Draailier cursus - november 2021 t/m mei 2022

In deze periode bieden we drie draailiercursussen aan: Namelijk voor beginnende spelers (door Rene Meeuws & Elsje Peeters). Er is een groep voor spelers "voorbij begonners" tot halfgevorderd niveau (door Jasper van den Bergh). En tot slot bieden we een groep voor halfgevorderd t/m gevorderden (door Harald Bauweraerts).


Draailier halfgevorderd t/m gevorderd - Harald Bauweraerts

Harald geeft een workshop voor (half) gevorderde spelers. De basis bestaat uit traditionele en moderne melodieën, aan de hand waarvan deelnemers dieper op hun spel ingaan. Hoe benut je optimaal de mogelijkheden die de draailier bied om een melodie te verrijken? Hoe kan je je spel spannender maken? Welke slagen kan je toepassen? Hoe kan je zowel ritmisch als melodisch je melodie interessanter maken? We herhalen en verbeteren de regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Van hieruit zoeken we naar verschillende patronen in de slag, soms logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend.
Deelnemers worden uitgedaagd zich te verdiepen in Haralds fabelachtige techniek. Ook is er aandacht voor versieringen en improvisaties. Het materiaal bestaat uit traditionele en moderne melodieën die ter plekke op het gehoor worden aangeleerd.

Benodigdheden: passende riem, opnameapparaat en papier/pen.

cursus niveau

Deelnemers zijn van (half) gevorderd niveau. Zijn hebben de basisbeheersing van de regelmatige drie- en vierslag & zijn al vertrouwd met het spelen van typische folkmelodieën. Ze hebben eerder workshops of cursussen voor halfgevorderden of gevorderden gevolgd en spelen minimaal 3 à 4 jaar gemotiveerd en intensief. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Harald Bauweraerts

Harald is een zeer ervaren draailierspeler die enerzijds wordt beinvloed door traditionale muziek (zoals goed te horen is bij EmBrun of het Trio Pilartz-Gielen-Bauweraerts), maar ook door meer moderne en electronische muziek (wat goed te horen is in Woodshakes of Harik Bauer). Hij groeide op in een zeer muzikale familie en heeft daardoor al vanaf zijn 8ste kunnen beginnen met het bespelen van de draailier. Als 16-jarige had hij al tal van optredens verzorgd. Hij speelde met zijn groep EmBRUN speelde hij concerten en op festivals door heel Europa.Harald gaf regelmatig workshops voor Stichting Draailier en Doedelzak en natuurlijk ook bij de Kalmthoutse Folkstages.
Luister en bekijk alvast de muziek van:
Harald Bauweraerts solo
• met Harik Bauer - The Jedi way
• met Harik Bauer - Eventribe/Contrair
• met Woodshakes - EP op soundcloud
• met Woodshakes - live at Bar Brul
• met EmBRUN - HP
• met EmBRUN - Red Moon
• met EmBRUN - Dr. Gonzales
• met EmBRUN bij onze Draailier & Doedelzak kraam op Castlefest
• met Trio Pilartz-Gielen-Bauweraerts (Liège Rzf)
• met Trio Pilartz-Gielen-Bauweraerts (Anthinoises 2016)
• met Beatball
• met Orgamusa

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 6 oktober 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier


Draailier begonners t/m halfgevorderd - Jasper van den Bergh

Jasper geeft een workshop voor de spelers die tussen voorbij het "begonners" niveau zijn en halfgevorderd niveau inzitten. Jasper gaat verder met de verdieping van de basis en de verdieping in verschillende technieken en slagen. Hij schrijft:

Tijdens de zaterdagcursus wil ik jullie verder enthousiasmeren voor de vele mogelijkheden en stijlen die de draailier jullie biedt. Op de kaart staan warming-up, frasering, samenspel en al wat verder ter tafel komt. We gaan proeven van bourree tot polska en van achttiende-eeuwse menuet tot jazz. Daarbij verliezen we het uitbreiden van de techniek niet uit het oog. Ik geef de cursus elk jaar opnieuw vorm.

cursus niveau

Deelnemers hebben al enige ervaring met de draailier. Ze namen bijvoorbeeld afgelopen seizoen deel aan de zaterdagcursus of volgden bijvoorbeeld al wat lessen of workshops. Deelnemers spelen minimaal ongeveer een jaar gemotiveerd en intensief. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden. Zij beheersen (vrijwel) de tweeslag. Bij twijfel kan er overlegd worden over het niveau.

Jasper van den Bergh

Oorspronkelijk begon Jasper van den Bergh met klassiek gitaar en nog steeds speelt hij in het NJGO, een ensemble bestaande uit conservatoriumstudenten gitaar. Op zijn zeventiende startte hij met de draailier, wat al snel zijn hoofdinstrument is geworden. Hij heeft onder andere les gehad van Valentin Clastrier, Matthias Loibner, Isabelle Pignol, Thierry Nouat, Patrick Bouffard en Tobie Miller. Sinds 2014 is hij een van de docenten voor het draailier onderdeel van de instrumentproeverijen van de Stichting.
Daarnaast is Jasper in 2017 afgestudeerd als historisch musicoloog. Tijdens zijn studie heeft hij zich onder meer beziggehouden met de Arabische taal, cultuur en muziek (UU en UvA) en een percussieproject (darabuka) bij Sattar al-Saadi (CvA). Momenteel volgt hij de RMA musicology (UU).

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 6 oktober 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier


Draailier begonners - Rene Meeuws & Elsje Peeters

Deze cursusgroepen is bedoeld voor beginnende spelers die nog niet zo veel ervaring hebben. Aan de hand van eenvoudige melodieën leer je het instrument beter kennen. We gebruiken repertoire van verschillende herkomst om aan technische aspecten van melodielijnen (klavier) articulatie en ritme (met behulp van het wiel) te werken. De muziek is beschikbaar zowel op papier als auditief.

We besteden aandacht aan onderhoud en afregeling van het instrument. Aan de orde komen basistechnieken m.b.t. vingerzettingen en ritmisch gebruik van de trompetkam. Van hieruit zoeken we naar verdieping en variatie, soms heel logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend. In de loop van het jaar worden ook actuele speelstijlen besproken, waarmee in vogelvlucht de geschiedenis van het instrument langskomt.

cursus niveau

Deelnemers hebben al een beetje ervaring met de draailier. Ze hebben bijvoorbeeld tijdens een weekend of workshopdag een beginnerscursus gevolgd of misschien eerder les gehad. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Elsje Peeters

Elsje verzorgt al vele jaren het draailieronderwijs aan de MuziekAcademie van Genk (Belgie). Ze heeft dan ook ruime ervaring met het lesgeven aan beginners. Daarnaast speelt zij in de folkgroep CaDansky. Haar muziek is hier te beluisteren

René Meeuws

René Meeuws speelt sinds 1978 draailier in diverse formaties. Hij maakte deel uit van Muziekgroep Luiaerdsgild, waarmee hij in de loop der jaren o.a. duizenden schoolconcerten verzorgde. Met het trio Appellation Contrôlée maakte hij enkele cd's met bewerkingen van 20e eeuwse muziek en met nieuwe composities die voor het trio werden geschreven.
Als gast speelde hij draailier bij onder meer het Nederlandse Philharmonisch Orkest, het Radio Symfonieorkest, het Radio Kamer Orkest, de Golden Earring, Camerata Trajectina, het Mozarteum Orchester Salzburg, het Amsterdam Baroque Orchestra en het WDR Sinfonie Orchester. Hij was één van de oprichters van Stichting Draailier en Doedelzak en gaf in vele tientallen draailiercursussen in binnen- en buitenland. Momenteel is hij actief met duo Babioles (barokmuziek) en het kwartet B4 (hedendaagse meerstemmige composities en arrangementen).
Luister naar Rene Meeuws:
• Met B4
• Met Babioles
• Interview N1

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks: 250 euro, bij betaling voor 1 november 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 8
>>>Inschrijfformulier

Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.