Doedelzakworkshops: (14) 15 en 16 april 2023

Tijdens dit weekend bieden we drie doedelzakworkshops aan, voor (ver)gevorderden , voor (half)gevorderden en voor beginners.


gevorderden /tm vergevorderden - Paul James

Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. Paul James is natuurlijk vooral bekend van zijn werk in Blowzabella. Paul schrijft: "we will work together to make some fun arrangements for people to dance, listen or sing along to. Sometimes we’ll concentrate on the melody, sometimes we’ll work out other voices in harmony. We can also talk about technique and explore how to improvise and communicate emotion in music. The challenge with bagpipes is they are either “off” (silence) or “on” (making a ferocious noise!). How do we exploit that? The workshop is about everyone working together as a team, supporting and learning from each other – and laughing a lot. "

Niveau eisen

Deelnemers zijn van gevorderd tot vergevorderd niveau. Ze spelen meerdere jaren intensief en volgden bijvoorbeeld eerder gevorderde workshops. Ze dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben meerdere doedelzakcursussen of -stages gevolgd en hebben geen probleem om een melodie aan te leren. Workshop wordt in het Engels gegeven.
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: dit niveau wordt niet in Zeist lesgegeven.

Luister ook naar de muziek van Paul James op youtube:
- met Threo (20 min)
- Blowzabella - The New Jigs
- Blowzabella Sidmouth Folk Festival 2018 (20 min)
- Blowzabella - Adam Was A Poacher
- Paul James -Once There Was A Lone Wolf
- Paul James - The Drowned Lover
- Paul James - Wakeful
- Paul James and the Drowned Lovers - The Rolling of the Stone
- Paul James - Séraphine & Pousse Partout
- Paul James - The Black Mill & The Three Priests
- Paul James - Falco

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 179 euro, bij betaling voor 7 feb 169 euro
Extra overnachting vrijdag: 14 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijven


(Half)gevorderden - Pieterjan van Kerckhoven (Be)

Deze workshop is bedoeld voor spelers die de basistechniek beheersen en die toe zijn aan verdieping, als ook voor spelers die al wat meer gevorderd zijn. In deze workshop gaat de docent aan de hand van verschillende mooie melodieen aan de slag met technieken en versieringen. De docent wilde niet teveel melodieën aanleren, zodat er tijd en ruimte is om de focus te leggen op verdieping en techniek.

Niveau eisen

Deelnemers kunnen druk houden, kennen alle noten op de schalmei (mineur en majeur) en kan die ook vlot en redelijk zuiver spelen, je durft al enkele melodieën in het openbaar te spelen. Je kan melodiën op het gehoor leren en je vind het leuk om naast paar nieuwe deuntjes leren ook bezig te zijn met je te verdiepen in doedelzak speeltechnieken.
De docent spreekt Nederlands
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: deze workshop is bedoeld voor ongeveer hetzelfde niveau als de halfgevorderde t/m gevorderde cursus die Puck Duits momenteel lesgeeft. Overleg eventueel met je docent.

Pieterjan van Kerckhoven

Pieterjan van Kerckhoven is als doedelzakspeler en saxofonist actief bij de groepen WÖR, Surpluz en EmBRUN. Hij studeerde barokmusette aan het Lemmensinstituut (LUCA School of Arts) in Leuven en geeft reeds enkele jaren les bij verschillende muziekacademies in België. Daarnaast geeft hij regelmatig stages en workshops, zoals bij Vliers op Texel of de Kalmthoutse Folkstage.

Luister ook naar Pieterjan's muziek op youtube:
- met EmBRUN: HP
- met EmBRUN: Red Moon
- met EmBRUN: Dr. Gonzales
- met Wör: Dranouter 2014
- met Wör: DP 28 De Boerenvreught
- met Surpluz: Amsterdam
- met Surpluz: Jan Broeder

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 179 euro, bij betaling voor 7 feb 169 euro
Extra overnachting vrijdag: 14 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijvenBeginners - Wouter Kuyper (NL)

Wouter gaat aan de slag met beginners Doedelzak. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Deze groep is bedoeld voor voor startende spelers. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! We hebben doedelzakken te leen.

Niveau eisen

Voor deze workshop zijn geen niveau eisen. Deze workshop is speciaal voor beginnende spelers.
Wees welkom!

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend op zaterdag 1 april 2023 van 10:30-12:30

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Wouter Kuyper

'Ik ben muzikaal geboren in Gooik'
Wouter is niet alleen een fantastische doedelzakspeler, hij speelt ook zeer mooi op de trekzak. Op zijn 10de namen zijn ouders Wouter voor het eerst mee naar Gooikoorts in Gooik (België). Daar maakte hij kennis met volksmuziek, en heeft hij de verslaving opgedaan die tot op de dag van vandaag nog niet over is. Wouter danst al Bal Folk sinds zijn eerste bezoek aan Gooik en is op zijn elfde doedelzak gaan spelen.

Op zijn vijftiende kwam daar de trekharmonica bij. Vanaf zijn zeventiende speelde hij in zijn eerste bandje. Regelmatige bezoeken aan andere festivals en workshops (Saint Chartier, Schier, etc) hielden het vuurtje warm. Hij maakt er geen geheim van waarom hij zich heeft laten inspireren door oude Vlaamse, Franse en Nederlandse dansmuziek: 'Ik houd van bals, ik houd van dansen, van de festivals zoals in St Chartier en Gooik. De keus voor balrepertoire is dan snel gemaakt.'

Na zijn opleiding in een totaal andere richting (biogeologie, communicatie- en educatierichting) is hij voltijds met de muziek aan de gang gegaan. Nu geeft hij les en speelt hij in verschillende bands en muziekgroepen, zoals Lirio, Wouter en de Draak en De Vliering

Luister op youtube:
BmB - Lou diziou bè / Bourrée a Ribeyrolle
BmB -Les Vignerons & le menage a trois
BmB - De edele wijn
Wouter en de Draak- Dusgemint
De Vliering - Fredoline (Wouter speelt vanaf 1:39)
BmB - L'Impasse
BmB - Dejeuner sur l'herbe
Wouter test een doedelzak van Tetz Dudelsackbau
Op trekzak:
Lirio - Mazurka voor een mus
Wouter en de Draak - Fireflies and Mosquitoes
Wouter en de Draak - New Horizons, New adventures
Wouter en de Draak - Werkelijk waar?
Wouter Kuyper - Witte Wilco

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 179 euro, bij betaling voor 7 feb 169 euro
Extra overnachting vrijdag: 14 euro
Bij gebruik van leeninstrument wordt een borg van 90 euro gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven