Doedelzak cursus - november 2021 t/m mei 2022

In deze periode zijn er drie verschillende doedelzakcursussen . Er zijn cursussen voor Er is een groep voor oor beginnende spelers (door Menno Wester) en voor spelers "voorbij begonners" tot halfgevorderd niveau (door Bart Praet). En tot slot bieden we een groep voor halfgevorderden tot gevorderden (door Wouter Kuyper).


Doedelzak halfgevorderd t/m gevorderd - Wouter Kuyper


Wouter geeft een cursus voor halfgevorderde tot gevorderde spelers.

Inhoud

We nemen bepaalde versieringen onder de loep en zullen deze vrij technisch (in de vorm van toonladderoefeningen) benaderen. Wat het opsmukken van melodieën betreft, vertrekken we vanuit de basis en leren we verschillende tunes spelen om daarna te gaan kijken hoe jij deze stukjes jouw eigenste, persoonlijke twist kunt geven aan de hand van versieringen, variaties en contrast.
Dit alles wordt nu en dan afgewisseld met korte creasessies. Bedoeling hiervan is via geleide opdrachtjes zelf motiefjes, zinnetjes en, wie weet, zelfs een eigen creatie uit je hoed (lees: doedelzak) te toveren.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in sol met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf, schrijfgerief en eventueel opnameapparatuur.

Niveau eisen

Deelnemers zijn van gevorderd niveau. Ze hebben eerder (meerdere) workshops, cursussen of les gevolgd en spelen al enkele jaren gemotiveerd en intensief. Ze beheersen hun instrument en kunnen alle noten vlot spelen: mineur, majeur, overblazen is geen probleem. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Wouter Kuyper

'Ik ben muzikaal geboren in Gooik'
Wouter is niet alleen een fantastische trekzak- en doedelzakspeler. Hij gaat al vele jaren mee in het balcircuit en geldt als een van de Nederlandse experts op balfolkmuziek. Met zijn bal-groepen Lirio, BMB, Wouter en de Draak is hij een graag geziene gast op menig bal of festival.
Op zijn 10de namen zijn ouders Wouter voor het eerst mee naar Gooikoorts in Gooik (België). Daar maakte hij kennis met volksmuziek, en heeft hij de verslaving opgedaan die tot op de dag van vandaag nog niet over is. Wouter danst al Bal Folk sinds zijn eerste bezoek aan Gooik en is op zijn elfde doedelzak gaan spelen.

Op zijn vijftiende kwam daar de trekharmonica bij. Vanaf zijn zeventiende speelde hij in zijn eerste bandje. Regelmatige bezoeken aan andere festivals en workshops (Saint Chartier, Schier, etc) hielden het vuurtje warm. Hij maakt er geen geheim van waarom hij zich heeft laten inspireren door oude Vlaamse, Franse en Nederlandse dansmuziek: 'Ik houd van bals, ik houd van dansen, van de festivals zoals in St Chartier en Gooik. De keus voor balrepertoire is dan snel gemaakt.'

Na zijn opleiding in een totaal andere richting (biogeologie, communicatie- en educatierichting) is hij voltijds met de muziek aan de gang gegaan. Nu geeft hij les en speelt hij in verschillende bands en muziekgroepen, zoals Lirio, Wouter en de Draak en ook wereldfolk met Laroux

Luister op youtube:
- BmB - L'Impasse
- BmB - Dejeuner sur l'herbe
- BmB - highlights premiere op cadansa
- Lirio - Mazurka voor een mus
- Lirio - wals en een beetje
- Lirio - Lentebourree
- Wouter en de Draak - New Horizons, New adventures
- Wouter en de Draak - Gavotte de l'Aven
- Wouter en de Draak - Zon op de Glijbaan

Inschrijf informatie

Kosten workshop: 250 euro, bij betaling voor 6 oktober 240 euro
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier


Doedelzak voorbij begonners t/m halfgevorderd- Bart Praet

Deze groep is voor spelers die met de doedelzak zijn begonnen? Geen probleem! We hebben doedelzakken te huur!

Inhoud

WWe gaan dit jaar (verder) werken op techniek, versiering en het toepassen van variaties. Tijdens de 7 lesdagen gaan we, individueel, of in groepsverband werken aan de vingerzetting,de verschillende toonladders, de toonvorming en de druk, ofwel alle bijzondere technieken die bij doedelzakspelen horen.
Dit gaan we doen in traditioneel werk vanuit heel Europa, en hier en daar (misschien) een nummer van Elanor, eigen composities en ander recente muziek. Partituren zijn beschikbaar, maar melodiën worden vooral op gehoor aangeleerd.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in G/sol met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf. Bovendien: schrijfgerei en eventueel opnameapparatuur.

Niveau eisen

Bedoeld voor ieder die al eens de zaterdagcursus heeft gedaan of voor wie al een tijdje intensief speelt. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden. Je speelt minimaal 1 jaar en speelt de majeur noten zonder probleem

Bart Praet

Bart speelt in Elanor, Arjaun en Duo Praet-Masure. Daarmee speelt hij vele concerten, bals en festivals in België, Frankrijk, Italië, Portugal, Duitsland en Nederland.
Bart's wortels liggen niet ver van Gooik, een plek die als het ware folk & volksmuziek ademt. Al van jongs af aan leert hij er de volksmuziek kennen en spelen dankzij o.a. Herman Dewit, Rosita Tahon en Walter Evenepoel. Als jonge kerel volgde hij er doedelzak aan de academie bij Jean-Pierre Van Hees. Op zijn muzikaal pad ontmoette hij toen al Bert Leemans! Dankzij de grote Galicische gemeenschap in Brussel (Centro Galego de Bruxelas) kwam hij in contact met de gaita. Hij waagt zich ook aan de uilleann pipes, een bepalend instrument voor de typische klank van Elanor. Bart ontwikkelde zich als multi-instrumentalist en speelt naast allerlei doedelzakken ook op blokfluit & traverso.

Luister naar Bart's muziek op youtube
• met Elanor - Blown Away & Nuit Noire
• met Elanor - Loops (jig)
• met Elanor -This Is Not A Jig/Gîte Rural
• met Elanor - Arabica (Live at Boombalfestival 2013)
• met Duo Praet Masure - 2019
• met Duo Praet Masure - Garden Valley
• met Arjaun - Hou je blokken maar aan
• met Arjaun - Het zal regenen
• met Arjaun - CD voorstelling "Op een Bankken"

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks:250 euro, bij betaling voor 6 oktober 240 euro
Huur doedelzak (optioneel): 90 euro per drie maanden
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier

Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.

Doedelzak voorbij beginnende spelers - Menno Wester

Deze groep is voor spelers die met de doedelzak zijn begonnen? Geen probleem! We hebben doedelzakken te huur!

Inhoud

In deze workshop gaan we verder op de ontdekkingstocht naar de doedelzak. We gaan werken aan klankvorming, vingerzetting, aan het repertoire en aan versiering. Het doel is om aan de einde van deze cursus een muzikaal palet met handvatten te hebben om solo stukken of met andere muzikanten samen te spelen
Belangrijk is het plezier in doedelzak spelen, alleen of met anderen. We gebruiken traditioneel, maar wellicht ook moderner repertoire. Verzoeknummers zijn welkom! Muziek wordt vooral op gehoor aangeleerd, maar er is natuurlijk bladmuziek ter ondersteuning.
Benodigdheden: goed functionerende doedelzak in G/sol met halfgesloten vingerzetting en een bereik van anderhalf octaaf. Bovendien: schrijfgerei en eventueel opnameapparatuur.

Niveau eisen

Deze cursus is voor beginnende spelers, maar er is enige voorkennis vereist. Deelnemers hebben al een beetje ervaring met de doedelzak. Ze hebben bijvoorbeeld eerder les gehad of tijdens een weekend of workshopdag een beginnerscursus gevolgd (bijvoorbeeld bij de beginnerscursus van 3 oktober). Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Menno Wester

Veel spelers zullen Menno waarschijnlijk kennen van de introductie lessen die voorafgaand aan de beginnerscursussen geeft en wellicht van de organisatie voor Stichting Draailier en Doedelzak. Over zijn passie voor doedelzakspelen schrijft hij:
"Waarom ik doedelzak speel? Geen idee. Ik wilde dat als kind al, als student ging ik op zoek en zo stond ik (rond 2005?) op een zekere dag bij een doedelzakbouwer in zijn atelier een instrument te proberen. En dat is in de loop der jaren wat uit de hand gelopen."" En zo begon het.
De folkwereld beviel hem goed en inmiddels speelt hij in De Grove Maling, organiseert veel voor Stichting Draailier en Doedelzak, is Stagemanager bij Boombal Festival en is verantwoordelijk voor de balfolkconcerten in Nijmegen. Al vele jaren geeft hij op diverse festivals doedelzakles bij "instrumentenproeverijen", waarbij bezoekers een korte introductieworkshop krijgen.

Inschrijf informatie

Kosten cursusreeks:250 euro, bij betaling voor 6 oktober240 euro
Huur doedelzak (optioneel): 90 euro per drie maanden
Maximum aantal deelnemers: 10
>>>Inschrijfformulier

Bij de huur van een instrument wordt 90 euro borg gerekend. Dit bedrag dient samen met het cursusgeld en de huur van het instrument overgemaakt te worden. Uiteraard krijgt u de borg bij tijdige inlevering van het instrument in ongeschonden staat weer retour.