. These different points will be illustrated by a few melodies developed together."

Niveau eisen

Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. Deelnemers hebben meerdere jaren speelervaring, zij volgden meerdere cursussen voor vergevorderden. Het aanleren van een melodie of dissociatie van de slaghand en de melodiehand vormt geen probleem. Deelnemers beheersen slagen t/m de vierslag volledig en kunnen deze ook onregelmatig toepassen.
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: dit niveau wordt niet in Zeist lesgegeven. Workshop wordt in het Engels gegeven.

Gilles Chabenat

Chabenat behoort tot de internationale top van draailierspelers. Gilles is niet alleen een zeer begaafde muzikant, maar eveneens een voortreffelijke docent.
Geboren in 1963 in Lignières in Midden-Frankrijk, begon Gilles Chabenat op 13 jarige leeftijd met draailier spelen. Hij won diverse concoursen en wijdde zich aan het traditionele repertoire uit zijn regio met een verlangen om te verbreden naar andere muziekstijlen. Zijn groep “les écoliers de St. Genest” bracht in de jaren tachtig één van de standaardwerken met voornamelijk Gilles Chabenat composities uit. Die nummers behoren nog altijd tot het standaardrepertoire van draailier én doedelzakspelers.

In het kielzog van Valentin Clastrier, voelde hij de behoefte om het instrument en de hier aan verbonden speeltechnieken opnieuw te exploreren. Parallel daaraan ontwikkelde draailierbouwer Denis Siorat de electro-acoustische draailier en dat was van groot belang voor het integreren van de draailier in de moderne en geïmproviseerde muziek. Valentin Clastrier en Gilles Chabenat waren daarin de voortrekkers.

Vanaf 1992 speelde Gilles 12 jaar bij de Corsicaanse groep I Muvrini. In die periode werkte hij met vele muzikanten samen, zoals Gabriel Yacoub, Frédéric Paris, Alain Bonin of Sting. Meer recent is hij samen met jazzmusici zoals Vincent Mascart, Alain Bruel, of Jean-Marc Padovani, maakt hij deel uit van de befaamde groep Malicorne en werkt hij met Eric Montbel, Gabriel Yacoub, Patrick Bouffard, Valentin Clastrier en vele anderen.
Gilles muzikale ervaring en evolutie en zijn benadering van de draailier spelen worden voortdurend gevormd door de mensen die hij ontmoet.

Luister en bekijk alvast de muziek van:
Gilles Chabenat & Daniela Heiderich - Les Amandiers
Gilles Chabenat & Daniela Heiderich - Un Jour Encore (live at Le Son Continu)
Gilles Chabenat & Daniela Heiderich - Septembre déjà (live at Le Son Continu)
Gilles Chabenat & Daniela Heiderich - 3 melodiën uit "Dantz Büchlein Dreyßer, 1720
Gilles Chabenat & Didier Francios
Chabenat, Yacoub, Jolivet & Hardouin
Gilles Chabenat & Maarten Decombel
Gilles Chabenat & Evelyne Girardon
• met La Fontaine Troublée
• met Malicorne (concert De Doelen 2014)
• met A Fond (Gilles Chabenat, Valentin Clastrier & Romain Baudouin)
Gilles Chabenat, Patrick Bouffard & German Diaz (afterparty weekend 2016)

Deelnemers informatie

Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijven & kosten


Halfgevorderden t/m gevorderden - Sergio González (Es)

Sergio González komt dit weekend een workshop speciaal voor halfgevorderde t/m gevorderde spelers geven, waarbij hij vooral Oude Muziek gebruikt om dieper in de speeltechniek te duiken. Sergio schrijft
: "n this course, we'll focus on technical aspects such as coup variations, accentuation and improvisation, and we'll use early music repertoire to discuss about stylistic aspects, melodic ornamentation and phrasing."
Laat je uitdagen door deze enthousiasteling!

Niveau eisen

Deelnemers zijn van halfgevorderd t/m gevorderd niveau. Zij hebben de basisbeheersing van de regelmatige drie- en vierslag & zijn al vertrouwd met het spelen van typische folkmelodieën. Ze zijn het beginnersniveau ruim ontstegen, hebben eerder workshops/ cursussen gevolgd of spelen minimaal al twee jaar gemotiveerd en intensief. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau. Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: deze workshop is bedoeld voor ongeveer hetzelfde niveau als de halfgevorderde t/m gevorderde cursus die Joop momenteel lesgeeft. Overleg eventueel met je docent. Workshop wordt in het Engels gegeven.

Sergio González

Sergio González is a dedicated Hurdy Gurdy player and teacher from Barcelona, Spain. He’s also a proud member of the Spanish Society of Musicology (SEdeM). His musical journey includes studying under renowned musicians, notably the Cretan Lyra master Kelly Thoma.
Under Thoma’s guidance, Sergio developed a unique musical language, blending Mediterranean phrasing and ornamentation with a historically informed approach drawn from Medieval, Renaissance, and Baroque sources.

Driven by his passion for music, Sergio has traversed the globe, offering seminars and captivating audiences in various countries such as Australia, France, Belgium, Switzerland, The Netherlands, Spain, Italy, Germany, Czech Republic, Poland, Greece, Turkey, United Kingdom, and the USA.

Luister naar Sergio González:
Saüc Ensemble - Mandilatos (Trad Greek)́
Sergio González - solo
Sergio González - online tutorial video's
Sergio González Saltarello (London Manuscript MS 29987)

Deelnemers informatie

Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijven & kosten


Beginners - Lies Sommer (NL)

Heb je altijd al draailier willen spelen? Dit is je kans! Geen instrument? We hebben een aantal instrumenten te leen. (Mochten deelnemers een eigen instrument hebben, dan is dit zeer aan te raden). In deze cursus gaan beginners aan de slag om het instrument te ontdekken.

Aan de hand van eenvoudige melodieën leer je het instrument kennen. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn speelhouding, vingerzetting, trompetslag, speelklaar maken van instrument (watten, hars, stemmen, afregelen klavier en trompet).

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend op zaterdag 23 maart 2024 van 10:30-12:30

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Niveau eisen

Voor deze workshop zijn geen niveau eisen. Deze workshop is speciaal voor beginnende spelers.
Wees welkom!

Lies Sommer

Lies reist stad en land reist ze af om te mogen spelen en dansen. Ze speelt in diverse groepen, variërend van Middeleeuws tot balfolk tot rock en metal en ze geeft regelmatig dans- en muziekworkshops. Lies begon op tienjarige leeftijd met harpspelen, maar kreeg de smaak pas echt te pakken toen ze voor haar studie Keltisch in Ierland terecht kwam, en daar de folkharp en folkmuziek ontdekte. Het balfolkdansen leerde ze van oude, grijze dametjes op de markt in Bretagne en later op diverse folkfestivals in Frankrijk. Naast draailier speelt ze ook harp en schalmei.
Lies speelt in Kelten Zonder Grenzen (balfolk), Ball Noir (balfolk/metal) en Datura (middeleeuwse muziek)

Luister op youtube
Kelten Zonder Grenzen - Starry Night
Kelten Zonder Grenzen - Baby Steps
Kelten Zonder Grenzen - O'Carolan's Dream
Ball Noir - Winter is Comming
Ball Noir - The Other
Ball Noir - Bitter Dreams
Datura - Bachuss the Movie
Datura - Zou een meisje gaan om wijn

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 189 euro, bij vroegbetaling 179 euro
Extra overnachting vrijdag: 14 euro
Bij gebruik van leeninstrument wordt een borg van 90 euro gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven & kosten