Doedelzakworkshops: (31 maart) 1 en 2 april 2017

Tijdens dit weekend bieden we drie doedelzakworkshops aan, voor (ver)gevorderden (door Vincent Boniface), voor (half)gevorderden (door Rémi Decker) en voor beginners (door Jonneke Jorissen).


(Ver)gevorderden - Vincent Boniface (It)


Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. Tijdens dit weekend wil Vincent aan de slag met een moderne benadering van doedelzakmuziek. De traditie wordt als basis gebruikt, maar Vincent wil verder werken, gericht op een nieuw geluid. Hiervoor gebruikt hij een paar moderne melodieën als "kapstok", om de technieken aan op te hangen.
Hij schrijft ons: "My workshop is developed around the contemporary side of this magical instrument. New melodies from me and others contemporary composers to progress in technics. We focus on ornaments, harmonies, blowing cycle, "contrechant", "contrepoint". We will research everything to take the big step: to progress after the base of the tradition."

Vincent Boniface is een een muzikale duizendpoot die waarschijnlijk het bekendst is van TocTocToc. Naast doedelzak speelt hij ook klarinet, klarinet, saxofoon, diatonisch accordeon... Zijn spel is energiek en virtuoos. In zijn spel bij Toctoctoc gebruikt hij de doedelzak om regelmatig waanzinnige solo's te laten horen, om vervolgens weer rustig te spelen, als de muziek dat nodig heeft.
Verwacht een pittige workshop waarin de docent de deelnemers uitdaagt om meer te halen uit hun doedelzakspel.

Luister ook naar Vincent's muziek op youtube:
met Toctoctoc - polka
met Toctoctoc - Folk en Diois 2015
met Toctoctoc - Bonsior Clara (volledige album)
met Abnoba - Albeena Delight

Deelnemers informatie

Kosten workshop: 162 euro, bij betaling voor 1 maart 152 euro
Extra overnachting vrijdag: 10 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Deelnemers dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben meerdere doedelzakcursussen of -stages gevolgd.
Melodieën op het gehoor aangeleerd maar er is ook bladmuziek. De docent geeft aan dat studenten een opname apparaat, muziekstandaard, muziekpapier, schrijfgerei en reserve rieten mee dienen te nemen.
>>>inschrijven


(Half)gevorderden - Rémi Decker (Be)

Deze workshop is bedoeld voor spelers die de basistechniek beheersen en die toe zijn aan verdieping, als ook voor spelers die al wat meer gevorderd zijn. Melodieën van hier en daar (Frankrijk, België, Scandinavië...) zullen aan bod komen, meestal met een oog op de dans en een andere op de muziek. Afhankelijk van het niveau zullen er versieringen aan bod komen: rappels, vibrato's, rolls, vingerslagen... en ook variatie op eenvoudige melodieën.
De bedoeling is dat de cursist na de workshop een soort "totaal pakket" heeft om in staat te zijn om een paar nummers te kunnen spelen voor dansers en luisteraars.
Wat betreft de stage: we kiezen in de eerste plaats om te leren op het gehoor, met de partituur in het vizier, indien nodig! De cursus zal soms in groep gegeven worden, soms individueel. Afhankelijk van de 'goesting' zal er ook op polyphonie gewerkt worden.

Rémi Decker

Rémi Decker (1983) is een Belgische veelzijdige muzikant met internationale bekendheid. Hij is opgegroeid in een muzikale omgeving en begint doedelzak te spelen op 10-jarige leeftijd. Gedreven door zijn enthousiasme en nieuwsgierigheid gaat hij als autodidact te werk. Al snel wint hij verschillende wedstrijden en wordt beschouwd als jonge virtuoos. Talent en bescheidenheid maken van hem een buitengewoon artiest en veel gevraagde internationale lesgever.

Luister ook naar Rémi's muziek op youtube:
Rémi Solo - Muziquepublique
Rémi Solo - Manpasikjeok Festival, Korea
met Minuit Guibolles: rainforest world music festival 2010, Maleisië
met Griff Trio: Hansken
met Griff Trio: unplugged hardrock
met Griff Trio: Nostalgia 60's
met Griff: debuut album

Deelnemers informatie

Kosten workshop: 152 euro, bij betaling voor 1 maart 142 euro
Extra overnachting vrijdag: 10 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: deelnemers kennen alle noten op de schalmei en kan die ook vlot en redelijk zuiver spelen, je durft al enkele melodieën in het openbaar te spelen.
>>>inschrijvenBeginners - Jonneke Jorissen (NL)

Jonneke gaat aan de slag met beginners Doedelzak. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Deze groep is bedoeld voor voor startende spelers. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! We hebben doedelzakken te leen.

Jonneke Jorissen

Deze workshop is vol, nieuwe aanmeldingen komen op de wachtlijst

Jonneke geeft al enkele jaren les voor Stichting Draailier en Doedelzak. Ze gaf eerder workshops aan beginners maar ook aan meer ervaren spelers. De liefde voor de bourdon-instrumenten kreeg Jonneke al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Met haar groep Chardon speelde Jonneke op menig bal en op festivals in binnen- en buitenland, zoals Folkwoods en Boombal Festival.

Luister op youtube:
Chardon - Bal Nieuweschans
• Met Chardon - Bal Amsterdam
• presentatie van haar cursisten doedelzak beginners

11 maart: Voorbereidingsochtend

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is waarschijnlijk op 11 maart in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Deelnemers informatie

Kosten workshop: 152 euro, bij betaling voor 1 maart 142 euro
Extra overnachting vrijdag: 10 euro
Dit is inclusief het workshopweekend, de voorbereidingsochtend en het gebruik van een leeninstrument van de voorbereidingsochtend t/m het workshopweekend. Bij gebruik van leeninstrument wordt een borg van 90 euro gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: geen, deze workshop is voor beginners.
>>>inschrijven