Doedelzakworkshops: (1) 2 en 3 april 2022

Tijdens dit weekend bieden we drie doedelzakworkshops aan, voor (ver)gevorderden (door Toon van Mierlo), voor (half)gevorderden (door Leana Vapper) en voor beginners (door Birgit Bornauw).


gevorderden /tm vergevorderden - Toon van Mierlo (Be)

Deze workshop is bedoeld voor (ver) gevorderde spelers. We gaan aan de slag met een paar eenvoudige melodieën. Die dienen vooral als middel om te leren variëren, versieren en om je doedelzak mooi te laten klinken. En daarin gaan we dan wel heel ver. De moeilijkheid zal dus niet liggen in de melodie maar in wat je er mee kan doen en hoe je daarnaar kan leren luisteren. Heel veel van de kunst van doedelzak spelen ligt in het leren horen van wat je eigenlijk wil bereiken; hoe moet die vibrato of die versiering nu precies klinken? Daarnaast krijg je een aanzet voor een portie dagelijkse oefeningen om je een wild beest te leren temmen.

Niveau eisen

Deelnemers zijn van gevorderd tot vergevorderd niveau. Ze spelen meerdere jaren intensief en volgden bijvoorbeeld eerder gevorderde workshops. Ze dienen zonder problemen te kunnen overblazen. Ze spelen probleemloos alle noten op de doedelzak (zowel mineur als majeur) en kunnen moeiteloos de zak op druk houden. Ze hebben meerdere doedelzakcursussen of -stages gevolgd en hebben geen probleem om een melodie aan te leren. Workshop wordt in het Engels gegeven.
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: dit niveau wordt niet in Zeist lesgegeven.

Toon van Mierlo

Toon van Mierlo is een een muzikale duizendpoot, vogelliefhebber, kind van 8 in zijn hoofd en muziek is één grote speeltuin voor hem. Hij is wellicht het bekendst is van Naragonia. Met dit duo speelde hij samen met Pascale Rubens, zijn echtgenote, op vele festivals, concerten en bals in heel Europa en gaven ze vele workshops of stages. Toon speelt naast doedelzak ook heel wat andere instrumenten zoals accordeon, fluit, saxen etc... Hij speelde in heel veel formaties (Gôze, Fluxus, Embrun, Amorroma....) en is nu nog vooral actief in Novar en Hot Griselda. Hij maakt de laatste jaren ook veel muziek voor theaterstukken.

Luister ook naar Toon's muziek op youtube:
Naragonia - Hellebore / Too late to sleep
Hot Griselda Broken Doll - Sandpipers
Novar - La Bande Des Volcans
Hot Griselda - Live at Studio Trad
Hot Griselda - Roll on, Roll off
Novar - Bourrée 2 temps
Novar - Tom & Jerry
Naragonia Quartet - Lapwings & crossbills
Naragonia Quartet - Naya
Naragonia Quartet - Live at Funambals 2019

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 175 euro, bij betaling voor 13 aug 165 euro
Extra overnachting vrijdag: 13 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijven


Halfgevorderden t/m gevorderden - Leana Vapper (Est)

Deze workshop is bedoeld voor spelers die de basistechniek beheersen en die toe zijn aan verdieping, als ook voor spelers die al wat meer gevorderd zijn. In deze workshop gaat Leana aan de hand van verschillende mooie melodieen aan de slag met technieken en versieringen. Leana wilde niet teveel melodieën aanleren, zodat er tijd en ruimte is om de focus te leggen op verdieping en techniek. Leana schreef ons:

"In deze workshop gaan de halfgevorderde tot gevorde spelers paar nieuwe melodiën leren (nieuwe composities uit West- en Noord-Europa), maar we leggen de nadruk vooral op de melodieën mooi en interessant te leren spelen. Zo gaan wij bijvoorbeeld leren hoe een trage melodie zo kan spelen, dat het niet alleen erg leuk is om te spelen maar ook voor anderen erg fijn om te luisteren. En hoe we een snellere melodie kunnen spelen zodat het nog altijd ontspannen en niet overhaast over komt. Wij leren aantal versierings-mogelijkheden en passen ze toe in de geleerde nummers."

Niveau eisen

Deelnemers kunnen druk houden, kennen alle noten op de schalmei (mineur en majeur) en kan die ook vlot en redelijk zuiver spelen, je durft al enkele melodieën in het openbaar te spelen. Je kan melodiën op het gehoor leren en je vind het leuk om naast paar nieuwe deuntjes leren ook bezig te zijn met je te verdiepen in doedelzak speeltechnieken.
De docent spreekt Nederlands
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: deze workshop is bedoeld voor ongeveer hetzelfde niveau als de halfgevorderde t/m gevorderde cursus die Wouter Kuyper momenteel lesgeeft. Overleg eventueel met je docent.

Leana Vapper

Leana Vapper-Dhoore is geboren en getogen op het Estse eiland Saaremaa waar ze intussen terug haar vaste stek heeft, samen met haar Vlaamse echtgenoot Hartwin Dhoore die ze leerde kennen nadat ze 10 jaar de Vlaamse folk onveilig maakte in België.

Leana speelt Estse (D) doedelzak, (in het Ests ‘Torupill’), Franse doedelzak (Centre G & D), fluiten en is daarnaast ook zangeres en componiste.
Samen met Hartwin Dhoore richte zij de band Estbel op, een muzikale kruisbestuiving tussen zijn Vlaamse en haar Estse roots. In 2015 bracht Estbel ‘SAAR’ (eiland) uit bij het Duitse label Nordic Notes; een inspirerende plaat met invloeden uit zowel folk, indie, electro als popmuziek met het Estse eiland Saaremaa als inspiratiebron. In 2018 won Estbel de “Kuldne plaat” (gouden plaat) voor “Beste nieuwkomer” tijdens de Estonian Music Awards. De band speelde reeds concerten op grote internationale festivals zoals Celtic Connections in Schotland, Underneath the stars in Engeland, Kaustinen folk festival in Finland en Linköpings folkmusikfestival in Zweden.
In 2019 bracht ze samen met Hartwin Dhoore, als duo Leana & Hartwin het album "Kodu" uit. Ook deze plaat werd goed ontvangen en zij kregen datzelfde jaar de jaarlijkse Cultuur Prijs van het Estse eiland Saaremaa voor het schrijven en promoten van nieuwe traditionele muziek.

Luister naar opnames Leana Vapper:
Leana & Hartwin - Icewalk
Leana & Hartwin - Väike Tamm
Estbel - Live @ Tallinn Music Week 2017
Estbel @ Treski Küün 2017
Estbel - Live @ Korrö Festivalen Sweden
Estbel - Kosjalaul @ Celtic Connections 2018
Leanna & Hartwin - Lepatriinu Valss (Boombal Festival 2015)
Estbel - St. P. (S. Noormets)
Estbel - Kvarts
Estbel op soundcloud
Balsem - EPK

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 175 euro, bij betaling voor 13 aug 165 euro
Extra overnachting vrijdag: 13 euro
Maximum aantal deelnemers: 12
>>>inschrijvenBegonners - Birgit Bornauw (Be)

Dit weekend gaat Birgit aan de slag met de beginnende doedelzalspelers: je speelt al wel, maar hebt nog niet zoveel ervaring. In deze workshop gaan we verder op de ontdekkingstocht naar de doedelzak. We gaan werken aan klankvorming, vingerzetting, aan het repertoire en aan versiering. We gaan verder met het instrument waarbij het speelplezier voorop staat. Dat alles aan de hand van enkele mooie maar eenvoudige melodieën. Geen instrument? Geen probleem! We hebben doedelzakken te leen.

Niveau eisen

Deze workshop is speciaal voor beginnende spelers, zij zijn al begonnen en hebben een beetje ervaring met de doedelzak. Ze deden bijvoorbeeld aan de zaterdagcursus voor begonners, volgden eerder al een beginnerscursus of beginnersweekend. De minimale ervaring is deelname aan onze beginnersdag op zaterdag 3 oktober.
Ter vergelijking met onze zaterdagcursus: in deze workshop kunnen deelnemers uit de begonnerscursus van Menno goed terecht. Het heeft ongeveer hetzelfde niveau.
Wees welkom!

Speciaal beginnersaanbod: Voorbereidingsochtend op 19 maart 2022

Om meer rendement te halen uit de beginnersgroepen, bieden we de deelnemers een extra voorbereidingsochtend aan: Tijdens deze ochtend nemen deelnemers hun leeninstrument in ontvangst. Verder krijgen deelnemers dan uitleg over het instrument, de eerste instructies en huiswerk waarmee ze voorafgaand aan de weekeindcursus thuis aan de slag kunnen. De voorbereidingsochtend is 19 maart in Zeist van 10:30 tot 12:30.
De voorbereidingsochtend vindt plaats in de basisschool De Griffel, De Clomp 2002/04 te Zeist. Zie ook de routebeschrijving.

Birgit Bornauw

Birgit werd geboren in 1981 in Asse (Vlaams-Brabant). Ze volgde enkele jaren klassieke viool aan de muziekacademie, maar ontdekte dan op 15-jarige leeftijd de doedelzak, dankzij de stages traditionele muziek in Gooik. Met haar trio Netel komt ze overal in Europa en zo komt ze in contact met verschillende muziektradities. Na een aantal stages, concerten, opnamesbegint ze haar studies aan het Lemmensinstituut in Leuven, waar ze een master behaald voor de barokmusette en de doedelzak. Ze legt zich toe op traditionele muziek, meer bepaald op de doedelzakfanfares BBGE en ze maakt vele reizen (door Europa en zelfs naar Maleisië) met haar doedelzakensemble Griff en vierwindstrekenkwartet (Vlaanderen-Wallonië-Poitou-Bretagne) Bon matin.

Vandaag is Birgit vooral actief aan de zijde van haar partner Benjamin Macke in het Duo Macke-Bornauw rond Balfolk, "It's Baroque To My Ears" een luisterconcert rond barokmuziek en Muzikaciné waar ze oude stomme films begeleiden op atypische instrumenten zoals doedelzak, accordeon, xylofoon
Birgit geeft regelmatig les in doedelzak, samenspel en muziekgeschiedenis op vele plaatsen (Muziekpublique, de stages te Gooik, Borzée, Ellezelles, muziekschool Ward De Beer te Antwerpen, Draailier & Doedelzak in Nederland, Trossin in Duitsland, Cric Crac Compagnie in Frankrijk...) en is momenteel vast verbonden aan de academie van Gooik en Gent.

Luister naar opnames Birgit Bornauw:
It's Baroque To My Ears - The Hole In The Wall
Duo Macke-Bornauw + Marieke Van Ransbeeck - Eklunda polska
Bal à Fives Folk : Bornauw & Macke Folk band
Griff Trio - ASTRAGU (documentaire)
Griff - Visur

Deelnemers informatie

Kosten workshop (incl overnachting/ maaltijden): 175 euro, bij betaling voor 13 aug 165 euro
Extra overnachting vrijdag: 13 euro
Bij gebruik van leeninstrument wordt een borg van 90 euro gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>inschrijven