Draailierworkshops: (14) 15 en 16 April 2023

Dit weekend bieden we drie draailierworkshops aan. Deze worden gegeven door Benoit Michaud (gevorderden t/m vergevorderden), Thomas Hoste (halfgevorderden t/m gevorderden) en Lies Sommer (beg1nners).


gevorderden t/m vergevorderden - Benoit Michaud (Fr)

Deze workshop is speciaal voor gevorderde t/m vergevorderde spelers die zich in de aanpak van deze Franse topspeler willen verdiepen.
Benoit Michaud heeft speelse stijl is een plezier om naar te kijken en naar luisteren. Benoit gaf aan dat hij met een paar eenvoudige melodiën wil beginnen om die te gebruiken om technieken en versieringen verder uit te werken. Hij wil aandacht besteden aan slagpatronen, ritmisch variëren, gebruik van volume, dissociatie etc. Laat je uitdagen door deze enthousiaste en energieke docent.

Niveau eisen

Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. Deelnemers hebben meerdere jaren speelervaring, zij volgden meerdere cursussen voor vergevorderden. Het aanleren van een melodie of dissociatie van de slaghand en de melodiehand vormt geen probleem. Deelnemers beheersen slagen t/m de vierslag volledig en kunnen deze ook onregelmatig toepassen.
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: dit niveau wordt niet in Zeist lesgegeven. Workshop wordt in het Engels gegeven.

Benoit Michaud

"After his hurdy-gurdy training in the center of France, Benoit continued his studies at cesmd Poitou-Charentes (west of France) to obtain his teaching diploma. In addition to teaching, he composes and he plays many instruments in the traditional band from Vendée (west of France) Arbadétorne, the circle company : Entr’act and of course the Duo Michaud/Guérin."

Luister naar Benoit Michaud:
Benoit Michaud - solo
Duo Michaud/Guerin - La grotte à Pine (19 min)
Duo Michaud/Guérin - Association de malfaiteurs
Duo Michaud/Guérin & Bargainatt - Branles de Noirmoutier
Duo Michaud/Guérin & Baptiste Loosfelt - Maraichines (Festival De Bouche à Oreille)
Duo Michaud/Guérin & Baptiste Loosfelt - Marchoises (Festival De Bouche à Oreille)
Duo Michaud/Guérin - Balcon (Festival de Bouche à Oreille)
Duo Michaud/Guerin - volledig album
Duo Michaud/Guérin - Asperges (confites)
Arbadetorne - L'amour m'a fait Aimer
Duo Michaud/Guérin - Bourriches
Duo Michaud/Guérin - BullDozer
Duo Michaud/Guérin — Bourrées d'Auvergne
Duo Michaud/Guérin - Branles de Noirmoutier

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 179 euro, bij betaling voor 13 aug 169 euro
Extra overnachting vrijdag: 14 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijven


Halfgevorderden t/m gevorderden - Thomas Hoste (Be)

Thomas Hoste komt dit weekend een workshop speciaal voor halfgevorderde t/m gevorderde spelers geven. Op dit moment hebben we van Thomas nog geen workshopbeschrijving ontvangen, maar wie Thomas kent, weet dat je waarschijnlijk een workshop kan verwachten rondom traditioneel, maar zeker ook modern repertoire. Hij is gefascineerd om nieuwe technieken in te zetten bij zijn draailierspel, zoals ook te horen is in de verschillende muzikale projecten (Motha, Manen van Opzij, Hidrae). Laat je uitdagen door deze enthousiasteling.

Niveau eisen

Deelnemers zijn van halfgevorderd t/m gevorderd niveau. Zij hebben de basisbeheersing van de regelmatige drie- en vierslag & zijn al vertrouwd met het spelen van typische folkmelodieën. Ze zijn het beginnersniveau ruim ontstegen, hebben eerder workshops/ cursussen gevolgd of spelen minimaal al twee jaar gemotiveerd en intensief. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau. Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: deze workshop is bedoeld voor ongeveer hetzelfde niveau als de halfgevorderde t/m gevorderde cursus die Harald momenteel lesgeeft. Overleg eventueel met je docent. Workshop wordt in het Engels gegeven.

Thomas Hoste

Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie. Hij volgde intensieve workshops & stages in binnenland en buitenland. Enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij Kléan, Barnabas, Findus & Elanor. Tegenwoordig met zijn vaste bands Hidrae & Cecilia. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas de eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken. Dit resulteerde in het ambient drone trio mOthA. Ondertussen wordt er intensief gerepeteerd met twee nagelnieuwe bands: Threo (met Paul James & Hilke Bauweraerts) en een Belgisch-Nederlands collectief Nebel. Daarnaast is hij een vaak gevraagde gastmuzikant bij verschillende ensembles, zoals recent op een cd-uitgave van Michel Terlinck rond zijn hommelsuites.

Luister naar Thomas Hoste :
Hidrae - Plage de l'amitié
Hidrae - Schelvis
Chédeville - Turcis je nose & Menuet
Tourdion - Pierre Attaignant
Thomas Hoste - Turcis je nose
mOthA - Live concert (1u37)́
Motha ́
Nebel ́
Nebel - live in Bruggé
Threo @ VONKfestival 2022́
Cecilia - Chouchenn (live)́
Cecilia - Camelus Dromedarius (live)́
Cecilia: Bramen Plukken & Le Point du Jouŕ
Elanor - Funambals 2017́
Kadril feat. Thomas Hoste - Bourrée de la Belle Inconnué
De Manen Opzij ́

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 179 euro, bij betaling voor 13 aug 169 euro
Extra overnachting vrijdag: 14 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijven


Beginners - Lies Sommer (NL)

Heb je altijd al draailier willen spelen? Dit is je kans! Geen instrument? We hebben een aantal instrumenten te leen. (Mochten deelnemers een eigen instrument hebben, dan is dit zeer aan te raden). In deze cursus gaan beginners aan de slag om het instrument te ontdekken.

Aan de hand van eenvoudige melodieën leer je het instrument kennen. Onderwerpen die daarbij aan de orde komen zijn speelhouding, vingerzetting, trompetslag, speelklaar maken van instrument (watten, hars, stemmen, afregelen klavier en trompet).

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend op zaterdag 1 april 2023 van 10:30-12:30

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Niveau eisen

Voor deze workshop zijn geen niveau eisen. Deze workshop is speciaal voor beginnende spelers.
Wees welkom!

Lies Sommer

Lies reist stad en land reist ze af om te mogen spelen en dansen. Ze speelt in diverse groepen, variërend van Middeleeuws tot balfolk tot rock en metal en ze geeft regelmatig dans- en muziekworkshops. Lies begon op tienjarige leeftijd met harpspelen, maar kreeg de smaak pas echt te pakken toen ze voor haar studie Keltisch in Ierland terecht kwam, en daar de folkharp en folkmuziek ontdekte. Het balfolkdansen leerde ze van oude, grijze dametjes op de markt in Bretagne en later op diverse folkfestivals in Frankrijk. Naast draailier speelt ze ook harp en schalmei.
Lies speelt in Kelten Zonder Grenzen (balfolk), Ball Noir (balfolk/metal) en Datura (middeleeuwse muziek)

Luister op youtube
Kelten Zonder Grenzen - Starry Night
Kelten Zonder Grenzen - Baby Steps
Kelten Zonder Grenzen - O'Carolan's Dream
Ball Noir - Winter is Comming
Ball Noir - The Other
Ball Noir - Bitter Dreams
Datura - Bachuss the Movie
Datura - Zou een meisje gaan om wijn

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 179 euro, bij betaling voor 13 aug 169 euro
Extra overnachting vrijdag: 14 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven