Doedelzakworkshops: (5) 6 en 7 april 2019

Tijdens dit weekend bieden we drie doedelzakworkshops aan, voor (ver)gevorderden (door Julien Cartonnet), voor (half)gevorderden (door Birgit Bornauw) en voor beginners (door Wouter Kuyper).


(Ver)gevorderden - Julien Cartonnet (Fr)

Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. Tijdens dit weekend gaat Julien aan de slag met een moderne benadering van tradities in de doedelzakmuziek. De deelnemers in deze groep nemen een kijkje in de keuken van deze virtuoze doedelzakspeler uit Frankrijk. Julien schreef ons over deze workshop:
"During this workshop, we will work on some rithmical ornements and other ways to make melodies alive. We will also work on the idea of playing in several keys on the same bagpipes (bagpipes in g), the differents tunes we will work on will be choosed because of thire technical interrest so, it can be compositions or traditionnal tunes from everywhere."
Verwacht een pittige workshop waarin de docent de deelnemers uitdaagt om meer te halen uit hun doedelzakspel.

Julien Cartonnet

Julien Cartonnet is een meesterlijke doedelzakspeler uit Frankrijk. Hij gaf eerder muziekcursussen in Frankrijk en België en in 2015 bij ons workshopweekend. Daarnaast speelt hij in groepen als Lost Highway, Topette en Mister Klof.

Luister ook naar Julien's muziek op youtube:
. • Julien Cartonnet - solo
TOPETTE!! - La Pause
TOPETTE!! - Maybe Macedonian
met Mister Klof en Duo Hammond-Martin
met Mister Klof
cottish - Bal Carte Blanche à Julien Cartonnet
met Lost Highway
met Leo Garnier

Deelnemers informatie

Kosten workshop: 165 euro, bij betaling voor 5 maart 155 euro
Extra overnachting vrijdag: 11 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: Deelnemers dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben meerdere doedelzakcursussen of -stages gevolgd.
>>>inschrijven


(Half)gevorderden - Birgit Bornauw (Be)

Deze workshop is bedoeld voor spelers die de basistechniek beheersen en die toe zijn aan verdieping, als ook voor spelers die al wat meer gevorderd zijn. In deze workshop gaat Birgit aan de hand van verschillende mooie melodieen aan de slag met technieken en versieringen. Birgit schrijft:
"We vertrekken van een traditioneel of hedendaags repertorium en werken voornamelijk op het gehoor aan de typische frasering bij dansen. Om dat te kunnen, gebruiken we verschillende versieringstechnieken zoals de triller, de vibrato, picotage, etc.
We spelen ook samen in groep met verschillende stemmen, aangepast aan de verschillende niveaus binnen de groep.
"

Birgit Bornauw

Birgit werd geboren in 1981 in Asse (Vlaams-Brabant). Ze volgde enkele jaren klassieke viool aan de muziekacademie, maar ontdekte dan op 15-jarige leeftijd de doedelzak, dankzij de stages traditionele muziek in Gooik. Met haar trio Netel komt ze overal in Europa en zo komt ze in contact met verschillende muziektradities. Na een aantal stages, concerten, opnamesbegint ze haar studies aan het Lemmensinstituut in Leuven, waar ze een master behaald voor de barokmusette en de doedelzak. Ze legt zich toe op traditionele muziek, meer bepaald op de doedelzakfanfares BBGE en ze maakt vele reizen (door Europa en zelfs naar Maleisië) met haar doedelzakensemble Griff en vierwindstrekenkwartet (Vlaanderen-Wallonië-Poitou-Bretagne) Bon matin.

Vandaag is Birgit vooral actief aan de zijde van haar partner Benjamin Macke in het Duo Macke-Bornauw rond Balfolk, "It's Baroque To My Ears" een luisterconcert rond barokmuziek en Muzikaciné waar ze oude stomme films begeleiden op atypische instrumenten zoals doedelzak, accordeon, xylofoon
Birgit geeft regelmatig les in doedelzak, samenspel en muziekgeschiedenis op vele plaatsen (Muziekpublique, de stages te Gooik, Borzée, Ellezelles, muziekschool Ward De Beer te Antwerpen, Draailier & Doedelzak in Nederland, Trossin in Duitsland, Cric Crac Compagnie in Frankrijk...) en is momenteel vast verbonden aan de academie van Gooik en Gent.

Luister naar opnames Birgit Bornauw:
It's Baroque To My Ears - The Hole In The Wall
Duo Macke-Bornauw + Marieke Van Ransbeeck - Eklunda polska
Bal à Fives Folk : Bornauw & Macke Folk band
Griff Trio - ASTRAGU (documentaire)
Griff - Visur
Muzikaciné sur Canal C

Deelnemers informatie

Kosten workshop: 155 euro, bij betaling voor 5 maart 145 euro
Extra overnachting vrijdag: 11 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
Niveau eisen: deelnemers kunnen druk houden, kennen alle noten op de schalmei (mineur en majeur) en kan die ook vlot en redelijk zuiver spelen, je durft al enkele melodieën in het openbaar te spelen.
>>>inschrijvenBeginners - Wouter Kuyper (NL)

Wouter gaat aan de slag met beginners Doedelzak. Het instrument zal worden ontdekt waarbij het speelplezier voorop staat. Deze groep is bedoeld voor voor startende spelers. Cursusinhoud bestaat uit techniek en onderhoud van het instrument, vingerzettingen en blaastechniek. Dat alles aan de hand van enkele eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! We hebben doedelzakken te leen.

Wouter Kuyper

'Ik ben muzikaal geboren in Gooik'
Wouter is niet alleen een fantastische doedelzakspeler, hij speelt ook zeer mooi op de trekzak. Op zijn 10de namen zijn ouders Wouter voor het eerst mee naar Gooikoorts in Gooik (België). Daar maakte hij kennis met volksmuziek, en heeft hij de verslaving opgedaan die tot op de dag van vandaag nog niet over is. Wouter danst al Bal Folk sinds zijn eerste bezoek aan Gooik en is op zijn elfde doedelzak gaan spelen.

Op zijn vijftiende kwam daar de trekharmonica bij. Vanaf zijn zeventiende speelde hij in zijn eerste bandje. Regelmatige bezoeken aan andere festivals en workshops (Saint Chartier, Schier, etc) hielden het vuurtje warm. Hij maakt er geen geheim van waarom hij zich heeft laten inspireren door oude Vlaamse, Franse en Nederlandse dansmuziek: 'Ik houd van bals, ik houd van dansen, van de festivals zoals in St Chartier en Gooik. De keus voor balrepertoire is dan snel gemaakt.'

Na zijn opleiding in een totaal andere richting (biogeologie, communicatie- en educatierichting) is hij voltijds met de muziek aan de gang gegaan. Nu geeft hij les en speelt hij in verschillende bands en muziekgroepen, zoals Lirio, Wouter en de Draak en De Vliering

Luister op youtube:
Wouter test een doedelzak van Tetz Dudelsackbau
BmB - L'Impasse
BmB - Dejeuner sur l'herbe
BmB - highlights premiere op cadansa
• Met De Vliering - Fredoline (Wouter speelt vanaf 1:39)
• Op trekzak met Lirio - Mazurka voor een mus
• Op trekzak met >Wouter en de Draak - Gavotte de l'Aven

23 maart: Voorbereidingsochtend

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is op 23 maart in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Deelnemers informatie

Kosten workshop: 155 euro, bij betaling voor 5 maart 145 euro
Extra overnachting vrijdag: 11 euro
Dit is inclusief het workshopweekend, de voorbereidingsochtend en het gebruik van een leeninstrument van de voorbereidingsochtend t/m het workshopweekend. Bij gebruik van leeninstrument wordt een borg van 90 euro gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.
Maximum aantal deelnemers: 10
Niveau eisen: geen, deze workshop is voor beginners.
>>>inschrijven