Zaterdagmiddagcursus november 2021 - mei 2022

Inschrijving geopend!


Elk jaar biedt Stichting Draailier en Doedelzak een cursusreeks aan, zowel voor beginners als voor gevorderden. Daarnaast is er een samenspelgroep waarbij alle instrumenten welkom zijn. De cursus vindt plaats in Zeist op de volgende zaterdagen :

• zaterdag 20 november
• zaterdag 18 december
• zaterdag 15 januari
• zaterdag 12 februari
• zaterdag 19 maart
• zaterdag 23 april
• zaterdag 21 mei
Reservedatum, mocht er weer een les niet door kunnen gaan:
• zaterdag 18 juni

Geen instrument? Geen probleem! Cursisten kunnen een instrument huren.

De cursusdagen starten om 13.00 en duren tot 17:00.
De workshopdag vindt plaats in basisschool De Griffel te Zeist. Klik verder voor de routebeschrijving. Een goed bespeelbaar en perfect afgeregeld instrument is voorwaarde voor deelname. Deelnemers zijn daarnaast ook bereid thuis voldoende tijd in het instrument te steken om de lesstof voor de volgende les voor te bereiden.

Het cursusaanbod• Samenspel voor alle instrumenten over Balfolk muziek - Lies Sommer
• Samenspel voor alle instrumenten over Bretonse muziek - Ies Muller
• Doedelzak begonners - Menno Wester
• Doedelzak voorbij begonners t/m halfgevorderd - Bart Praet
• Doedelzak halfgevorderd t/m gevorderd - Wouter Kuyper
• Draailier Begonners - Rene Meeuws & Elsje Peeters
• Draailier "voorbij-begonners" t/m halfgevorderd - Jasper van den Bergh
• Draailier halfgevorderd t/m gevorderd - Harald Bauweraerts

Inschrijven

Weet je al welke cursus je wilt doen? En heb je de omschrijving van het cursusniveau (via de links hierboven) gelezen? Meld je dan aan via het inschrijfformulier


Zaterdagcursus & Covid maatregelen

Eind november start onze Zaterdagcursus 2020-2021 hoe gaan we om met Covid in onze lessen? En ook belangrijk, wat doen we als de maatregelen strenger worden? Wij bereiden het volgende pallet aan scenario's voor, die we kunnen inzetten bij het passende corona-veiligheidsniveau.
Wat doen we met de zaterdagcursus als de covid-maatregelen strenger worden? Wij bereiden het volgende pallet aan scenario's voor, die we kunnen inzetten bij het passende corona-veiligheidsniveau. Lees hieronder meer over:
scenario 1: ploegendiensten - start/pauze
Scenario 2: ploegendiensten - ochtend/middag
Scenario 3: reservedagen voor inhaallessen
Scenario 4: geld terug bij annulering lesdag
Kleinere groepen
Verdere (basis) aanpak
Bovenstaande scenario's in de praktijk?

Uiteraard de basismaatregelen: afstand, handen wassen, niet te grote groepen (dus kleinere klassen en geen gezamenlijke afsluiting e.d.). Deelnemers aan het vorige seizoen kennen dit al van de laatste lessen. Daarnaast hebben we ook een aantal flexibele maatregelen, afhankelijk van de situatie op het moment:

Scenario 1 - Ploegendiensten pauze
dwz we verspringen het tijdschema zodat niet alle groepen tegelijkertijd pauze hebben of beginnen/eindigen. Bijvoorbeeld:
• 2 groepen om 12:00 starten (14:00 pauze, 16:00 einde)
• 2 groepen om 12:30 starten, (14:30 pauze, 16:30 einde)
• 2 groepen om 13:00 starten (15:00 pauze, 17:00 einde)
• 3 groepen om 13:30 starten, (15:30 pauze, 17:30 einde)
Op deze wijze zorgen we dat er nooit te grote groepen ontstaan en dat de groepen beperkt contact hebben onderling. Dit werkte bij de beginnersdag goed.
Deze ploegendienst-maatregel passen we toe wanneer er een maximum geldt van het aantal toegestane personen in een gemeenschappelijke ruimte.

Scenario 2 - Ploegendienst - ochtend/middag:
Als de regels verscherpen en er maar een beperkt aantal mensen in het gebouw mogen zijn, gaan we werken met ochtend en middaglessen: een aantal groepen hebben dan 's ochtendsen een aantal groepen hebben 's middags les:
• ochtendploeg: lessen van 10:00 tot 13:30
• middagploeg: lessen van 14:00 tot 17:30
Vooralsnog is er een kleine kans op dit scenario. Zelfs op dit moment geldt er alleen een maximum voor een ruimte en niet voor een gebouw.

Scenario 3 - Reservedagen plannen
we plannen nu alvast twee inhaaldagen in juni en in juli. Mocht er een 2e lockdown komen of het om een andere reden niet door kunnen gaan, dan hebben we direct al een inhaalles gepland. Mocht er ook een 2e les uitvallen, dan wordt de 2e reservedag tot inhaalles geactiveerd. Mocht er een 3e les uitvallen, dan zouden we er in theorie ook een langere les van kunnen maken.
• reservedag 1 - zaterdag 18 juni
Dit scenario treed in werking zodra er een lesdag uitvalt.

Scenario 4 - geld terugstorten als lessen geannuleerd worden
Het kan gebeuren dat wij lessen moeten annuleren waarbij we geen inhaalmogelijkheid kunnen bieden, bijvoorbeeld als we een lange lockdown krijgen. We bieden in geval van annuleren altijd de optie dat deelnemers hun geld terug kunnen krijgen, deelnemers lopen geen financieel risico.

Kleinere groepen
We willen voldoende ruimte voor iedereen in de klaslokalen waarborgen, daarnaast geld ook gewoon: hoe minder personen in een klas, hoe minder risico. Daarom kiezen we dit jaar expliciet voor kleinere groepen.
We willen maximaal 7 cursisten per klas. Er zijn twee ruimtes die iets groter zijn, daar kunnen 8 cursisten in.
Voor ons als organisatie zijn deze aantallen wel spannend, dat betekent 3 cursisten (en dus inkomsten om de boel draaiende te houden) per klas minder.

Verdere (basis) aanpak
We volgen de landelijke protocollen voor groepslessen en orkesten van het KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie een overkoepelende organisatie voor instrumentale amateurmuziek) en van LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst)
Dat wil zeggen: we zorgen dat we voldoende afstand bewaren, handen wassen en voor blazers geldt een minimale afstand van 2 meter (in blaasrichting) in de klas. Daarnaast vragen we iedereen zoveel als mogelijk in de openbare ruimtes een mondkapje te dragen.
Eenieder die al bij onze beginnersdag of de bijeenkomsten in juni/juli van de vorige zaterdagcursus was, heeft een indruk. Zie voor een impressie van die aanpak ook deze video
Daarnaast kiezen we ervoor om iets kleinere klassen te maken. Om die reden hebben we extra cursusgroepen voor samenspel en voor draailier beginners.

Bovenstaande scenario's in de praktijk?
Volgens de huidige maatregelen ("gedeeltelijke lockdown" zoals gepresenteerd op 14 oktober) zouden we in November nog steeds mogen beginnen (althans --> in scenario 1, met verschoven begintijden). Of dat verstandig is, is een tweede... Uiteraard houden we zeer nauwlettend de ontwikkelingen in de gaten over wat kan en mag. We houden jullie hier natuurlijk van op de hoogte. Meedoen? Je kan je nog steeds aanmelden.
Mochten er vragen zijn, dan horen we die natuurlijk graag.

Voorbehoud covid-19

Uiteraard zijn al onze activiteiten natuurlijk onder de voorwaarde dat het veilig is. We volgen de experts en de vereiste maatregelen op de voet en organiseren alleen een cursus als het KAN en MAG. Indien de corona-maatregelen telkens weer verder verlengd worden, dan kijken we per evenement weer verder.
Is het realistisch om voor volgend seizoen dingen in te plannen? De experts hebben hier nog geen antwoord op en laten we een beetje hoop houden door in ieder geval leuke dingen te blijven inplannen.
Het is immers makkelijker om als het niet mag te annuleren, dan in het geval dat het wel mag last minute te organiseren. Bij annulering krijgen deelnemers alles volledig teruggestort.
Meer informatie