Zaterdagmiddagcursus november 2022 - mei 2023

Voor draailier, doedelzak, trekharmonica en samenspel


Elk jaar biedt Stichting Draailier en Doedelzak een cursusreeks aan, zowel voor beginners als voor gevorderden. Daarnaast is er een samenspelgroep waarbij alle instrumenten welkom zijn. De cursus vindt plaats in Zeist op de volgende zaterdagen :

• zaterdag 19 november
• zaterdag 17 december
• zaterdag 14 januari
• zaterdag 11 februari
• zaterdag 18 maart
• zaterdag 22 april
• zaterdag 20 mei
Reservedatum, mocht er bijv ivm covid een les niet door kunnen gaan:
• zaterdag 17 juni

Geen instrument? Geen probleem! Cursisten kunnen een instrument huren.

De cursusdagen starten om 13.00 en duren tot 17:00.
De workshopdag vindt plaats in basisschool De Griffel te Zeist. Klik verder voor de routebeschrijving. Een goed bespeelbaar en perfect afgeregeld instrument is voorwaarde voor deelname. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Het cursusaanbod


Aan het programma wordt momenteel nog gewerkt. Er komen workshopsvoor:
• twee samenspel workshops voor alle instrumenten
• beginnersworkshops voor draailier, doedelzak en trekharmonica (incl. leen-instrument)
• workshops op het niveau van begonners t/m halfgevorderd voor draailier en doedelzak
• workshops op het niveau van halfgevorderd t/m gevorderd voor draailier en doedelzak

Inschrijven

Weet je al welke cursus je wilt doen? En heb je de omschrijving van het cursusniveau (via de links hierboven) gelezen? Meld je dan aan via het inschrijfformulier


Zaterdagcursus & Covid maatregelen

Voorbehoud covid-19?

We zorgen altijd dat we voorbereid zijn. Dus uiteraard houden we er rekening mee dat in de komende maanden het in principe mogelijk is dat er ivm covid-19 maatregelen of aanpassingen in het programma nodig zijn. Als we iets hebben geleerd van cursussen organisatie in de afgelopen jaren dan is het wel dat niks 100% zeker is. Maar wat we zeker hebben: het afgelopen twee jaar hebben we bewezen dat we door het vooraf voorbereiden van diverse scenario's, zeer flexibel zijn in het veilig organiseren van lessen: kleinere groepen, "ploegendiensten" of als het kan, lzoals normaal. Als we moeten annuleren ivm covid, krijgen deelnemers alles volledig teruggestort. We hebben we de afgelopen tijd een pallet met verschillende scenario' ontwikkeld, deze staan hieronder beschreven.

Onze verschillende maatregel-scenario's tegen covid

Omdat de ervaring leert dat de covid-situatie per maand kan ontwikkelen, bekijken we steeds maandelijks per cursusdag hoe we de cursus zo veilig mogelijk kunnen vormgeven, afhankelijk van de covid-maatregelen die op dat moment gelden. Wij bereiden het volgende pallet aan scenario's voor, die we kunnen inzetten bij het passende corona-veiligheidsniveau.
Wat doen we met de zaterdagcursus als de covid-maatregelen strenger worden? Wij bereiden het volgende pallet aan scenario's voor, die we kunnen inzetten bij het passende corona-veiligheidsniveau. Lees hieronder meer over:
scenario 1: ploegendiensten - start/pauze
Scenario 2: ploegendiensten - ochtend/middag
Scenario 3: reservedagen voor inhaallessen
Scenario 4: geld terug bij annulering lesdag
Kleinere groepen
Verdere (basis) aanpak
Bovenstaande scenario's in de praktijk?
• We blijven creatief: indien nodig verzinnen we extra scenario's
Uiteraard de basismaatregelen: afstand, handen wassen, niet te grote groepen (dus kleinere klassen en geen gezamenlijke afsluiting e.d.). Deelnemers aan het vorige seizoen kennen dit al van de laatste lessen. Daarnaast hebben we ook een aantal flexibele maatregelen, afhankelijk van de situatie op het moment:

Scenario 1 - Ploegendiensten pauze
dwz we verspringen het tijdschema zodat niet alle groepen tegelijkertijd pauze hebben of beginnen/eindigen. Bijvoorbeeld:
• 2 groepen om 12:00 starten (14:00 pauze, 16:00 einde)
• 2 groepen om 12:30 starten, (14:30 pauze, 16:30 einde)
• 2 groepen om 13:00 starten (15:00 pauze, 17:00 einde)
• 3 groepen om 13:30 starten, (15:30 pauze, 17:30 einde)
Op deze wijze zorgen we dat er nooit te grote groepen ontstaan en dat de groepen beperkt contact hebben onderling. Dit werkte bij de beginnersdag goed.
Deze ploegendienst-maatregel passen we toe wanneer er een maximum geldt van het aantal toegestane personen in een gemeenschappelijke ruimte.

Scenario 2 - Ploegendienst - ochtend/middag:
Als de regels verscherpen en er maar een beperkt aantal mensen in het gebouw mogen zijn, gaan we werken met ochtend en middaglessen: een aantal groepen hebben dan 's ochtendsen een aantal groepen hebben 's middags les:
• ochtendploeg: lessen van 10:00 tot 13:30
• middagploeg: lessen van 14:00 tot 17:30
Vooralsnog is er een kleine kans op dit scenario. Zelfs op dit moment geldt er alleen een maximum voor een ruimte en niet voor een gebouw.

Scenario 3 - Reservedagen plannen
we plannen nu alvast twee inhaaldagen in juni en in juli. Mocht er een 2e lockdown komen of het om een andere reden niet door kunnen gaan, dan hebben we direct al een inhaalles gepland. Mocht er ook een 2e les uitvallen, dan wordt de 2e reservedag tot inhaalles geactiveerd. Mocht er een 3e les uitvallen, dan zouden we er in theorie ook een langere les van kunnen maken.
• reservedag 1 - zaterdag 18 juni
Dit scenario treed in werking zodra er een lesdag uitvalt.

Scenario 4 - geld terugstorten als lessen geannuleerd worden
Het kan gebeuren dat wij lessen moeten annuleren waarbij we geen inhaalmogelijkheid kunnen bieden, bijvoorbeeld als we een lange lockdown krijgen. We bieden in geval van annuleren altijd de optie dat deelnemers hun geld terug kunnen krijgen, deelnemers lopen geen financieel risico.

Kleinere groepen
We willen voldoende ruimte voor iedereen in de klaslokalen waarborgen, daarnaast geld ook gewoon: hoe minder personen in een klas, hoe minder risico. Daarom kiezen we dit jaar expliciet voor kleinere groepen.
We willen maximaal 7 cursisten per klas. Er zijn twee ruimtes die iets groter zijn, daar kunnen 8 cursisten in.
Voor ons als organisatie zijn deze aantallen wel spannend, dat betekent 3 cursisten (en dus inkomsten om de boel draaiende te houden) per klas minder.

Verdere (basis) aanpak
We volgen de landelijke protocollen voor groepslessen en orkesten van het KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie een overkoepelende organisatie voor instrumentale amateurmuziek) en van LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst)
Dat wil zeggen: we zorgen dat we voldoende afstand bewaren, handen wassen en voor blazers geldt een minimale afstand van 2 meter (in blaasrichting) in de klas. Daarnaast vragen we iedereen zoveel als mogelijk in de openbare ruimtes een mondkapje te dragen.
Eenieder die al bij onze beginnersdag of de bijeenkomsten in juni/juli van de vorige zaterdagcursus was, heeft een indruk. Zie voor een impressie van die aanpak ook deze video
Daarnaast kiezen we ervoor om iets kleinere klassen te maken. Om die reden hebben we extra cursusgroepen voor samenspel en voor draailier beginners.

Bovenstaande scenario's in de praktijk?
Deelnemers worden tijdig per mail geïnformeerd of er aanvullende maatregelen nodig zijn.
Mochten er vragen zijn, dan horen we die natuurlijk graag.
En hoe zien de scenario's er in de praktij uit? Hieronder twee video's van de lessen in verschillende situaties. Mochten bovenstaande scenario's niet bij de situatie passen, dan verzinnen we nieuwe: zoals in juni 2021: toen was groepsles nog niet toegestaan, maar muziekles in tweetallen wel (linker video).

Eerste les na lockdown juni '21
Muziekles mocht toen alleen nog in tweetallen

Eerste les na lockdown juni '20
Lessen in 'ploegendienst'

Blik in de klas, okt '21
Muziekles mocht weeer

Mei 2022: presentaties bij einde cursus, geen afstand meer nodig